Жизнен цикъл на домейните - изтекъл домейн

Дискусията в 'Домейни' стартирана от SoulReaver, Юли 22, 2013.

 1. SoulReaver

  SoulReaver Active Member

  Рег.:
  Септ 6, 2009
  Съобщения:
  464
  Харесвания:
  81
  Точки:
  28
  Място:
  София
  Здравейте, колеги.


  Потърсих във форума и не намерих подобна тема, а мисля, че тази иформация за домейните би била полезна на хората, които не са запознати с периодите, през които преминава един домейн (неговия жизнен цикъл). Ще се опитам да нахвърлям периодите и всички важни неща за тях в следващите редове.


  1. Домейнът е свободен за регистрация (Available)


  Първата стъпка, през която се преминава е регистрацията на домейна. Ако изберете име, което е свободно за регистрация може да го регистрирате. Периодът, за който може да регистирате домейн е максимум 10 години, като в началото трябва да се регистрира за минимум 1 година. Добре е да знаете, че някои country specific домейни (като co.uk например) имат различни изисквания за периода на регистрация и необходимите за това документи.


  2. Домейнът е регистриран и активен


  След като домейнът е регистриран неговия статус автоматично се променя на активен. След 60 дни може да го трансферирате при друг регистрар, ако поради някаква причина не сте доволни от сегашния или искате да управлявате всичките си домейни от 1 контролен панел.


  3. Домейнът е изтекъл


  Повечето домейн регистрари ще Ви изпратят напомняне за изтичането на домейните Ви около месец преди да изтекът. В случай че домейна не е подновен, 24 часа след изтичане на датата за подновяване той автоматично ще бъде деактивиран от регистрара. По-голямата част от регистрарите ще задържат домейна, което значи че сайта Ви и мейлите Ви (ако използвате мейл услугата на хостинг доставчика) няма да работят. Също така, някои регистрари ще сменят name server-ите на домейна, за да показват страници с реклами. В този период все още може да подновите домейна си на същата цена, но не може да го трансферирате при друг регистрар, нито да обновявате неговите записи.


  4. Период на обратно закупуване (Redemption Period)


  Ако до 40 дни след изтичане валидността на домейна той не е подновен, следва следващата стъпка в неговия жизнен цикъл, а именно 30 дневен Redemption Period. Домейнът продължава да бъде неактивен, като някои регистрари може да го изтрият, като премахнат и всички whois записи за него. В случай, че искате да го подновите цената няма да е същата, а доста по-висока.


  5. Чакащ за изтриване (Pending Delete)


  30 или повече дни след последния период домейна не може да бъде подновен отново и преминава в последния цикъл. Единственият начин отново да си върнете домейна е да изкачате докато бъде дропен от регистрара. След като е дропен и отново е достъпен за регистрация, може да го регистрирате отново, освен ако не Ви изпреварят. След като домейна отново е свободен за регистрация, цикълът се повтаря.


  Един съвет: най-добре подновявайте важните си домейни преди да са изтекли, за да се застраховате предварително и да не изгубите домейните.


  В общи линии това е. Ако някъде нещо съм изпуснал или объркал казвайте, за да го поправя. Поздрави!
   
  Беджев Стил, danisti, sunstorm и 4 други харесват това.
 2. Стоян Мавров

  Стоян Мавров New Member

  Рег.:
  Февру 19, 2017
  Съобщения:
  7
  Харесвания:
  1
  Точки:
  3
  Пол:
  Мъж
  Много полезно
   
 3. sedo

  sedo Active Member

  Рег.:
  Апр 5, 2012
  Съобщения:
  856
  Харесвания:
  93
  Точки:
  28
  Ето нещо от личния ми архив, качвам го да го имате и вие:
  [​IMG]
   
  SoulReaver харесва това.
 4. echadmin

  echadmin New Member

  Рег.:
  Авг 15, 2017
  Съобщения:
  15
  Харесвания:
  0
  Точки:
  3
  Дори и за глобалните домейни, много често има малка разлика в зависимост от регистратора.
   
 5. Христо Тумбев

  Христо Тумбев New Member

  Рег.:
  Авг 21, 2017
  Съобщения:
  2
  Харесвания:
  0
  Точки:
  3
  Пол:
  Мъж
  Много важна и полезна информация. Имам един въпрос как се махат рекламите на домейни с предишни собственици? Нпример: Ако аз си купя домейн и този същия домейн се окаже че е бил с друг собственик, съответно неговите беклинкове и реклами стоят. Как мога да ги премахна или коригирам евентуално?
  http://intothewild.bg/
   
 6. sedo

  sedo Active Member

  Рег.:
  Апр 5, 2012
  Съобщения:
  856
  Харесвания:
  93
  Точки:
  28
  Къде се показват тези реклами, че аз не успях да разбера въпроса? Дай пример?
   
 7. Христо Тумбев

  Христо Тумбев New Member

  Рег.:
  Авг 21, 2017
  Съобщения:
  2
  Харесвания:
  0
  Точки:
  3
  Пол:
  Мъж
  Аз си закупих домейн, като името на домейна е било ползвано явно от някой друг, защото в последствие чрез гугъл аналитик разбрах че имам доста посещения а аз дори не съм си довършил уебсита си. Съответно аз проверих от къде идва и се оаза че предишния собственик на домейна е регистрирал реклама, която не ми е особено по темата и ми не ме устройва. Как да я коригирам или махна?
   
  Последно редактирано: Авг 21, 2017
 8. sedo

  sedo Active Member

  Рег.:
  Апр 5, 2012
  Съобщения:
  856
  Харесвания:
  93
  Точки:
  28
  Зависи къде е тази реклама. Пиши на сайта в който излиза да я махнат.
   
  Христо Тумбев харесва това.

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice