Закон за осветляване на медиите!

Някой знае ли как трябва да се процедира след влизането на закона за осветляването на медиите?

Какви регистрации трябва да се правят - къде и как?

Може ли да се избегнат санкциите, които са предвидени от закона?
 
Как точно ще се осветляват
 
Всъщност този закон ограничава свободата на медиите. До момента медиите се третираха като нормални фирми с определени права и задължения. Сега ги натоварват с допълнителни задължения и ограничения, а както знаете, всяко такова натоварване затруднява работата и, респективно, ограничава свободата. Още преди влизането в сила на този закон журналистиката вече е в много тежко финансово положение, заради липсата на приходи, тъй като вече никой не купува вестници.

Борба с фалшивите новини? Пълни глупости. Все едно да изгориш къщата, за да се отървеш от плъховете и хлебарките. Но от ДПС и Пеевски, които са създатели на закона, друго не може да се очаква. Дано в някой бъдещ парламент се намери мнозинство с топки, което да отмени това законово извращение. За съжаление и световната тенденция е да се ограничава свободата на словото. Например, ако призовете във Фейсбук или Туитър да не се гласува, вече ви трият акаунта. Сега само в САЩ, а малко по-късно и по целия свят.
 
Кое е медия? Някакъв произволен сайт със статии медия ли е?

Всеки сайт с новини е медия. Иначе Пеевски си го прави това с цел, за да се затрият много малки сайтове, които му крадат клюките или пък го плюят. Както във всеки друг бранш в България, монопола победи :)
 
Например, ако призовете във Фейсбук или Туитър да не се гласува, вече ви трият акаунта. Сега само в САЩ, а малко по-късно и по целия свят.
Това не е съвсем така. Трият се акаунти създадени с определена цел - явна пропаганда и неясно финансиране. В случая са трити акаунти таргетиращи и рекламиращи сред определени потребителски групи по възраст, образование и етнически групи, като ги призвоват да не гласуват, след като е ясно за кой биха гласували.
Нека не наричаме свобода на словото случващото се в социалните мрежи. В момента всеки разполагащ с неограничен бюджет може да манипулира общественото мнение, да избира и сваля правителства. Това е изключително опасен инструмент, чрез който може да се достига до набелязани потребителски групи и да ги манипулираш в своя полза. САЩ са много добър пример до какво може да доведе подобна свобода. В България се прави успешно от години чрез стотици псевдопатриотични ФБ групи с явно руско финансиране. За съжаление тук не се говори достатъчно и не успяваме да се справим с тях а закона грух няма за цел да се бори с тази напаст, дори напротив.
 
В момента всеки разполагащ с неограничен бюджет може да манипулира общественото мнение, да избира и сваля правителства.
Това не е в момента, а винаги е било така и например на ЦРУ е една от основните дейности да манипулира общественото мнение както в САЩ, така и по света. Интернет беше една свободна зона с всички предимства и недостатъци. Вече постепенно спира да бъде свободна зона. Какво значи да се справяме с Фейсбук групи? Комунизмът ли ще връщаш на власт, защото цензурата върху определени идеологии е сред характерните му черти? При демокрацията е точно обратното.
 
Малко да съживим темата.

Цитат
"Без никаква особена съпротива т.нар. медиен закон на Пеевски беше приет на второ четене в Народното събрание."

https://www.actualno.com/society/s-...trol-vsichki-bylgarski-medii-news_703538.html

Е сега какво правим? Хора като мен, които пишат за удоволствие по различни теми в собствен сайт. Без да се интересуват от политика и кой е на власт.
 
Малко да съживим темата.

Цитат
"Без никаква особена съпротива т.нар. медиен закон на Пеевски беше приет на второ четене в Народното събрание."

https://www.actualno.com/society/s-...trol-vsichki-bylgarski-medii-news_703538.html

Е сега какво правим? Хора като мен, които пишат за удоволствие по различни теми в собствен сайт. Без да се интересуват от политика и кой е на власт.
да се самоубиват. Първо този слабичкия трябва да осветли неговите долнопробни спамилки, и след това ние. Като видя заглавията на блиц и ми става шокирано. Пълен кликбейт, тази медия не трябва да съществува спрямо новия закон????? Да ама не.
 

Горе