Запад или Руска мизерия?

Какво искате за децата си? Руска мизерия, алкохлизъм и наркомания или западняшки просперитет?


  • Общо гласове
    14
  • This poll will close: .
Статус
Not open for further replies.
Средновековният европеец е газил сред реки от лайна, съпругата му е простирала червени кърпи по плета (по които любовникът й е съдил кога да намине) и е почнал да разбира от култура и изкуство чак след като се е нагушил от кражбите (Индия, Китай, Америка, Африка) и се е стигнало до Ренесанса на базата на местни забогатяли фамилии.

Кралските семейства са били неграмотни и са се мазали с аромати вместо вода, в перуките им е било пълно с въшки и паразити.

Науката са замествали с астролози, горили са на клада всеки, който е оспорвал, че Земята е плоска. Католици и протестанти (християни са и двете конфесии) са се самоизбивали като за световно.

Останалото са вършили холерата, чумата и дизентерията.
 
Последно редактирано:
Та, какво общо има средновековният европеец с Елада или Рим? Боговете, културата и науката на тези цивилизации в сравнение с дивашкото създание, което дори по време на битка предпочита да подгони зайците?
 
Елада е микенска цивилизация, Рим е продължението й.
Да, тогава европейците са познавали топлата вода и са се къпали дори, но истината е, че са се научили отново, че водата не е само за пиене от арабите.
Според скромните ми познания по антична история (придобити като възпитаник на НГДЕК и специализант в Катедрата по Стара история и Тракология към СУ), има ясен континюитет от Елада та чак до днешно време. Ахейците/микенците са прото-елини. Елините наследяват от тях езика, пантеона и др. неща, въпреки че етнически са малко по-различни. Така или иначе, Рим е директно продължение на елинската цивилизация. Това наследство продължава да живее чак до 1453 г., когато Римската империя е превзета окончателно от Османската империя. Същевременно, в З.Европа т.нар. варвари сменят политически, а на места и етнически З.Римска империя, но продължават традициите й по всяка линия, най-вече чрез католическата църква. Августин Блажени например, е едно от най-важните имена в европейската мисъл. Какъв е той? Римлянин, писанията, на когото са били задължително четиво (и все още са) за всеки образован западняк през цялото Средновековие до наши дни. Средновековната феодална система какво е, ако не наследство от колонатно-патронната система на Късната Римска империя? Кой е езикът на средновековния духовен и светски елит? Латинският. Най-таченият средновековен философ? Елинът Аристотел. Политическата структура и карта на средновековна Европа на какво е изградена? На базата на християнската епархийска система, която разбира се, е творение на Рим. За правото въобще да не говорим. Мога да пиша до утре и да давам примери, но няма смисъл, струва ми се. Не познавам учен, който да отрича, че европейската цивилизация започва с лирата на Омир, ако мога да се изразя по-поетично.
ПП Що се отнася до къпането и арабите, те завалиите явно не са знаели, че човек може да използва водата за други неща, докато не са превзели римските провинции Сирия, Палестина и Египет (където между другото, просветените и мъдри араби опожаряват библиотеката на Александрия ). Бани има из цяла Европа през цялото Средновековие. По-малко разпространени са, отколкото в Рим, най-вече защото Средните векове са епоха на селата, докато Античността е епоха на огромни градски метрополи
 
Хубав копипейст за енгедек (следващия път систематизирай подточките)

И провери за баните. Дори в България баните са дошли по-рано, отколкото при западноевропейците (покрай Османската империя).
 
Хубав копипейст за енгедек (следващия път систематизирай подточките)

И провери за баните. Дори в България баните са дошли по-рано, отколкото при западноевропейците (покрай Османската империя).
Бани в България има много преди Османската империя. Ако трябва да съм по-точен бани има в Плиска още през 9-ти век. Бани има и в Новия Рим (Константинопол). Бани има и в Запада - във Венеция, Рим, Милано, Равена, Нарбон, Тарагона, Аахен и Арлес е имало. През 13-ти век (баш зрялото Средновековие) се появяват обществени бани и във Фландрия, Брабант и въобще Нидерландиите. Така или иначе, не мисля, че баните са чак толкова важни за цивилизацията. Виж, романската архитектура, готическите катедрали, Августин, Аристотел, Данте или първите университети (Болоня, Хайделберг, Сорбоната, Оксфорд, Кеймбридж и Прага), са наистина важни.

И защо говорите отделно за България и Западна Европа? Разлики, разбира се има, което се дължи на това, че ние имаме късмета да се развиваме под директното и непосредствено влияние на Римската империя (Цариград е на един гъз разстояние), но в крайна сметка едни и същи ценности са се споделяли, както в Търново и Преслав, така и в Аахен, Лондон и Толедо. Западната/Европейската цивилизация не е само географската област З.Европа (към която по принцип е спорно дали попада дори и Германия). Западът това са Европа, Русия, Северна Америка и Австралия в днешно време (а в онова време територията от Волга до Исландия).
 
1. Вероятно се сещаш, че Плиска и Константинопол не принадлежат към "западноевропейските цивилизации"?
2. Вероятно, защото България не е част от Западна Европа. Плюс, който се възприема като минус.
3. Кви "ценности" са споделяли в Ааахен и Толедо, че не разбрах? Общочовешки?
4. Западът са си си англосаксите и то "цивилизациите на морето". Затова Австралия (най-източната държава) се смята за част от Запада. Но по същата логика Русия и Германия няма как да са част от подобна цивилизация.
 
Няма област Европа (преди с това да се заеме католическата църква).
Континентите винаги са си почвали с буквата А, Европа е покрай митовете.
Какво дели контитентите Азия и Европа? Урал? Ти виждал ли си Урал някога? Велика планина, изкопаеми, ала бала, но е по-ниска от Витоша. Минавало се е с каруца от единия континент в другия
Един си е континентът - Евразия. А гореописаната западна европа си е западната му по-минимизирана част.
Доста досадна, но си е част оъ нас.
 
MRpyXzm.jpg
 
u0v7rixcww301.jpg

Мада Ръша ! Великата империя !
пс: Не знам защо се вързвате на strana, не виждате ли че само троли.
 
Индия пари има, но там е някакъв интересен режим в момента, която на моя пилешки мозък не е ясен. Не е комунизъм, защото дори не се опитват да внушават на хората, че живеят добре. Не е демокрация, щото им казват какво да правят, а те го правят без дори да се замислят. Не е и диктатура, защото не сме чули да се избиват журналисти, да се затварят учебни заведения заради фалшив атентат. Не е и капитализъм, защото бизнес там няма. Както казах, пари има, но те са за ядрена програма, а не за каквото и да е било друго.

Само това беше нужно да напишеш и да си гласуваш за руската мизерия и комунизъм. Докато няма предприемчивост, докато всеки чака да лапа и масовият човек е съгласен да работи за жълти стотинки, както и само да се оплаква от това, че няма работа, светът ще си върви на зле. Какво искам да кажа - като дебилните дейности като разнасяне на стока, което след време ще се прави с дронове, като шофиране на автобуси, което също ще става на автопилот и тем подобни, човечеството ще може да се концентрира върху далеч по-важни неща и ще се разкрият много повече професии. За масовия дебил, каквито са 80% от българския народ (не, не копирам изказвания, наистина го мисля), това е зле. Но за умния човек, който има потенциал да се развива, както и за бизнеса, това е перфектно. Нека ти напомня, че без истински частен бизнес, просперитет НЯМА. А като трябва купчина дебили, които и без това само се чудят как да се скатаят и се навиват да работят за такива цени само щото им е ясно, че за нищо не стават, пък отгоре на всичкото да ми гепят телбода в края на работния ден, защото, видиш ли, аз съм говедо и мошеник, който печели на техен гръб. Докато няма читаво образование, което да дава на интелектуалците поле за развитие и да пренасочва потока от дебили към релевантните за тях дейности от най-ранна детска възраст, както се прави на Запад, положението ще е все толкова шибано. Защото ако държавата има политика - ще се анализират професиите, които не подлежат на роботизация и ще се инвестира в тях. Тъй като дебили, които по-горе наричаш "стандартни хора", винаги има, въпросът е как да извлечеш максимална полза от тях и да не спираш развитието на бизнеса, както ти се опитваш да внушиш на хората. А и...нали знаеш, че този бунт ще се обезвреди много лесно - като искат нещо, даваш им да го направят. Нека поработят 2 дена на високоплатена работа, а такава задължително ще бъде изискваща квалификация, та да видят, че за нищо не стават и ще се кротнат.


В Русия няма комунизъм от преди 89-та. Там са едни от най-богатите предриемачи в световен мащаб. Москва , Петербург и доста други градове имат стандарт на живот дори над някой западни градове.

Така наречените мурзилки в провинцията са същите като американските селяндури в средния запад.

Истински частен бизнес в България няма. България сама не може да просперира. Читаво образование и медицински услуги имаше, вече няма и не се очертва да има. ЕС няма нужда от образовани туземци,а от роби.

Високо платена квалифицирана работа извън София в Бъгария няма, а дори в София е твърде малко.
 
В Русия няма комунизъм от преди 89-та. Там са едни от най-богатите предриемачи в световен мащаб ...
А какво е било преди 89-та?
Изключително ми е любопитно как са станали тези предприемачи, това което са - каква стойност са създали на пазара?
 
@Krumov какво е значението ? Икономиката им е по-зле от обикновени щати в USA. Скоро ще изпаднат от Г7, но нека русофилите да си твърдят какъв просперитет има там :D
 
А какво е било преди 89-та?
Изключително ми е любопитно как са станали тези предприемачи, това което са - каква стойност са създали на пазара?

Преди 89-та някаква криво разбрана форма на комунизъм. Руските предриемачи с станали точно както и американските с кражби, далавери и пране на пари.
 
Преди 89-та някаква криво разбрана форма на комунизъм. Руските предриемачи с станали точно както и американските с кражби, далавери и пране на пари.
Ясно, благодаря за споделянето - с промити мозъци нещо не ми се води диалог.
 
@Krumov какво е значението ? Икономиката им е по-зле от обикновени щати в USA. Скоро ще изпаднат от Г7, но нека русофилите да си твърдят какъв просперитет има там :D


Жалко, че българската икономика не е толкова зле, колкото руската. Как очакваш огромна територия без население да генерира доходи? За изпадането от Г7 нека мине време ще видим. Според западни и бг експерти и форумни капацитети тук, Русия трябваше да е фалирала преди година ама нещо не се получи.
 
Ясно, благодаря за споделянето - с промити мозъци нещо не ми се води диалог.


Добре обясни ми как са станали предримачите в Америка? Обаче нека пропуснем притчата за ябълката и здравата работа.

Има един единствен начин да станеш богат с бизнес, работиш като вол и оцеляваш докато един ден не срещнеш подходящия човек или хора с куфарчета с пари. Говоря за богатство не за хилядарки, тях всеки дебил може да ги печели.
 
@Krumov правя последен опит.

От толкова години в този форум, не се научи как се прави бизнес :)
Кажи ми един милиардер в РФ, който е станал такъв от създаването на огромна пазарна стойност, изключвайки приемането на пари от куфарчета, силови структури или насилствена приватизация или разпределяне на бизнес от най-висшия ешалон към него. Разбира се може да включиш, че е намерил финансиране от рисков капитал, инвеститор, ако щеш банка ... номерът това да е финансиране по пазарен принцип. Та, кой е този милиардер предприемач натрупал богатството си създавайки стойност?
 
Последно редактирано:
Статус
Not open for further replies.

Горе