Започва поредния срив на фондовите борси

От: От: Започва поредния срив на фондовите борси

Питайте Насим Талеб, ако нещо не ви е ясно

Тази криза 2.0 ако се развие в такава ще има 2 от 3-те необходими характеристики за да бъде квалифицирана като "черен лебед":
- има огромно въздействие
- може да бъде обяснена със задна дата
но не е непредсказуема. Всички знаят, че ще случи и са в очакване, въпроса е само кога :) Може би предната беше твърде скоро и хората още не са забравили...
 
От: От: Започва поредния срив на фондовите борси

Който има излишни пари за рискуване може да играе с опции (но не бинарни!). Така няма да се притеснява, че може да му бъде ударен стопа. Питайте Насим Талеб, ако нещо не ви е ясно („питайте“ да се чете „прочетете книгите на“).

Кои книги?

Тъкмо свърших с "Надхитрени от случайността". В момента почнах "Антикрехкост", но не знам кога ще я довърша.

Черния Лебед не съм я чел и още една мисля има издадена. Но той някъде говори ли за бинарни опции и пр. Мисля с всички книжки само си пробутва теорията за Черния Лебед. С която не мога да кажа, че съм на 100% съгласен. Има верни неща, но просто прекалено много набляга на тази случайност, а има и други фактори освен нея.
 
От: От: Започва поредния срив на фондовите борси

Аз съм ги чел по ред на написването (още не съм завършил „Антикрехкост“).

Нямах предвид изобщо черните лебеди. Това, че цените на индексите от време на време се сриват е ясно на всеки, който има обща представа от финансови пазари. Не е много ясно само това кога ще се случи и как точно ще изглежда на графиката (къде спекулантите да сложат стопа и целта).

Причините за срива на индексите може да се разглеждат като черни лебеди, но самите сривове е трудно да се нарекат така, защото е предварително известно, че някога ще се случат. Спори се само какви ще бъдат причините, кога ще се случи това и точно колко ще бъдат количествените ефекти.

В книгите си почти не пише за опциите (няма да получите конкретни съвети - освен идеята за антикрехкостта). Това, което имах предвид, е, че спекулацията с опции може да се разглежда като антикрехък бизнес (губиш редовно и по малко, като има вероятност да спечелиш от непредвидено от „експертите“ събитие непропорционално повече, спрямо загубите, които си реализирал). При опциите няма нужда да се чудиш къде да слагаш стопа, там такова нещо няма. (Но е разумно да ограничиш разходите, разбира се.)

Антикрехката инвестиция може да се познае по това, че има ограничен downside risk и много по-голям и/или неограничен upside risk (преводачът е превел тези термини така че да се ползват български думи) и има ограничаване на рисковите инвестиции (стратегията „щанга“) - само с част от парите инвестирате рисково, другата част купувате активи с най-нисък риск - банкноти в банкови сейфове, злато в банкови сейфове, валута на депозит в сигурни банки и т.н.

Като играе с опции Талеб печели от това, че „експертите“ грешат.

Основната му идея е за антикрехкостта. Има много неща, които си нямат наименование. Сега вече са с едно по-малко.

Мисля, че би било добре, ако книгите се четат по реда на написването. И гледайте да не ви набутат първото издание на „Черният лебед“- търсете второто допълнено.

Има верни неща, но просто прекалено много набляга на тази случайност, а има и други фактори освен нея.

Талеб се дразни на подобни твърдения. Според него те показват, че читателят не е разбрал какво пише в книгите му.

Още в предговора към първата книга (Fooled by randomness) Талеб пише:

A few confusions with the message in this book. Just as our brain does not easily make out probabilistic shades (it goes for the oversimplifying “all-or-none”), it was hard to explain that the idea here was that “it is more random than we think” rather than “it is all random.” I had to face the “Taleb, as a skeptic, thinks everything is random and successful people are just lucky.” The Fooled by Randomness symptom even affected a well-publicized Cambridge Union Debate as my argument “Most City Hotshots are Lucky Fools” became “All City Hotshots are Lucky Fools” (clearly I lost the debate to the formidable Desrnond Fitzgerald in one of the most entertaining discussions in my life—I was even tempted to switch sides). The same delusion of mistaking irreverence for arrogance (as I noticed with my message) makes people confuse skepticism for nihilism.

Талеб не „набляга на тази случайност“, той пише за случайността и за грешките, които хората правят, поради неразбирането си на вероятностите и случайността. Пише за черните лебеди, пише за антикрехкостта.

Друга книга, която илюстрира проблемите на хората да осмислят и разсъждават правилно за случайните събития е „Походката на пияницата“ на Ленард Млодинов. Това не е просто книга за маетематиката, това е повече книга за психологията - за бъговете в мисленето на хората по въпросите, свързани със случайните събития.

Мисля с всички книжки само си пробутва теорията за Черния Лебед.

Не е така. Самият автор пише:

Насим Талеб каза:
Това превръща тази книга в мой основен труд. Имам само една основна идея, чието развитие всеки път преминава на нов етап и последната крачка, тази книга, е по-скоро като голям скок. Възстановил съм връзката със своя „практичен аз“, душата ми на практик, тъй като това е сливане на цялата ми история на практик и „специалист по изменчивостта“ и интелектуалните и философските ми интереси в областта на случайността и несигурността, които преди това се движеха по отделни пътища.

Насим Талеб каза:
Връзката на тази книга с „Черният лебед“ следователно ще бъде следната: въпреки хронологията (и фактът, че тази книга довежда идеята за Черния лебед до естествения и окончателния ѝ завършек), „Антикрехкост“ ще бъде основната творба, а „Черният лебед“ – нейно своеобразно теоретично „подкрепление“, може би дори предхождащо я приложение. Защо? Защото „Черният лебед“ (и предшественикът ѝ „Надхитрени от случайността“) бяха написани, за да ни убедят в ужаса на определена ситуация и работеха в тази посока, докато тази книга изхожда от позицията, че няма нужда хората да бъдат убеждавани, че (а) Черните лебеди доминират в обществото и историята (и благодарение на рационализацията* със задна дата, хората си мислят, че са способни да ги разберат); (б) в резултат от това не сме особено наясно какво се случва, особено в някои нелинейни ситуации, така че веднага можем да преминем към практическата работа.

Откъс от „Антикрехкост“ (цитатите по-горе са от там).

(Понякога си редактирам мненията, проверявайте за редакции.)

Пак ще повторя, защото е важно - за по-добро разбиране на това какво казва автора (и проследяване на мислите му в развитие) препоръчвам да четете книгите по ред. В последната си книга „Антикрехкост“ има много референции към предишните си книги (героите „Неро“ и „Дебелият Тони“, например - прототипът на „Неро“ е самият Талеб, а „Дебелият Тони“ - един негов приятел, който за съжаление вече не е измежду живите; мъдростта му явно не е стигнала за да вземе решение, че трябва да си промени начина на хранене или е имал сериозни здравословни проблеми, които са го лишили от възможността за самоконтрол).

Ползвам случая да обърна внимание на читателите с наднормено тегло (макар и „малко“), че сега е моментът да вземат решение, че трябва да се хранят осъзнато. Защото това си има последствия. Не говоря за смъртта. Говоря за бавното и мъчително умиране от хронични заболявания. Говоря за буквално болката в задника. Хемороиди. Говоря за това, че няма да си виждате пениса (защото коремът ви пречи) и няма да можете да го вдигате.

В един момент промените стават необратими. Диабет тип 2. Просто не можете да отслабнете, и да искате. Ако ограничите храната просто ще умрете. Мозъкът ви ще се увреди. Няма да помните близките си. Може даже да нападнете някой близък и да се опитате да го застреляте (по действителен случай!), защото не сте го познали.


Дебелият Тони е имал късмета да умре преди да се случи увреждане на мозъка. Не е страдал много. Ти може да нямаш този късмет.

(Мнението е сериозно редактирано няколко пъти.)
 
Последно редактирано:
От: Започва поредния срив на фондовите борси

Обяснете със субтитри, ако искам да вкарам 5000 лева някъде, ще изкарам ли 100 пъти по-толкова :lol: , ако да къде. И колко би бил % за загуба :lol:
 
От: Започва поредния срив на фондовите борси

Обяснете със субтитри, ако искам да вкарам 5000 лева някъде, ще изкарам ли 100 пъти по-толкова :lol: , ако да къде. И колко би бил % за загуба :lol:

Купи си злато и в един бъдещ момент като хиперинфлира фиатна монетарна система може и в пъти по 100 да имаш в един момент ще спре да се котира златото в хартики и с тези пари сега ако купиш кола на старо след време няма и едни чистачки на старо да си купиш.
 
От: Започва поредния срив на фондовите борси

По-интересно е как да се направи голямата далавера сега и да се купи злато със спечелените пари.

Ако може да няма риск и ако може печалбата да е гарантирана. И ако може да не се налага да се мисли. И да няма много данъци.
 
От: Започва поредния срив на фондовите борси

Е все още може да взимаш ударно злато и да стане това, което искаш - имаш и друг вариант по-малко ликвиден, но пък създаващ реална стойност, това е земеделската земя - злато/сребро/земя! На фона на глоблната шитня дето ни чака е почти безрисково, с голяма възвращаемост спрямо хартийките и от данъчна гледна точка нулев проблем - ако не почне масово секвистиране или пак да ни по окупират - затова е златото взимаш и напускаш!
 
От: Започва поредния срив на фондовите борси

Златото трудно минава държавните граници. Особено когато социалистите са на власт (не се очаква да има други във властта).

Земеделската земя може да се обложи с данък (в бъдеще като намалеят данъчните приходи ще се облагат само недвижимите имоти на „богатите“, живеещи на повече от 10 квадратни метра и имащите земя над 1 декар).
 
От: Започва поредния срив на фондовите борси

Златото трудно минава държавните граници. Особено когато социалистите са на власт (не се очаква да има други във властта).

Земеделската земя може да се обложи с данък (в бъдеще като намалеят данъчните приходи ще се облагат само недвижимите имоти на „богатите“, живеещи на повече от 10 квадратни метра и имащите земя над 1 декар).

Винаги може нелегално да минеш с тях - знаеш, че има начини.
А за земята си прав - но ако това стане, то всички данъци и като цяло положението ще е мега шит - земята винаги е крайна мярка. Ще обложат първо всички НИ и чак накрая земята. Това е свещено и те го знаят - другият начин е национализация и секвистиране - но както казах това са мега крайни примери, при които нищо не вирее, тогава взимаш златото и напускаш.
 
От: Започва поредния срив на фондовите борси

Може златото да го държиш в трезор в друга държава. Само че ако държавата не ти даде паспорт или лична карта, с която да си удостовериш самоличността, как ще докажеш кой си за да си поискаш златото? Доколкото знам, собствеността на златото при съхранение в трезор се води на определено име. А ако нямаш личен документ как ще си упражниш правото на собственост?
 
От: Започва поредния срив на фондовите борси

Колеги, след като споменахте книгите на Насим Талеб. Препоръчайте ми с коя точно от книгите му да започна?
 
От: Започва поредния срив на фондовите борси

Колеги, след като споменахте книгите на Насим Талеб. Препоръчайте ми с коя точно от книгите му да започна?

Те казаха .... в реда в които ги е писъл т.е. започваш с първата
 
От: Започва поредния срив на фондовите борси

За да ти спестя чуденето коя е първата:

1. Надхитрени от случайността (търси второто издание - ще го познаеш по корицата с преобладаващо бяло, първото беше с преобладаващо тъмно синьо)
2. Черният лебед (търси второто издание - то е по-дебело, корицата е със същия дизайн като на старото)
3. Антикрехкост

"Прокрустовото ложе" може да го пропуснеш (то е сборник с афоризми и може да те заболи глава, ако решиш да го четеш като роман). Правилният начин да го четеш е да прочетеш един-два афоризма (максимум две-три страници) и да го затвориш. Утре пак. Не се опитвай да го четеш като роман.

Тази криза 2.0

Чак сега го забелязах това. Поредният номер няма логика да е 2, защото през човешката история е имало много повече кризи, пазарни сривове и т.н.

Но той някъде говори ли за бинарни опции и пр.

Личи си колко си чел... Днес преглеждах „Надхитрени от случайността“, там също споменава за опциите. Само че не за бинарните, те са за любителите на хазарта. Той спекулира с други опции. Бинарните изобщо не ги споменава. Ако прочетеш внимателно книгите му ще разбереш защо.

Виж на страница 269 - „За нашата слепота“ (бялото издание на „Надхитрени от случайността“ от 2009 година). Трябва да можеш да разбереш разликата между бинарните опции и опциите, с които спекулира Талеб след като прочетеш какво е написал.

*** Това не е съвет да се хвърляте да инвестирате в опции. Спекулацията с финансови инструменти не е за всеки. ***

Ако не сте прочели книгите на Талеб и не сте разбрали какво е „антикрехкост“ и защо трябва да се инвестира по метода „щанга“ стойте далеч от финансовите пазари.
 
Последно редактирано:
От: Започва поредния срив на фондовите борси

Табел го давате за референции за трейдинг и инвестиране?
 
От: Започва поредния срив на фондовите борси

За сравнение, така.... :) Най-лошото тепърва предстои!

spx-snapshot.png
 

Горе