Заслужава ли си да отвориш фирма за копирайтинг?

bgtifo

Well-Known Member
Копирайтинг услугите в България не са кой знае колко разпространени. Има няколко сериозни агенции, които рабоят в сектора, като те привличат 80% от пазара. Останалите 20% се разпределят между фрийлансери (хора работещи на свободни професии). Копирайтъри има всякакви. Много често хора, които не могат да се занимават с програмиране, уеб дизайн, графичен дизайн или друго, стават копирайтъри по неволя. Статиите, които предлагат на клиентите са просто пълнеж, а цените минават 5.00 лева за 100 думи текст. Не са малко тези, които определят себе си като копирайтъри, след като са написали около 100 статии. Те казват, че имат опит, искат висока цена за труда си и дори се държат надеменно. За тях думата конкуренция не съществува. Повечето "копирайтъри" имат друга работа в живота си. Те не изкарват парите си с писане, а се занимават с продажба на плодове и зеленчуци или охраняват паркинги и гаражи.

Аз отворих фирма за копирайтинг услуги, след като минаха 15 години в писане. Опознах най-различни клиенти, започнах да се интересувам от бизнес етика и психология и изучих различни похвати за изграждане на съдържание. В началото на създаването на фирмата ми преди 2 години бях много горд и още съм, но започнах да ставам реалист. В гората от "копирайтъри" е много сложно да си намериш работа. Единствено остават постоянните ти клиенти, на които разчиташ. Ако те са доволни от теб ще ти носят приходи, ако обаче ги подразниш или направиш нещо, което не е по вкуса им, е възможно да се разделиш с шансовете ти за бъдещето сътрудничество. Копирайтинг фирмата е нож с две остриета. В единият момент имаш пари, а в другият момент започваш да мислиш как да си платиш осигуровките. Това не е само мое съждение, а и на мои колеги, които оперират в бизнеса. Ето защо, преди да регистрирате фирма, е добре да помислите.

И, тук отново ще напиша клишето за външния пазар, който е в пъти по развит от нашия. Да, така е! Това е истина, защото копирайтърската професия или копирайтърския занаят са ценени зад граница. В България редица хора се пазарят, ако можеш да им свалиш левче или 0.50 ст., което предизвиква искрен смях у мен. Искат качествено съдържание, но не искат да си плащат. В някои мейли, които съм получвавал ми се предлага структура за писане на статии - първа точка еди какво си, втора точка еди какво си и трета точка, в която пише бла бла бла. За съжаление копирайтингът не е бла бла бла, изискват се знания и умения. Не е достатъчно да знаеш къде се поставя точка и запетая. Нужни са и други умения, а именно анализ на ключови думи, ресърча на темите, уникализирането на текстовете и най-вече умението да успееш да накараш читателя да купи продукта или да се възползва от услугата.

На база написаното по-горе, можете да прецените, дали хобито Ви да пишете, трябва да се превърне във ваша професия или е по-добре да закупите машина за пуканки, които да продвавате на кварталното пазарче и между другото да пишете по 5 - 6 статии, ако има желаещи да Ви платят за услугата.
 
Ако разбирам правилно, целта на това е да откаже мераклиите. И евентуално да редуцира конкуренцията.

Аз пък не разбирам защо хора, които нямат особени наклонности за четене и писане, стават копирайтъри. И това горе звучи сухо, машинно, скучно, даже депресиращо. Сякаш го правиш от немайкъде, а не щото те влече и ти е забавно.

Аз бих се огледал наоколо за друго поприще, ако нямам усещането че пъпът ми е фърлен в това дето се занимавам в момента.
 
А да си се замислял, че просто услугата която предлагаш не струва?
След 15 години стаж и още 2 години "професионално" ако не ти върви работата както каза лумпена над мен смени професията.
 
А да си се замислял, че просто услугата която предлагаш не струва?
След 15 години стаж и още 2 години "професионално" ако не ти върви работата както каза лумпена над мен смени професията.

@Sky замислял съм, че има проблем с услугата, но хората твърдят друго... имам поне 10 клиента, които смятат, че пиша качествено и харесват работата ми... просто такива са фактите. Не искам да отказвам никой, а само споделям опита си, за да предпазя някои млади лъвчета от грешка, която ще им струва много много скъпо.
 
@Sky замислял съм, че има проблем с услугата, но хората твърдят друго... имам поне 10 клиента, които смятат, че пиша качествено и харесват работата ми... просто такива са фактите. Не искам да отказвам никой, а само споделям опита си, за да предпазя някои млади лъвчета от грешка, която ще им струва много много скъпо.
С цялото ми уважение към труда ти и на всички копирайтъри, но вие пишете статии, а не строите сгради и магистрали или не лекувате хора и тн. И както сам каза - не се намираш в Америка или Австралия, а в България. Така че това е хавата в твоя бранш - или се нагаждаш, или го сменяш.
 
Навярно си запознат, че и аз съм в бранша. Колко се конкурираме - няма значение. Ето как стоят нещата от моята камбанария. С настоящото не те критикувам, а ти помагам да се замислиш за неща, които си пропуснал, съдейки по темата. Виждам, че и колегите са изказали изключително качествени мнения - визирам @Noke и @Sky.

1. За такъв дългогодишен опит цените са изключително ниски. Навярно няма друг като теб, който да има толкова години опит и да оценява труда си толкова ниско.
2. Както сам знаеш, цените на копирайтинг услугите са в огромни диапазони. Безспорно е, че преди конкуренцията беше значително по-малка и в момента е пълно с драскачи. Но с тези цени ти сякаш се причисляваш към тях.
3. Разликата между драскачите (абстрахирам се от цените) и копирайтърите / контент райтърите е, че едните чакат да пуснат поредната кандидатура някъде, за да "захапят" проект (дори и само 2 статии), докато другите са ангажирани и изобщо не се блазнят от единични поръчки. Едно адекватно представяне е само началото. На мен лично ми се е случвало клиент да бяга от оферираната висока цена и след месец да се върне, след като някой Пикасо на перото се е вилнял с пълна сила и тотална неадекватност.

Няколко насоки:
1. Пренареди приоритети си - грижи се за сегашните си клиенти и вдигни обема на работа. Убеди ги, че си заслужава. Защо да не коментираш и цените? Освен, че продаваш качествена услуга, продаваш и себе си.
2. Месечните разходи, които имаш - било то извънредни, фиксирани (вкл. осигуровки и т.н.) или режийни не са предпоставка да залагаш на обема пред качеството.
3. Ако т. 2 не ти се струва разумна - разгърни го този потенциал. Търси клиенти, изпрати някое друго CV до агенции и т.н. Те маржа така или иначе ще си го заложат. Уверявам те, в голяма част от агенциите е пълно с драскачи на по левче, а не професионалисти, които знаят какво правят.

Не на последно място. Добрият копирайтър трябва да бъде и добър търговец. Може да си велик в писането, но ако не можеш да се презентираш, нямаш похвати, изградено поведение и етика нещата се получават доста по-трудно.
 
@beautyFear

Харесва ми това, което си написал. Има много неща, които са точно така. Въпросът е в друго. Пазарът все още е малък. Аз съм получавал обаждания по телефона да търсят услуга за защита на авторски права, защото съм бил копирайтър! Освен това при разговори с различни фирми съм попадал на хора, които ми казват ъъъ това копирайтинг нещо СЕО МЕО ли е? Това е проблемът и все по-рядко можеш да откриеш качествени клиенти. То дори не ги откривам аз, а те ме откриват слава на бога.

Що се касае до цените. Имам клиенти, които правят постоянни поръчки всеки месец. Те споделят, че са много доволни и ще продължим да работим с години (дано). Има обаче и един момент, в който ми казват, окей става ли да ти дадем по-висок обем работа, а ти да ни свалиш от цената. Аз си давам сметка, че 2.50 лв. на 100 думи е ниска цена, но предпочитам да съм постоянно ангажиран и да печеля. Обаче чуя ли, че някой иска и от тези левчета да му смъкна направо ми причернява пред очите. Отговарям отрицателно и си продължаваме на тази цена.

Преглеждал съм офертите на няколко фирми за SEO, които си имат копирайтъри. Те също продават на моята цена, а съм виждал и по-ниски цени. Ето защо като кажеш на някой 5 лв. на 100 думи, ако ще да си най-големия копирайтър, пак удряш на камък. До този момент има няколко момчета, които без да ги моля, без да ги уговарям ми плащат двойно, та даже и тройно, но те са доволни и така са решили. Всичко друго хъка мъка, ама не е ли скъпо, ама аз видях в един форум как копирайтърите предлагат 1.20 на 100 думи и така нататък.
 
Здравейте, bgtifo,

Масово разпространеното "Х лв. за ХХХ думи" е омагьосан кръг.
Много хора се въртят в него, и, каквото и да правиш, няма измъкване. Лев-два-три нагоре не променят нищо, само почваш да се въртиш по-бързо. И да гледаш по-напрегнато.

"Х лв. за ХХХ думи" е масов бизнес, нещо като масовия спорт. Много хора са вътре в него, правят разни неща и постигат разни резултати. Но, точно като масовия спорт, масовият копирайтинг ("Х лв. за ХХХ думи") не е насочен към високи постижения. Тук не се състезаваш с най-добрите. И, съответно, никога не стигаш сред най-добрите.

Копирайтингът, изначално, е свързан с продажбите. С рекламата и маркетинга. Въобще - с бизнеса. А не с текстовете. Писането е само начин за подпомагане/увеличаване/засилване на продажбите. Това е копирайтинг. Другото е просто писане на текстове. А там предлагането (масовостта) е неизбежна. Защото много хора могат да пишат, по принцип. Затова се стига до "Х лв. за ХХХ думи". И възложителите на текстове (директни клиенти, рекламни и дигитални агенции, агенции за текстове) се възползват. Те не са глупави.

Вие, предполагам, също не сте. Затова, бих Ви посъветвал да излезете от омагьосания кръг "Х лв. за ХХХ думи" и да се обърнете към изначалната същност на копирайтинга.

Можете да създавате текстове, подкрепящи продажбите? Чудесно! Предложете го на хората, които искат да продават. Само че (и това е "тънкия" момент), в никакъв случай не им предлагайте текстове. Защото всеки клиент (пазарен рефлекс) веднага ще сравни Вашите "Х лв. за ХХХ думи" с други такива оферти (Гугъл е винаги на разположение). Предлагайте средство за подпомагане на продажбите. Това е Вашия продукт. Наречете го както искате, например "копирайтърско решение". А, в един продукт, можете да вложите и "опаковате" доста повече от само писане на текст. И, съответно, на Вашия копирайтърски продукт вече можете да сложите подходящата цена.

Успех!
 
Здравейте, bgtifo,

Масово разпространеното "Х лв. за ХХХ думи" е омагьосан кръг.
Много хора се въртят в него, и, каквото и да правиш, няма измъкване. Лев-два-три нагоре не променят нищо, само почваш да се въртиш по-бързо. И да гледаш по-напрегнато.

"Х лв. за ХХХ думи" е масов бизнес, нещо като масовия спорт. Много хора са вътре в него, правят разни неща и постигат разни резултати. Но, точно като масовия спорт, масовият копирайтинг ("Х лв. за ХХХ думи") не е насочен към високи постижения. Тук не се състезаваш с най-добрите. И, съответно, никога не стигаш сред най-добрите.

Копирайтингът, изначално, е свързан с продажбите. С рекламата и маркетинга. Въобще - с бизнеса. А не с текстовете. Писането е само начин за подпомагане/увеличаване/засилване на продажбите. Това е копирайтинг. Другото е просто писане на текстове. А там предлагането (масовостта) е неизбежна. Защото много хора могат да пишат, по принцип. Затова се стига до "Х лв. за ХХХ думи". И възложителите на текстове (директни клиенти, рекламни и дигитални агенции, агенции за текстове) се възползват. Те не са глупави.

Вие, предполагам, също не сте. Затова, бих Ви посъветвал да излезете от омагьосания кръг "Х лв. за ХХХ думи" и да се обърнете към изначалната същност на копирайтинга.

Можете да създавате текстове, подкрепящи продажбите? Чудесно! Предложете го на хората, които искат да продават. Само че (и това е "тънкия" момент), в никакъв случай не им предлагайте текстове. Защото всеки клиент (пазарен рефлекс) веднага ще сравни Вашите "Х лв. за ХХХ думи" с други такива оферти (Гугъл е винаги на разположение). Предлагайте средство за подпомагане на продажбите. Това е Вашия продукт. Наречете го както искате, например "копирайтърско решение". А, в един продукт, можете да вложите и "опаковате" доста повече от само писане на текст. И, съответно, на Вашия копирайтърски продукт вече можете да сложите подходящата цена.

Успех!


Благодаря Ви, че писахте по темата. Не съм ги разглеждал нещата през тази призма и най-вероятно имате право. Аз съм много нов в бизнеса и не съм мислил за определени стратегии, които да прилагам. Работя по старата изпитана форумла, така да се каже :)
 
И аз благодаря.

Формулата е стара и изпитана, ама резултатите... Сигурно ги знаете.

Ако искате да обсъдим още по темата, пишете или звъннете.
 
И аз благодаря.

Формулата е стара и изпитана, ама резултатите... Сигурно ги знаете.

Ако искате да обсъдим още по темата, пишете или звъннете.

Добре благодаря Ви!
 
Това занимание го виждам като междинен етап докато минеш към собствени проекти.
При положение че човек има като база писане на рандъм теми + СЕО, не виждам защо ще се бъхта по дебилните проекти на някакви изпращяли "клиенти".
 
Това занимание го виждам като междинен етап докато минеш към собствени проекти.
При положение че човек има като база писане на рандъм теми + СЕО, не виждам защо ще се бъхта по дебилните проекти на някакви изпращяли "клиенти".

За предлагащите "писане на статии" сте прав, Noke. За копирайтърите - не съвсем. Ама - копирайтърите.
 
Аз мога да добавя, че ще има в пъти по-голям успех с повече услуги. Става дума за всичко, свързано с дигиталния маркетинг - онлайн реклама, изработка на сайт, SEO, графичен дизайн и т.н. И не е казано, че всичко трябва да правиш ти - може да намериш достатъчно добри фрийленсъри във всяка една от тези сфери точно в този форум. Това, че можеш да издаваш фактури на клиентите ти е голям плюс, тъй като повечето колеги от този форум не го правят и така нямат достъп до фирмите поради тази причина. По този начин ще можеш да вземеш 1 голяма поръчка, от която ти да изпълниш само една част. Това изобщо не е лесно, защото на моменти идва в повече управляването на проектите, но това е начинът да имаш по-добри приходи.

Като допълнение ще кажа, че е много важно да се предлагат копирайтинг услуги и на английски. Там цените са различни и много хора имат както сайтове на български, така и на английски.

За съжаление са много малко хората, които само с едната си дейност могат да изкарват достатъчно, за да си покриват всички разходи и да печелят добре. А и да остават пари, защото на по-късен етап може да няма достатъчно клиенти и да фалираш.

Поздрави и успех :)
 
Това занимание го виждам като междинен етап докато минеш към собствени проекти.
При положение че човек има като база писане на рандъм теми + СЕО, не виждам защо ще се бъхта по дебилните проекти на някакви изпращяли "клиенти".
Аз "изпращяла" ли съм, бе @Noke?

Сега и конкуренция ли ще ми правиш?

А относно темата - доста по-добре е да се пише на английски или който и да е друг по-популярен език - немски, руски и т.н. Всеки има някаква база, откъдето да тръгне. Плюс няколко месеца за достигане на адекватно ниво.

2.50 лв/100 думи за спасяване на положението и краткосрочно оцеляване е добре, но да се прави кариера без по-добра перспектива е безсмислено.
 
Последно редактирано:
Аз "изпращяла" ли съм, бе @Noke?
...
Според Гугъл, "изпращял клиент" ще рече такъв дето плаща не повече от 5 лева на 100 думи :)
 
Издирвам щастлив човек, който се издържа изцяло с писане на текстове за 5 лв. на 100 думи. При намиране и доказване (с документи) - го водя да "изпращим" заедно в една любима кръчма.
 
@bgtifo Следваме различни политики, но не съм сигурен дали твоята е максимално изяснена и последователна. Няма как да си удобен на всеки клиент. Ако продължаваш да правиш отстъпки и да приемаш проекти на тези цени ситуацията няма да бъде по-различна от сегашната. Не съм съгласен с теб за пазара. Пазар има и той продължава да се развива. Пренареди или направи нова политика, която да е ясно и силно изразена - ще угаждаш ли на този и онзи, ще "клякаш" ли, когато клиент се пазари за цена... Притежаваш солиден опит, имаш стабилно портфолио, имаш фирма, имаш сайт. Come on. Рискувай. Изгради и я развий тая репутация. Директно мога да ти извадя три конкурентни сайта, в които цените са далеч от 2.50 лв. Когато клиентът иска качество, то е готов да плати цената. А, ако клиентът не може да направи разлика между твоята цена и цената на драскача, твоят опит и знания, и неговите, то грешката е твоя. Фокусирай се върху представяне, похватни и техники. Според мен отдавна си надскочил единичните поръчки и ниските цени. Промени нещо и анализирай резултатите.

P.S. Прословутите драскачи по агенциите са с хонорар между 2.00 лв. - 3.00 лв. за 100 думи, но агенцията далеч не продава 400 думи за 8.00 лв. - 12.00 лв. За 500 думи съм виждал оферта от 100 лв. с отстъпка :) СЕО, МЕО, презентации, предимства на текста. Те търговците са висш пилотаж, ама само, когато ги гледаш с неразбиране.
 
Издирвам щастлив човек, който се издържа изцяло с писане на текстове за 5 лв. на 100 думи. При намиране и доказване (с документи) - го водя да "изпращим" заедно в една любима кръчма.
Инцидентно пиша и използвам аргумента за "експертност" по темите.
Номерът не минава с току-що срещнати клиенти.

За 1 година съм написал не повече от 7000-9000 думи и всичко е било на тарифи над 5 кинта / 100 думи.
Много далече от "издържане" :)

Понеже ми допадна като занимание, бях пуснал и тука обява на цена 1.5лв/100 думи промоционално - колкото да видят колко съм дОбър.
Ама никой не пожела :)
Мъка голяма :)
 

Горе