Защо СМСите имат ДДС?

ReminD

Well-Known Member
Някой може ли да ми обясни защо СМСите се облагат с ДДС? Това нещо не го разбирам, ДДС-то не се ли добавя към дадена услуга, ако търговеца е платил ддс за дадената услуга и я начислява после върху стоката.

Може ли малко разяснения.

Друг въпрос, който доста повече ме вълнува: защо ако си купуваш нещо на изплащане, идиотите от мобилните оператори ми начисляват ддс не върху цената на телефона, например 500, а върху оскъпяването заради изплащането, тоест ако телефона струва 500 лева, на изплащане оскъпяването да кажем е 100 лева, аз трябва да платя ддс-то на 600 лева?

Обяснете ми : )

От: Защо СМСите имат ДДС?

Не разбирам много от счетоводство и е само догадка моето, но тези от Мобилните Оператори не си ли осчетоводяват сделката на 600 лева и заради това да слагат върху тази цена ДДС?

Е то нали е данък върху добавената стойност, мобилните опратори щом предлгат тази Х услуга създават това благо от нищо, с техната инфраструктура се добавя стойност и накрая се чарджва с данъка. Няма значение дали тази услуга минава през 1 2 3 етапа на препродаване и доаване стойност(ценност към качествата) накрая последния на веригата плаща всичко.

А за вторитя ти въпрос не знам, мога да гадая нека некой счетоводител пише - некъде из законите на лизинга и ддс може е уточнено кое как що е, но горе долу излиза че реалната стойност на продукта не е 500 а 600

Всичко има ДДС, хостинг, домейни и т.н. Защо SMS-ите да нямат?

Че държавата нали и тя трябва да папа. СМС са услуга и както всяка такава трябва да бъде облагана с ДДС, когато дружеството е регистрирано по ДДС, а всеки оператор по начало е регнат :)

Ако имаш фирма това ДДС не би трябвало да те притеснява, ако картата ти е фирмена в края на годината ще си върнеш ДДС-то

Може и да се лъжа, обаче бях чел някъде, че България има едни от най-скъпо таксуваните телефонни разговори в Европа. Нормално ли е това за държавата с най-ниски заплати? Та някой ако може да обясни от какво се определя цената на тея услуги, че ми е много любопитно, а предполагам и на много други. Липсата на конкуренция, "дългите" разстояния за предаване на сигнала, високо ДДС...?

КРС съобщиха че вече са резнали цените на едро, така че як спад почти двоен ни чака на дребно

Услугата се предлага от мобилните оператори, които са регистрирани по ЗДДС (тъй като имат годишен оборот на 50,000 лева). Когато услуга се предоставя от дружество, което е регистрирано по ЗДДС, то трябва да начислява ДДС за всички услуги.

Крайно време беше да намалят цените заради тия наште тупани мобилните оператори - О2 си прееба хубавата оферта - купуваш карта тип Прима зареждаш я с 20 паунда и говориш освен 20-те паунда 100 минути безплатно към чужбина. Цената обаче към БГ на обикновените планове е 30р и дефакто само от безплатните минути се вътреха и накрая спряха офертата и сега за всяка държава си е различно - за Китай 1р за УСА 1р за БГ 29р - това е една от най скъпите цени дори и за банановите републики е по ниска цената

http://www.o2.co.uk/callingcard

Горе