Защо в България няма производство?

От: Защо в България няма производство?

Токът е евтин в сравнение с други държави от ЕС.

Май трупаш мнения.
 
От: Защо в България няма производство?

"След магистралите премиерът Бойко Борисов обеща да се захване със заводите. Според него това е начинът да се вдигне икономиката на страната."
http://www.dnes.bg/politika/2015/05/28/sledvasht-hod-sled-magistralite-shte-stroim-zavodi.265021
Хубава новина.Да видим.Празни приказки ли са или наистина ще го направи.
 
От: Защо в България няма производство?

Мижи да те лажем, заводи щял да строй нашия :lol: Тоя кат Георги Димитров! Петилетката за 2 години :0 То тъй се вдига икономика.... Той Дамбвеца вчера при Дикофф добре разясни как Борисов "подпомага" бизнеса.

Много лесно могат да се отпушат нещата с елементарни административни реформи и читава съдебна система, ама нищо не иска да ги прави тоя лъжец и измамник. Фърля някакви неща в нищото и всичко живо кълве та се къса. Оня ден пак откри 16000 работни места за седмица:lol:
 
От: Защо в България няма производство?

В държавата на измислени герой всичко е измислено, сега измислят да строят заводи…
Въпроса е как измислят да строят тия заводи, при положение че никога не са виждали съвременен завод?!?

Мислят да правят икономика, при положение че не знаят какво значи икономика…

Мислят да откриват работни места, при положение че навсякъде се закриват работни места…

И после се чудят защо последните читави фирми си бият камшиците и напускат страната…
Ако не беше трагично, щеше да е смешно…….

Приказките от шипковия храст завършват обикновено с щастлив край, но в случая, понеже изсякоха и шипковите храсти, края няма да е добър…
 
От: Защо в България няма производство?

Ето го клипчето с Дамбовеца. Ето така герб подпомагат бизнеса български, слушайте внимателно!

http://vbox7.com/play:3b3e3bf0c6
 
От: Защо в България няма производство?

Заводите няма да ги строи Бойко, ще ги строят частните инвеститори. Бойко само ще реже лентичките.

Разликата между магистралите и заводите е, че магистралите ги финансира държавата (т.е. данъкоплатците), а заводите ги финансират тези, които виждат възможности за печалба (частни инвеститори), а не държавата (всички данъкоплатци).
 
От: Защо в България няма производство?

Има производство! Може да е некачествено, но го има!
Пък има и качествени неща, по-качествени от китайските, които са ни заляли пазара.
 
От: Защо в България няма производство?

Заводите няма да ги строи Бойко, ще ги строят частните инвеститори. Бойко само ще реже лентичките.

Разликата между магистралите и заводите е, че магистралите ги финансира държавата (т.е. данъкоплатците), а заводите ги финансират тези, които виждат възможности за печалба (частни инвеститори), а не държавата (всички данъкоплатци).

Разликата между заводите и магистралите е от небето до земята по сложност.
Магистралите са просто нещо, цялата технология може за се опише в една страничка компресирана информация, докато в един съвременен завод същата технология може да се отнесе примерно към полагането на основите на цеховете и дотам…

Простите хора строят прости неща, умните – сложни, само че умните нещо не напират да си строят заводите тука, така че ще си останем с магистралите и цеховете за бели роби – тип китайци и с заплати от 200-300 евро…защото простите хора строят прости производства…
 
От: Защо в България няма производство?

Ето моят поглед върху икономиката на гр. Троян и околности. Лятото на 2013 г. започнах работа в Еконт експрес . Бях изумен, какъв стокооборот минаваше само през мен. От с. Априлци пружини, пластмасови заготовки метални изделия, кожи и прежди, от Троян столове, маси, кръстове, ел. мотори, лагери, каручки и прочие, изключвам стандартния вътрешен разнос.
Останах учуден колко много неща се произвеждат за който не съм знаел, а то и с каква мощност. На ден оборотът който минаваше през ръцете ми надвишаваше 10 000 лв.

Може би гледаме с грешни очи, бъдещето на производството в България няма да е в големи заводи а в малки предприятия :)
 
От: Защо в България няма производство?

Има производство в БГ, но както е цялата ни икономика, то също не върви добре. Произвеждат се много неща за износ, както и за българския пазар, но вече не можем да се гордеем с българското качество както беше преди време. Сега повечето фирми гледат да спестят някой лев, като това се отразява на качеството, естествено.
 
От: Защо в България няма производство?

Проблем за производството е голямата корупция на всякакви нива, липса на адекватна реформа в администрацията и съдебната система; липса на изцяло изградено и функциониращо ел. правителство, повече контрол над вноса, реформа в образованието. Освен това като цяло липсва бизнес мислене, инициативност от младите, отговорност, ниска финансова култура; не може всички да чакат някой от някъде да осигури работни места, да разчитат само на образованието в училище и ВУЗ-овете и сами да не търсят инфо за нищо; иновации в производството и бизнеса без солидни знания и информираност няма да дойдат.
 
От: Защо в България няма производство?

В България има производство. Не е голямо, но съществува.
Защо не е голямо? Ами защото IQ-то не позволява. Това което е - е предела на интелектуалното ниво на българина. Лошо ли е, добро ли е - все е тая. Да бягаш от реалността не е печеливша стратегия.
Тук прочетох 12 страници кой виновен за разваленото производство - било то преди 45, било то след 89. Ами - Иван се казвам, приятно ми е на всички. Да си призная - аз съм виновен. И какво ще направиме сега? Можете да ми сложите въжето и на някое дърво. И какво правите утре?- ще ви отговоря - нищо. Губи се ценен капацитет, да се обсъжда кой бил виновен в миналото, вместо да се насочим към бъдещето. С тоя поглед към миналото и това постоянно тюхкане - никакво производство няма да стане.
Дори съмнителни изпълнители като криско го пеят - било' кфот било. От тук да се запътя към причните;
1. Гледане в миналото, губене на ценен ресурс в дискусия кой-кого. Все тая. Дали е данчо или пенчо виновен - не е от значение, да не говорим, че голяма част от виновниците са или в гроба, или пенсия. Та липсата на идея и продуктивен светоглед е една от причините за нивото на производство в момента.
2. Пълна липса на know-how. Това се гради с кинта, много кинта и пак кинта + желание; което ме навежда на 3 и 4;
3. Тотална липса на капитал - в БГ капитал няма, или ако има - бива инвестиран в цимент, бетон, арматурни железа, апартаменти, коптори и т.н. Все неща дето "леб и вода - нещат". Та с такава липса на капитали, а дори минималните с който разполагаме, инвестирани в пасиви - това се случва.
4. Мързел. Българската нация е изключително мързелива и мърлява в работната етика. Тук мога да си навлека изключително много негативни мнения от колегите във форума, но личния ми опит с това ме е сблъскал. Изводите ми са базирани на тоя опит и не виждам как дискусия във форум ще заличи години сблъсък с мърлячи, мързели и непродуктивни индивиди. Повечето хора спират квалифицирането си като вземат кетапа от университета, а скимтят за повече пари - е какви повече пари, след като не придобиваш допълнителна квалификация? Тук е момента да отбележа и родните предприемачи - и те дават своето, към тая липса на развитие. С еднакъв надник за всички, activity-based costing/reward почти не е застъпено в повечето български бизнеси. (Тук изключваме IT - това е единствения отличник по горните параграфи).

Мога да напиша още доста точки, те са взаймно-свързани и предразполагат към един много порочен кръг. Не е невъзможно да се излезе от тоя кръг, но трябват много години, желание и битки с почти всичко.

За да не е безкрайно песимистичен поста - ще кажа, че горните проблемни точки, може да се окажат много полезни и невероятна възможнст за по-предприемчиви инидивиди. Само като сметнеш ниския контрол, евтината работна ръка; прецениш, че може да се хвърлиш във някакъв турбо labor-intensive бизнес, изискващ сравнително ниска капиталова инвестиция; на това отгоре сложиш пълен достъп до най-платежоспособния пазар на планетата - може да си докараш едни косически за България (дори за Европа) доходи. Ако не си най-моралния предприемач, но все пак имаш нужното да се пласираш на европейския пазар - може да се къпеш в пари. Въпрос на възможности/личен избор.


Едит: малко допълнителна гледна точка да вкарам. Този форум, "предприемач", разбирам, че е главно насочен към оналйн бизнеса и услугите, но не е задължително да е така. Да си предприемач, не означава само виртуални бизнеси. Пак казвам - разбирам, че форума е по-насочен към онлайн бизнеса, но все пак. Come on - има 7000 теми за онлайн бизнес и 500 за офлайн/икономика/инвестиции. Това говори много. Повечето българи, както написах по-горе са мързеливи и искат от нищо, с минимална инвестиция, и без труд да направят нещо. Има стотици теми за дроп-шиппинг, а много малко за реалното производство и т.н. Всеки иска да седне в тях, на климатик, и само да чака комисионната на края на месеца. По възможност и с рекламата да не се занимава - някой бот да пуска рекламки в фейса и т..н - най-добре. Искам да ви помоля - не ме разбирайте погрешно - не искам да кажа, че не ни е нужен дроп-шиппинг и онлайн усуги - напротив, смятам, че те са от голямо занчение и са едно задължително перо за развитата икономика. Важни и нужни са. Просто когато всеки се е насочил да е посредник; без пари и тежък труд да изкарва кинта - това се получава -> свито производство, неплатежоспособен пазар и тотална безпътица.

Всичко по-горе е просто лично мнение, надявам се не съм засегнал някого и не искам да ангажирам никого с моята гледна точка.
 
От: Защо в България няма производство?

мда какво да произвежда народа, като го има по-евтино без производство!
 
От: Защо в България няма производство?

Малко за размисъл;
Напоследък наблюдаваме тенденцията пропастта между богатите и бедните да се увеличава. Там income inequality;income gap; gini cooefficient или там както го наричаме икономистите. Все повече и повече търсенето на бутикови продукти/стоки се увеличава. Нещо като късно-хипарски период, в който хипитата всъщност имат доста кинта, като юпитата от 70-те;

Производството на тези бутикови стоки се свързва или с много "ръчен труд" или с много високи технологии. В повечето случаи - и двете. Но има много такива "бутикови" ниши, в които е възможно производството да мине главно с ръчния труд. Там смятам, в БГ има доста широко поле за развитие. Също така износа е изключително улеснен, понеже съотношението цена(€)/килограм стока е благоприятно за износ, с други думи - с десет бона можеш да изнесеш стока за милиони. Такива бутикови ниши, също са сравнително лесно за реклама, понеже таргет аудиторията е тясно определана и хомогенна, от което следва голям % успеваемост на таргетираната реклама. Вярно, клиентите на са много като количество, но кой му пука на крайслера, след като портмонентата са им пълни.
Тук на прима виста, се сещам за един приятел, продаващ мед; главно на европейския пазар. Цента е много висока, но за сметка на това опаковката е изключително стилна и в крак с тренда; качеството на меда също е на световни ниво; био и т.н.

Според мен едно такова производство би имало голям успех на родната земя. Много съм се замислил, дали да не се включа и аз, но все още не съм събрал нужния капитал и топки.

Toва производство, за което говоря, е различно от т.нар. индустриална революция, не говоря за масови модели, Форд Т и т.н. По-скоро за продукт, който не се разглежда от клиента като product (удоволетворяващ нужда), а като изживяване (experiance); удоволетворяващ не физическата нужда като вода например, а друга такава - като 18yo single malt, където идеята не е да се нарежеш за жълти стотинки, а нещо съвсем различно.
 
От: Защо в България няма производство?

Не е верно, че няма производство, даже е добре за възможностите си,,, статистиката я остави, всичко се манипулира тука, ей втова е проблемо
 
От: От: Защо в България няма производство?

...
2. Пълна липса на know-how. Това се гради с кинта, много кинта и пак кинта + желание; което ме навежда на 3 и 4;
3. Тотална липса на капитал - в БГ капитал няма, или ако има - бива инвестиран в цимент, бетон, арматурни железа, апартаменти, коптори и т.н. Все неща дето "леб и вода - нещат". Та с такава липса на капитали, а дори минималните с който разполагаме, инвестирани в пасиви - това се случва.
4. Мързел. Българската нация е изключително мързелива и мърлява в работната етика. Тук мога да си навлека изключително много негативни мнения от колегите във форума, но личния ми опит с това ме е сблъскал. Изводите ми са базирани на тоя опит и не виждам как дискусия във форум ще заличи години сблъсък с мърлячи, мързели и непродуктивни индивиди. Повечето хора спират квалифицирането си като вземат кетапа от университета, а скимтят за повече пари - е какви повече пари, след като не придобиваш допълнителна квалификация? Тук е момента да отбележа и родните предприемачи - и те дават своето, към тая липса на развитие. С еднакъв надник за всички, activity-based costing/reward почти не е застъпено в повечето български бизнеси. (Тук изключваме IT - това е единствения отличник по горните параграфи).

Аз отдавна обичам да наричам тези "кетапи" де факто фалшиви дипломи. Виждам, че ти си на същото мнение, но използваш друг изразен похват.
Предполагам, че ти се е случвало човек ангажиран с не много производителна, според теб, дейност да ти иска повече пари заради безценния си опит и препятстван от разходите за наемането на нов сътрудник ти да трябва да търсиш компромис. Защо не си направиш следния експеримент с някого, когото искаш да задържиш - кажи му "Ако преведеш смислено и стойностно 5 патента свързани с това което работиш ще ти увелича заплатата *. Кеф ти от английски, кеф ти от китайски". В "Google talks" има едно видео наречено "All the government's information". В него човекът издействал от 2007-ма насам пълния текст на всички одобрени от Американското ведомство заявки за патенти да се публикуват в интернет говори за мотивацията си и препятствията.
*5 патента трябва да са общо около 100 - 150 страници.
 
От: Защо в България няма производство?

В България преди 89-та, имаше тежка промишленост. Огромни заводи, хиляди работещи. Но, цялата продукция се изнасяше за СССР и за страните от СИВ \ Съвета за Икономическа Взаимопомощ, т.е за бившите ком. държави в източна Европа\. Икономиката на тези държави беше свързана, имаше икономическа плановост, разчетена по години и петилетки. Една държава произвеждаше едно, друга държава друго и всички общо оцеляваха в една планова икономика. Съветския пазар беше огромен и ненаситен, изнасяше се не само продукция от индустрията но и дветдесет процента от селското ни стопанство. След 89-та СИВ се срина, демокрацията дойде с пазарната икономика, огромните заводи се "приватизираха" за жълти стотинки и постепенно се разпродадоха на части и почти спряха работа. Руския пазар се затвори за нашата селскостопанска продукция. Хората родени и израснали по времето на плановата икономика, не успяха да се приспособят към новата пазарна. За тях и до сега си остава нагласата, че някой трябва да се погрижи за тях, да спусне план, да им осигури заплати\макар и ниски, но сигурни\.
Хубавото е, че вече се появяват малки производства, основно на млади хора, необременени от мисленето на миналото, които вече имат предприемаческо виждане. В селското стопанство, също вече има млади фермери, които с огромни усилия се борят, за да осъществят идеите си. Просто трябва поколението да се смени, така ще се промени и икономическия модел. Каквото и да говорим, българите са интелигентни, упорити и работливи в по-голямата си част.
 
От: Защо в България няма производство?

Не е вярно,че няма, но съм чувал от по-възрастни хора, че преди се е произвеждало много повече.
 

Горе