За OPENCART Версия 2.0

CTAH

Well-Known Member
Да намерете добър CMS /Система за управление на съдържанието (на английски: Content Management System — CMS)/ за създаване на онлайн магазин е трудно. Повечето от настоящите се основават на osCommerce. И това е много лошо, защото този CMS е "реликва от миналото." Той е сложно да се поддържа, трудно за модифициране и в края на краищата, с него е почти невъзможно да се направи красив сайт.

Но наскоро се появи OpenCart. С негова помощ, може безплатно да се изгради онлайн магазина. В него се съдържа в почти всичко, което ви трябва. CMS е написан на PHP, и базата данни, MySQL се използва за място за съхранение на данни.

OpenCart е все още сравнително млад проект, но той е вече се ползва с голям успех. По света са създадени общностти, от потребители които го подкрепят и доразвиват. Има и много сайтове и форуми,където можете да получите отговори на всички ваши въпроси.
 
От: За OPENCART

Общо описание на възможностите на OpenCart

OpenCart създаден с помощта на MVC архитектура (Model View Controller). Това значително улеснява разработването на допълнителни модули. Оформянето на вашия сайт не се отразява на работата на системата. Дизайните на шаблони са взаимозаменяеми. Когато създавате шаблон с помощта на PHP и маркиране в HTML. По-точно, шаблонът е създаден на езика HTML, а системата на PHP. Вече са създадени много голям брои теми за оформяне на магазин, наистина повечето са платени. Но инсталацията не изисква много знания, всичко е направено на интуитивно ниво. Почти винаги, веднъж инсталирана тема, ще продължи да работи и след надграждане на ядрото. Инсталиране на добавки /модули/ често изисква редактиране на изходния код на PHP, но модули от вида на доставка, получаване на плащания, се инсталират по обичайния начин, просто ръчно преместване на файлове в необходимата папка. След това модулът се включева от админ панела. Модулите се намират, както безплатно така и платено. Но, както е посочено по-горе, в "ядрото" се садържат достатъчно елементи, с които да се изгради магазин без да се използват допълнителни модули. Ако сравните този CMS с конкуренти като VirtueMart или PrestaShop, той е с значително по-висока скорост. Съвместимостта му с всички видове браузъри, също говори в полза на OpenCart. Разработчиците са предвидили много видове плащания и платежните системи. И вие можете да персонализирате начините на плащане за различните области. Разбира се, неможе всичко да е идеално! Както вече беше споменато по-горе, проектът е все още млад. В OpenCart още не е напълно доработена система за генериране на статични връзки към страниците. Това може да доведе до факта, че някои материали може да се видят на няколко места из магазина. Има още някои малки забележки за работата с SEO. Но повечето от проблемите, свързани с SEO може да бъдат решени с допълнителни модули. А проектът напредва бързо и разработчиците са наясно с недостатъците и ги коригират. Въпреки младостта си, OpenCart в момента е най-доброто решение за създаване на онлайн магазин.
 
От: За OPENCART

Инсталиране на OpenCart - Част I

Това ръководство ще ви помогне да свалите OpenCart и ще научите как да го разархивирате и свържете FTP клиент.



Изтегляне и разархивиране OpenCart архив

Най-новата версия на OpenCart е (v.1.5.6.1) Но аз препоръчвам да се използва някоя по-стара версия. Тя може да бъде изтеглена от интернет страницата на OpenCart (препоръчително) или директно от GitHub. Страницата за изтегляне също предлага достъп до предишни версии на OpenCart. В колоната Downloads, намерете v1.5.5.1 и натиснете линка "Download" директно срещу него под графата Action. Така ще изтеглите компресиран архив на тази версия на OpenCart в zip файл. За OpenCart версия 1.5.5.1, файл с име "opencart_v1.5.5.1.zip" ще бъде изтеглен.

Ако не разполагате с програма на вашия компютър, който може да извлича файлове от ZIP файл, WinRar може да бъде свален абсолютно безплатно. Разархивиране на ZIP файл ще декомпресирате архива OpenCart и така файловете могат да бъдат достъпни от уеб сървър.



При отварянето на Zip файла, следните файлове ще бъдат видими:

“upload” папка
"license.txt" файл
"readme.txt" файл

Папката"Качване" съдържа всички файлове, необходими, за да качите OpenCart на уеб сървъра ."license.txt" файла съдържа лицензионното споразумение по отношение на използването на OpenCart на вашия сайт. "readme.text" файла съдържа връзки към настоящите инсталация и инструкциите за надграждане на сайта на OpenCart. Когато сте готови, можете да извлечете файловете от архивирания файл на място по ваш избор на вашия компютър.



Качване на OpenCart

На този етап трябва да имате хостинг / уеб сървър/, разархивиран OpenCart. Сега ще използвате FTP клиент (File Transfer Protocol) за качване на тези некомпресирани файлове на уеб сървъра.



Инсталиране и конфигуриране на FTP клиента

Препоръчително е да използвате Filezilla FTP клиент. Filezilla е безплатен FTP клиент, който ще прехвърли файловете на OpenCart на всеки уеб сървър. Клиентът FileZilla (не сървър), може да бъдат изтеглен от http://filezilla-project.org/ и инсталира на компютъра.

Когато отворите Filezilla трябва да видите файл директория на вашия компютър от лявата страна. Следващата стъпка е да намерите, където сте записали некомпресирания OpenCart архива и кликнете върху "upload" папката и файловете трябва да се появи под него. Директорията трябва да бъде оставена отворена, тъй като ние продължаваме. Дясната страна е празна в момента, защото целевия сайт не е свързан. Когато е свързан той ще покаже файл директорията на уеб сървъра.

filezilla-disconnect.png


Преди да продължим, трябва да се уверите, че имате следната информация за Вашия уебсайт:

името на хоста
потребителско име
парола

Тази информация може да бъде получена от вашия доставчик на хостинг услуги.



Свързване

В Filezilla под менюто "File", трябва да отворите "Site Manager" . Ще изскочи прозорец с отворен раздел General. Вие трябва да попълните информацията, посочена по-горе /името на хоста,потребителско име,парола/, и натиснете бутона "Connect". Дясната страна "Remote Site" сега ще покаже директорията с файлове на вашия сайт.

filezilla+site+manager.png
 
От: За OPENCART

Инсталиране на OpenCart - Част II

Това ръководство ще ви помогне да качите файловете на Opencart на хоста и да създадете база данни за неговата инсталация

Качване на файловете на OpenCart

Приемаме че сте прочели предната част и вече имате разархивирано копие на Opencart на вашия компютър и инсталиран и настроен FTP клиент. Намерили сте разархивираната папка upload на OpenCart и тя седи отворена в лявата част на FileZilla. В Remote Site directory (отдясно), трябва да отворите папката в която OpenCart ще се инсталира. Местоположението на магазина може да е различно в зависимост от това дали искате магазина, за да се види на главната страница, под-папка , поддомейн, и т.н. Ако искате да инсталирате OpenCart на главната страница, ще трябва да качите файловете в главната папка на сайта. Почти винаги това е директорията за публични файлове, като например public_html или www.

След като местонахождението на OpenCart магазина е определено, цялото съдържание в папката “upload” на компютъра (влявата страна на Filezilla) трябва да бъде избрано /селектирано/ и с десния клавиш на мишката натиснете качи. Качване на всички файлове може да отнеме няколко минути .

Ако искате на магазина, за да бъде на главната страница, например www.shopnow.com, трябва да качите съдържанието на папката “upload” но не самата папка “upload” . В противен случай ще се създаде под-папка, което прави магазина е достъпно само на www.shopnow.com/upload

След като Filezilla завършва качване на файлове на посоченото мястото, трябва да видите едни и същи файлове, както на лявата страна (компютъра) така и на дясната страна (уебсайта);

filezilla-file-transfer.png


Нещо такова. Това означава, че файловете на OpenCart са успешно прехвърлени на сайта. Сайтът вече съдържа файловете, необходими за настройката на OpenCart магазин .



Създаване на база данни за магазина

Следващата стъпка е да се създаде база данни на MySQL сървъра за съхранение на данни на OpenCart магазина. Трябва да влезете в контролния панел на сайта и намерете MySQL бази данни. Чрез MySQL бази данни, можете да създадете нова база данни, като въведете име на базата данни и потребителско име / парола за достъп до тази база данни. Името което току що създадахте трбва да бъде добавено към базата данни, заедно с позволение за всички необходими разрешения на потребителя, тази информация, за база данни ще е неопбходима по-късно, когато се конфигурира OpenCart с помощта на авто-инсталатора.
 
От: За OPENCART

Инсталиране на OpenCart - Част III

Това ръководство ще ви помогне да инсталирате Opencart на сървъра.

Стартиране на авто-инсталатора

След като сте изпълнили всички стъпки от предните части, сега сте готови да инсталирате OpenCart директно на уеб сайта. Трябва да отворите уеб браузър и въведете уеб адреса на мястото, където е качен OpenCart. Ако папката "install" от папка "upload" е качена правилно би трябвало автоматично да ви посрещне следната страница:

opencart+step+1.png

Тази страница е страницата за инсталация. Следващите стъпки ще ви помогнат да завършите процеса на инсталиране на OpenCart.



Етап 1. Лиценз
Можете да прочетете лиценза, отметнете "Съгласен съм с лиценза", и натиснете бутона "Продължи".


Стъпка 2. Пред-Инсталация

Тази стъпка проверява дали уеб сървъра има техническите изисквания и правилните разрешения за настройка OpenCart.

Ако са видими червени марки на # 1 или # 2, трябва да се уверите, че тези компоненти са правилно настроени уеб сървър. Можете да се свържете с вашия доставчик на хостинг услуги, ако има някакви проблеми с това.

Ако има червени отметки на # 3 или # 4, може да е имало проблем с качването на файловете с FTP клиента .

Ако всичко е конфигурирано правилно и зелени отметки са налице (както се вижда по-долу), можете да натиснете бутона "Продължи".

opencart-step-2.png


За версия 1.5.5, следните файлове трябва да се преименува, за да продължете към Стъпка 3:

config-dist.php на config.php
admin/config-dist.php на config.php



Стъпка 3. Kонфигуриране



Необходимо е да попълните в полетата под # 1 необходимите данни за връзка с базата данни (потребителско име / парола, име на база данни), същите, които сте написали при създаването на базата данни за магазина с помощта на MySQL.

Под # 2, трябва да създадете ново потребителско име и парола за достъп до администрацията на OpenCart магазина. Когато приключите, можете да натиснете бутона "Продължи".

opencart+step+3.png


Стъпка 4. Завършване на инсталацията

Сега, след като инсталацията приключи, "Install" папката вече не е необходима. Вие трябва да изтриете папката "Install" от сайта в лявата страна на Filezilla. Това се прави от съображения за сигурност. Сега имате възможност да разгледате интерфейса на вашия магазин или да изберете да влезете в страната на администрацията.

opencart+step+4.png
 
От: За OPENCART

vQmod - Инсталиране на OpenCart

vQmod работи на двете версии на OpenCart 1.4.x и 1.5.x

"vQmod ™" (известен още като Virtual Quick Mod) е система за промени без да се налага да се променят основните файлове. Концепцията е доста проста ...

Как да инсталирате използвайки Autoinstaller

1.Изтеглете най-новата версия, която има "OpenCart" в заглавието от

http://code.google.com/p/vqmod

2) Разархивирайте и използвайки FTP, качете папката vqmod в главната директория на вашия OpenCart магазин.

3. Уверете се че папките vqmod и vqmod / vqcache имат права за запис (като 755 или 777).

Също така не забравяйте index.php и admin / index.php да сa с права за запис.
Ако не сте сигурни кой ви трябва, първо опитайте 755.
Ако получите грешки за разрешенията, след това се опитайте 777.

4. Заредете в браъзъра си линка http://vashiasait.com/vqmod/install

5. Трябва да видите съобщение за успешна инсталация. Ако не, проверете правата, за запис по-горе и опитайте отново

6. Заредете началната си страница магазина и проверете, че работи.

7.Използвайки FTP, проверете, че има нови "vq" файлове в папка "vqmod / vqcache".

8. Ако отговорът е да, то вие сте готови да започнете да изтегляте или създаване vQmod скриптове, в противен случай потърсете помощ.

С това автоматична инсталация е завършена.

Инсталирането VQmod ще трябва да бъде рестартирано след всеки ъпгрейд на OpenCart.

Още за vQmod на форума predpriemach.com
 
От: За OPENCART

Как да добавите език на OpenCart

Важно е да се уверите, че преводът, който инсталирате е съвместим с версията на OpenCart, която използвате.

Сега в този урок ще ви покажем как да добавите допълнителен език за вашата инсталация на OpenCart.
Първото нещо което трябва да направите, е да изтеглите превод от който имате нужда от сайта на OpenCart.

Когато изтеглите архива с езика който ви е необходим, трябва да го разархивирате на вашия комютър.

Следващата стъпка е да качите инсталационните файлове на вашия хостинг акаунт. Езиковия пакет идва в две папки в архива – catalog и admin – вие трябва да ги качите в папка public_html на вашия хостинг. За качването на файловете, използвайте любимите си FTP клиент.

Качването на езиковите файлове вече е завършено и ние ще продължим с последната стъпка от инсталацията. Вие трябва да влезете в администраторския панел на вашия магазин:

http://yourdomain.com/admin

Ако сте направили инсталацията в подпапка “store” на пример то URL адреса ще се промени на:

http://yourdomain.com/store/admin



Когато сте в администраторския панел отидете до System > Localizations > Languages
Виж файлът 10070

Страницата, която ще се зареди сега ще ви позволи да добавите нов език и да позволи на клиентите ви да го използват. Вие ще забележите, бутона "Insert" в горния десен ъгъл на "Languages​​" страницата. Когато кликнете върху този бутон на следващата страница ще се зареди:
Виж файлът 10071

Във всеки Езиков пакет цялата информация за необходима за попълване на полетата се намира в текстовия файл ReadMe включен в архива. След като попълнения формата, кликнете върху бутона за запазване в горния десен ъгъл на страницата.



Новия език е вече инсталиран:
Виж файлът 10072

Ако искате да промените езика по подразбиране за вашия магазин и админ панела отидете до System> Settings> Local :
Виж файлът 10073

Има две полета за езика:

Language: - това е езикът, на магазина подразбиране
Administration Language: - това е езикът на администраторския панел

Изберете новия превод който сте инсталирали от падащото меню и кликнете върху бутона Запазване в горния десен ъгъл на страницата.

След като презаредите страницата новия език ще бъде зареден.
Виж файлът 10074
 
От: За OPENCART

Как да добавите валутата, в OpenCart

Дa добавете валута в онлайн магазин базиран на OpenCart е много лесено. По-лесно е дори от това сами да инсталирате магазин на OpenCart. Ще Ви трябва само достъп до контролния панел. Просто следвайте изискванията на следващата инструкция, и след няколко минути ще имате нова валута. Добавянето на Левове в OpenCart същото като всяка друга валута.

1.Влезте в административния панел на OpenCart. За тази цел, на адреса на сайта си, добавете “/admin”. Трябва да се получи един адрес като www.opencart-site.com/admin

2. Въведете Вашето потребителско име и парола, за да влезете в администраторския панел. Отидете на Системни -> Настройки. След това кликнете върху [ Редактирай ]

3. Щракнете върху раздела Локализация и включите опцията Автоматично обновяване на валутните курсове. Сега валутния курс във вашия магазин ще се преизчислява автоматично.

4. Отидете на горното меню Системни -> Локализация -> Валути. Щракнете Добави в горния десен ъгъл, за да отидете на добавянето на новата валута.

5. Сега трябва да зададете Име на валутата, Код, Символ отляво или Символ отдясно, Знаци след десетичната точка, Стойност и задавате статус на валутата която инсталирате.

6. Значение на полетата:

>> Име на валутата - Наименование на валутата. (Лев).

>> Код - Код на валута. Целият списък на валутните кодове можете да видите на http://www.xe.com/iso4217.php. Кодове трябва да бъдат въведени с главни букви. (BGN)

>> Символ отляво - ($) (£)

>> Символ отдясно - (лв.) (€)

>> Знаци след десетичната точка - Брой цифри след десетичния знак за използваната валута. 2 Някои валути, като кувейтския динар, имат повече от два.

>> Стойност Курса на валутата спрямо валутата по подразбиране. Ако създаваната валута ще бъде използвана като основна на сайта то трябва да зададете стойността и на 1.00000. Ако преди това на Автоматично обновяване на валутните курсове сте маркирали Да то курса ще се променя автоматично.

>> Статус Статуса определя дали валутата ще се показва на главната страница.
opencart_add_currency41.jpg
 
От: За OPENCART

Работа с атрибутите за продукта в OpenCart

Платформата за електронна търговия OpenCart един от най-бързо развиващ се. Много важната особеност, която предлага OpenCart - създаването на произволни атрибути за стоките . Купувача се ръководи от тези атрибути, когато изберете продукти за сравнение.Сега ще разберем как да конфигурирате тези атрибути.



1. В админ панела отидете на Каталог — Атрибути — Група атрибути, ако админ панела не е на Български то тогава — Catalog – Attributes – Attribute Groups и кликате на Insert, тоест добавите нова група. Задавате името на новосъздадената група (Attribute Group Name) и укажете реда, (Sort Order). Трябва да се отбележи, че подредбата започва с нула. 0 - е на първо място, 1 - второто, и т.н.

2. Добавяне на нов атрибут Каталог — Атрибути — Атрибут (Catalog — Attributes — Attributes). По същия начин, му зададете името (Attribute Name), след това изберете създадената група атрибути и поредността му.

3. Добавяне на атрибут в продукта. Отворете Каталог — Артикули (Catalog – Products) и изберете желания продукт. Натиснете бутона <<Редактиране>> (Edit) и изберете раздела <<Атрибути>> (Attribute). Натискате бутона <<Добави атрибут>> в ляво написвате името на атрибута а в дсно в полето (Текст:) всичко което е нужно за описанието на атрибута. Това се повтаря за всеки нов атрибут.
opencart_1.jpg
 
От: За OPENCART

Добавяне на опции на продукта в OpenCart

ази функция е може би още по необходима от колкото атрибутите за продукта, тя служи за персонализиране на продуктите по цвят, размер и т.н.



>> Отваряме Каталог — Варианти и натиснете бутона "Добави» (Insert). Задайте името и вида на опцията (Type). На разположение са квадратче, час, дата, радио бутон, изтегляне на файл, текстово поле. Не забравяйте да укажете подредбата (Sort Order) и стойността (Add Option Value). За всеки вариант, повторете тези стъпки.

>>Добавяне на варианти /опции/ за продукта. Отворете Каталог — Артикули (Catalog – Products), изберете желания продукт за който искате да добавите опция кликнете върху бутона "Редактирай" и на раздела <<Варианти>> (Option) . В падащия списък изберете подходящата опция за стоката. Повторете всички стъпки за всяка опция и запишете промените.

>> Ако за поръчката е необходимо клиента да задължително да избере опцията то посочете <<Задължително:>> (ДА) ако не е необходимо (НЕ).

За проследяване на наличностите може да <<Следи наличност:>> (Да)(Subtract Stock) Yes, в този случай трябва да зададете брои на наличните стоки с тази опция. Ако отделните варианти са с различна цена можв да зададете в полето «Цена» (Price) и по желание да вадите или добавяте стоиност (-) и (+)

>> Точки. В OpenCart има възможност при закупуване на стоки да се начисляват бонус точки (Reward Points). Бонус точките могат да се включат в Разширения — Сума на поръчката — Наградни точки (Extensions – Order Totals – Reward points). Не забравяйте да запазите всички промени.

Всички варианти сега ще бъдат видими на страницата на продукта.

opencart_2.jpg
 
От: За OPENCART

Браво, много полезни статии за начинаещите. :clap: You must spread some Reputation around before giving it to CTAH again.
 
От: За OPENCART

Как да изтеглите и инсталирате OpenCart 2.0


Стъпка 1 - Изтегляне
За да изтеглите OpenCart 2.0, просто отворете специалата страницата за изтегляне от сайта на OpenCart и кликнете върху линка за изтегляне на версията 2.0. След това запишет архивирания файл на вашия компютър.


Стъпка 2 - Разархивирайте
След като архивирания файл е записан на вашия компютър, разархивирате файла с помощта на любимите си програми разархивирате.

Стъпка 3 - Качване
Сега, когато имате всички файлове от новия OpenCart 2.0 , можете да започнете да ги качите на вашия сървър. За да направите това, първо ще се нуждае от програма за FTP.

Стъпка 4 - база данни
Можете да създадете база данни в контролния панел на вашия хостинг, например с Cpanel. Възможно да се направи това и в PhpMyAdmin. Не забравяйте да обърнете внимание на детайлите, ще се нуждаете от тях за следващата стъпка.

Стъпка 5 - Конфигуриране
За следващата стъпка, трябва да преименувате двата конфигурационни файла. С помощта на програмата за FTP, преименувате config-dist.php na config.php и Admin / config-dist.php на config.php

Стъпка 6 - Инсталатор
Последната стъпка е да стартирате инсталатора. Отворете любимия си уеб браузър и добавете"/ install" към края на вашия адрес на уебсайт. Когато направите това, трябва да видите следната страница:

Licence.png


(6А) Лиценз
Натиснете "Продължи /Continue/", след като прочете лиценза GNU.


System.png



(6В) Преди-Инсталация
Проверките на страницата преди инсталиране е ,че вашият сървър отговаря на минималните изисквания. Ако има някакви проблеми, тогава може да се наложи да се свържете с вашия доставчик на хостинг услуги. Ако приемем, че всичко е наред, натиснете бутона "Продължи /Continue/".

Configuration.png


(6С) Конфигурация
В раздел, въведете данните за бази данни, които сте използвали в стъпка 4 и в раздел две въведете желаните Admin потребителско име, парола и имейл адрес. След като цялата информация е въведена, щракнете върху бутона "Продължи /Continue/".

Finished.png


(6D) Готово
Това е! За да изтриете инсталационната директория, отворете вашия FTP програма и изтрийте / install папката. Накрая влезте в администраторския панел като използвате линка в дясно, така можете да започнете създаването на Вашия магазин.
 
От: За OPENCART Версия 2.0

Здрасти на мен ми трябва. В момента го превеждам, но е много за превод. Бях сложил един, но превода не струваше и го махнах. И да питам друго? Може ли ако си закупя модул или нещо за магазина да го пусна тук за безплатно теглене?
 
От: За OPENCART Версия 2.0

Ако Ви трябва Български език за Opencart 2.0 можете да ми пишите...

Възползвах се от предложението на колегата. Впечатленията - лесна и бърза инсталация /като модул/, коректен превод ... с една дума отлично!
 
  • Like
Реакции: CTAH
някаква идея за екстенжън, за авто релейтед продуктс за версия 2 на опънкарт?
 

Горе