Здравейте моля за помощ относно SEO на сайт

bgtifo

Well-Known Member
Здравейте искам да задам точно шест въпроса , знам че вероятно са много но ако някои има време и желание да ми помогне ще съм му безкрайно благодарен.

1.Какво значи Анхор текст и защо прекаленото използване на такъв вреди на сайта (поне така съм чел) ?

2.Чувал съм че е лошо когато текста в една страница е повече от 250 думи заради скрола и възможността потребителят да не иска да движи курсора на долу но ако за въпросните статии най-горе в страницата съм ги подредил като котви за олеснение по-лесното четене на тематична статия то тогава пак ли се брои за минус и какво казват паяците на Google по въпроса ?

3.Ако има грешки по кода (става въпрос за HTML страница) паяците на Google няма ли да я класират , смисъл има ли някаква норма за допустими грешки или ?

4.Ако ползвам хостинга на hostbulgaria примерно но направя добро SEO целящо спечелване на чуждестранна аудитория примерно англичани , американци и т.н. проблем ли ще е за това че хоста ми е в БГ ?

5.Търсачките и в частност google харесват ли домейните .org защото за името на сайта ми са свободни само .org .info и някакви други изглеждащи глупаво .eu примерно но ще помоля вас за отговор ?

p.s.

Аматьор съм все още и вероятно въпросите ми изглеждат смешно но все пак ще се радвам ако се запази добрият тон.
 
От: Здравейте моля за помощ относно SEO на сайт

Здравей!

1. Анхор текст е думата, с която линкваш към даден сайт. Прекаленото използване на един ин същ анхор вреди. Гледай да си линкваш към сайта с много и различно думички, ест. близки към тематиката на сайта.

2. Всъщност последните рипорти за уеб юзабилити (от 5-6 години насам) показват че потребителите предпочитат да скролират отколкото да кликват.

3. Грешките в кода са имали значение преди 10-тина години. Сега Google индексира без проблем всичко. Все пак гледай да са минимални, най малкото за да се показва сайта ти коректно във всеки браузър, а и на теб ще ти е по-удобно когато редактираш кода.

4. Не е от много голямо значение, но все пак винаги бих ти препоръчал хостинг с локация в страната, от която ще искаш най-много трафик - в случая - Щатите.

5. За търсачките няма абсолютно никакво значение какъв домейн ползваш. Това обаче е много важно за потребителите. Винаги избирай по-лесно запомнящото се име. По дефиниция това е .ком, след него .нет и .инфо, макар, че .инфо домейните имат малко лоша спамерска слава.
 
От: Здравейте моля за помощ относно SEO на сайт

Здравей.
Няма от какво да се притесняваш. Всеки е започнал от някъде нали?

1.Анхор (anchor) текст е наименованието на линк към определеня статия/сайт.
Примерно Online TV - Online TV е анхор-а на връзката към сайт за онлайн телевизия.

2. Желателно е текста да не бъде много дълъг. Но ако се налага, раздели я на две страници.

3. Не съм забелязал да има голяма разлика в класирането. Макар, че е желателно да няма грешки.

4. За хостинга не мисля. Особенно ако трафика ти е от много различни страни. Най-важно за хостинга е да бъде стабилен.

5. Специалисти казват, че най-голяма тежест има .com но не наблягай на това. Най-важно е съдържанието на сайта ти.

Надявам се да съм бил полезен.
 
Последно редактирано:
От: Здравейте моля за помощ относно SEO на сайт

Благодаря за изчерпателните отговори , информацията определено ми е много полезна само един малък подвъпрос , за всяка страница от сайта ми отделно ли да правя SEO или е достатъчно да се оптимизира главната за ключовите думи навсякъде по сайта ?
 
От: Здравейте моля за помощ относно SEO на сайт

хах, в едно и също време :)
 
От: Здравейте моля за помощ относно SEO на сайт

Благодаря за изчерпателните отговори , информацията определено ми е много полезна само един малък подвъпрос , за всяка страница от сайта ми отделно ли да правя SEO или е достатъчно да се оптимизира главната за ключовите думи навсякъде по сайта ?

Всяка страница от сайта ти е като отделна категория.
А категорияте е за определена дейност/услуга/тема и т.н.
Оптимизирай всяка страница по тематиката и.
 
От: Здравейте моля за помощ относно SEO на сайт

Здравей,

1. Anchor text е текстът, който води към линка например ако искам да направя линк към сайта на предприемач бих могъл да направя линк текста Уебмастърски форум в този случай фразата "уебмастърски форум" е моят anchor text. Защо не трябва да се прекалява с един и същи anchor text - по принцип освен за потребителите този текст се следи и от търсачките т.е. има голяма тежест при ранкването на сайта ти за определената ключова дума в анкора (в примера ранкването на форума за фразата "уебмастърски форум"), но когато прекалиш ботовете преценяват, че злоупотребяваш със силата на анкор текста - на прост език спамиш и е възможно сайтът ти да бъде наказан.

2. това за текста по-кратък от 250 думи са пълни глупости: ако посетителят ти не е заинтересуван от съдържанието на сайта ти нищо не може да го задържи на него. В един сайт най-важното е качественото съдържание, което по никакъв начин не може да се заключи в 250 думи. Колкото до втората част от въпроса ти: поставил си линкове отгоре към релативните статии - това е много добра идея тъй като ориентираш потребителя, стига да не си заел цялото видимо пространство само от тези линкове. За ботовете: по принцип един линк намиращ се в началото на сайта има по-голяма тежест от линк в края й - т.е. това е добре и за ранкването на сайта ти по анкор текста и ключовите думи в заглавията на тези статии

3. норма за допустими грешки няма - това не значи, че HTML кода ти трябва да изглежда като бойно поле. Ботовете се затрудняват при грешен код и могат да отчетат грешка, което в никакъв случай не е добре за ранкването на сайта. Ако не си много добре с html просто използвай по-прости сайтове и темплейти така ще допускаш по-малко грешки а, и посетителите идват на сайта заради съдържанието а не заради мигащото меню или подскачащите фигурки до заглавието

4. хостбългария дават избор и на хост в САЩ, но ако въпреки всичко си на хоста в България това няма кой знае какво значение за ранкването на сайта ти, възможно е сайтът да се зарежда по-бавно

5. търсачките не определят важността на сайта по домейна му, много по-важно е в домейна да включиш тематични ключови думи отколкото да се тревожиш за разширението.

P.S. никой от нас не се е родил научен, а повечето от нас продължават да учат

Успех
 
От: Здравейте моля за помощ относно SEO на сайт

Страхотни постове и отговори много ви благодаря , старая се да уча повече , чета много по темата но все нещо ми обягва както и да е наистина много ми помогнахте. А наистина за последно искам да питам и да обясня ситуацията при мене , аз не използвам някаква система за управление на сайта , смисъл WordPress или нещо подобно , знам че това е минус но да ли този минус не е прекалено голям , тоест проекта по сайта ми който е написан целия с уникално съдържание е да се ъпдейтва на две седмици като това съм го написал за информация на потребителите (така за мисля че ако началното съдържание се хареса) то таргетирано ще се върнат след две седмици за да видят остналото , а през другото време ще се старая да търся нови и нови ... Та искам да попитам примерно файл contacts.html го обновявам след две седмици по следният начин пиша нови неща в него , трия старият contacts.html и качвам новият , добре де това не пречи ли на въпросният page rank смисъл ако старият файл е добре индексиран но изведнъж го изтрия и го кача с фтп на ново това порблем ли ?
 
Хубави отговори, явно системата за репутация дава криле :)

1. Наистина ли не успя да напишеш в търсачката anchor text и да прочетеш, който и да е от резултатите? На мен ми излиза това като резултат: http://en.wikipedia.org/wiki/Anchor_text. Не е добре всички анкори да са ти еднакви, защото при нормални обстоятелства (липса на престараване със SEO), не е реалистично всички да линкват към теб с един и същ тескт. Съответно Google разбира, че спамиш здраво, за да си набавиш линкове и да ранкваш за определена ключова дума.

2. Пълна глупост. Старай се статиите ти да са 500+ думи, с достатъчно уникално съдържание, което да се хареса на търсачката. Използвай H1, H2, H3, различни стилове за форматиране на ключови думи, използвай bullets и т.н. За пример можеш да погледнеш статиите в Wikipedia.

3. Обикновено грешките не са фатални и паяците успяват да индексират всякакви простотии. За да си сигурен, че съдържанието ти ранква възможно най-добре, валидирай си кода на всички страници - http://validator.w3.org/

4. Не работя с тази хостинг компания, но само факта, че е българска не означава задължително, че сървърите й са в България. Сигурно предлагат и сървъри в чужбина. Плюс е ако сайтът е хостнат в същата държава, от която е аудиторията ти.

5. Ако разгледаш конкуренцията си в нишата, която си си избрал, ще забележиш, че най-много .com резултати излизат. Аз бих регистрирал в такава последователност: .com, .net, .org, .info По-добре са co.uk, .ca и т.н. отколкото .info според мен (ако целиш локална аудитория).

Относно допълнителните ти въпроси:

- Главната страница си я оптимизирай за най-важната ти ключова дума. Всички други вътрешни страници си ги оптимизираш за по една ключова дума. Не оптимизрай страница за повече от 2-3 ключови думи. Колкото по-таргетирано, толкова по-големи са шансовете да ранкваш високо.

- Това че не използваш CMS, а имаш собствена структура и код не е голям проблем. Стига да знаеш как да пишеш SEO-friendly HTML код. Постоянно виждам сайтове, които са простички статични сайтове, а ранкват отлично. Въпрос на onpage SEO, а не толкова на CMS.

- PageRank се дава на URL адрес, а не на файл. Така че ако обновиш файла, но оставиш URL адреса непроменен, няма да има проблеми. Не съм имал случай да пострада SERP, заради изтрит и после качен обновен файл на сървъра.
 
От: Здравейте моля за помощ относно SEO на сайт

SSH_ON благодаря за критиката (проверих в google но трябваше да използвам различна информация от различни източници) и да сглобявам пъзела , предпочитам да ми отговорят на конкретните въпроси , компетентни хора като отговорилите тук. Благодаря ти че написа отговор личи си че имаш рутина , точно заради това се допитвам до хора като вас от колкото да събирам информация от сайтове и блогове на които нямам доверие тъй като пак казвам всичко това за мен е новост и се старя да затвърдя и да си обясния дадени впечатления.
 

Горе