Идва нова ера в eCommerce платформите! shoptico.com - нова, супер бърза eCommerce платформа

Цялата платформа е написана на C# и това ни позволява да правим неща, които другите просто не могат.
Епично :). Записвам се да следя за други такива бисери.
 
"Идва нова ера в eCommerce платформите " - скромността не липсва тук.....ако беше така всички щяха да пишат на .NET и всички сайтове щяха да са на .js

Надявам се знаете, че и Микроинвест също имат .NET SaaS система за магазини, която е пълен провал

До сега не знам майкрософтска система за онлайн магазини която да е сполучлива, дано греша......
 
Последно редактирано:
Относно технологията, която сме избрали и какви са предимствата за нас и проекта, ще оставя CTO-то ни да обясни по-късно като експерт в тези неща. Аз съм само нескромен акълодавач, инвеститоропознавач и дизайнеровач, за това няма :D

A Микроинвест-а, ако трябва ще ги научим как се прави, няма проблем ;)
 
Всичко е супер братле, обаче респонсива на сайта има проблем, менюто се застъпва с "Абонирай се" но телефона ми е стар, другото което е че менюто е някакви точки и едвам натискам с пръста :) Под декстоп е без проблем, ще чакам със нетърпение всичко изглежда че вие сте революционери. Ако може да активирате вече програмата за бъгове и дадете github :) ще е супер.

Успех с проекта аз ще следя 100%
 
Цялата платформа е написана на C# и това ни позволява да правим неща, които другите просто не могат.

Какви са тези неща, които другите не могат? А C# може..

Идва нова ера в eCommerce платформите!

Нова ера?? Какво иновативно предлагате?
 
Нова ера?? Какво иновативно предлагате?

Здравей, Nikolaeff
за технологията и какво не може да се направи, както и защо я ползваме ще отговори колегата, явно има работа в момента.

А какво ново предлагаме - мисля, че е добре написано:
- магазин без никакво презареждане, работещ в пъти по-бързо, когато видите админ панела, ще разберете каква е разликата ;)
- собствена екосистема от магазини, които могат да си продават продукти помежду си
- маркетплейс за разработчици и дизайнери
- касови апарати (по новата наредба ще спести много главоболия и настройки на някакви апи-та и подобни щуротии)
- има още няколко, които обаче няма да кажа, никой не си издава всички козове

някои неща като маркетплейс и дропшипинг може да ги има в шопифай, но шопифай за бг условия е безполезна.

Поздрави.
 
Последно редактирано:
Клиентите ще имат ли достъп до базата данни, ако решат да мигрират от ваша към други системи?
 
Понеже има няколко поста тип "и к'во пá кат' е C#":

Здравей, AMitrev,
Здравей, Беджев Стил,
Здравей, Nikolaeff,

Въпреки маркетинговото звучене на израза, ще се опитам да го защитя с реални неща от проекта ни:
- На първо място raw performance-a на Kestrel:

https://www.ageofascent.com/2019/02...ating-10gbe-at-7-million-requests-per-second/

Още на тази точка технологични стакове с Python, Ruby on Rails, стандартно PHP с Laravel/Symfony, node.js просто отпадат от играта. Остават примерно Java, Go, Rust, C/C++. Последните 2 защо не стават няма да коментирам даже.

Много хора като чуят .NET и си мислят за Windows, IIS и .NET Web Forms, което е изключително старо и абсолютен шит. ASP.NET Core е съвсем друга бира, върви прекрасно на linux сървъри, освен това хем зад него стои корпорация като Microsoft, хем още от основите си е напълно open-source.

Ще дам примери за няколко неща, които правим, които не са точно постижими с всяка друга технология:

- Shared Code

Както вече споменах, в комбинация с Bridge.NET постигаме това, че целият codebase е написан на един език (и той не е JavaScript), което позволява да има огромно количество споделен код между frontend-а и backend-а (models, entities, DTOs, utility code, localization/globalization, validation logic, LINQ queries, etc).

- async/await асинхронно програмиране на backend-а и на frontend-а

Ясно е че концепцията не съществува само и единствено в C# вече, но другите места, на които я има (например node.js) страдат от много други проблеми. Какви са бенефитите за performance и scalability от това да се обработват едновременно много заявки без нуждата от много паралелни thread-ове, може да се види тук:

https://msdn.microsoft.com/en-us/magazine/dn802603.aspx
https://www.carlrippon.com/scalable-and-performant-asp-net-core-web-apis-asynchronous-operations/

На фронтенда ползите са единствено syntactic sugar, но и това си е голям плюс, честно казано.

- Имаме pre-compilation инструменти, базирани на Roslyn, които генерират автоматично част от кода. Ще дам един пример: Единият от инструментите анализира кода на бекенда и автоматично генерира цели класове и методи за готова seamless комуникация между двете страни. По-конкретно как това изглежда в кода:

Shared/Product.cs
Код:
class Product : Entity
{
    ...
}

Backend/ProductsController.cs
Код:
public class ProductsController : BaseController
{
    [HttpGet(nameof(Save))]
    public async Task<ApiResult<MyData> Save(List<Product> products)
    {
        ...
    }
}

Frontend/ProductsPage.cs
Код:
public class ProductsPage : Page
{
    public async void saveButton_onclick(Event e)
    {
        ...
   
        saveButton.State = ButtonState.Busy;
   
        MyData myData = await ProductsController.Save(products);
   
        //това, въпреки че изглежда като извикване на метод на фронтенда, реално прави RPC-like изпълнение на съответния action в съответния контролер на бекенда и не блокира main thread-а на браузъра, защото е async без да трябва да се правят callbacks
        //отделно реализира и цялата сериализация и десериализация на сложни графи от обекти
   
        saveButton.State = ButtonState.Normal;
    }
}

Наречете го mini-WCF :)

- Целия codebase е абсолютно type-safe и няма нито едно място, където да има anti-patterns от рода на magic strings, magic numbers и парчетата redundant code са сведени до абсолютен минимум.

- Имаме persistent web socket процеси (невъзможно в стандартен PHP с Laravel, Symfony и т.н. например), които директно споделят информация с API endpoint-овете чрез конкурентни структури от данни, т.е. без да се правят roundtrips до базата данни или до файловата система на сървъра

- И още много други.

Повечето от нещата са постижими единствено може би с Java без да се жертва сериозно performance (node.js, Python, Ruby), но за това си има други причини да сме предпочели C# като например reified generics, LINQ, async/await syntax sugar, и т.н.

За да съм напълно подробен в избора на технологичния стак ще се наложи да изпиша 6-7 пъти по-дълъг пост обаче, така че ако някого наистина го интересува може би ще има blog post за това по-натам, сега не му е нито времето, нито мястото.

Това което бих казал като заключение е, че преките бенефити са предимно за девелопърите, но имайки предвид, че една от целите ни е marketplace за девелопъри и дизайнери, мисля че това е сравнително важно. Единствените бенефити, които са явно видими за end-user-ите са performance и scalability, като тук е възможно да се представим единствено по-добре или с lower level tech (C/C++) или с някакви много обскурни неща като Swoole, но trade-off-а вече не си струва :)

Ясно ми е че това сега може да се превърне в много дълъг спор за езици, технологии и пр., но тъй като не е това целта на темата, може би ще е по-добре ако някой иска да води такъв спор да го премести в отделна тема за да не нафлудим тази.

П.С.:
Относно това...
ако беше така всички щяха да пишат на .NET и всички сайтове щяха да са на .js
...ще разкажа само един кратък виц:

Вървят си един програмист и един икономист. Програмистът вижда банкнота от 100 лева на земята и казва:
- Ей гледай, има 100 лева на земята!
Икономистът въобще не поглежда надолу дори и продължава да си ходи напред:
- Не бъди глупав, ако имаше 100 лева на земята, някой вече щеше да ги е взел.

:)
 
Последно редактирано:
Според мен доста хора се trigger-наха от това, че определяте C# като нещо супер иновативно и бързо и невиждано, като просто това е бил избора на бек енд. Дали ще сте на ROR/ PHP/ Node - все тая, не е като C# да ви дава кой знае какво. Също другото trigger-ващо e това, че толкова накланяте към това, че имало shared code - сиреч C# compiler и bridge дето компилира на native JS - по тази логика защо всичко това не е на NODE/express/ JS - без bridge като ще имате навсякъде JS и то без разни ментални гимнастики и bridges.
Сега имате C# навсякъде, само дето имате Bridge дето минава и комплира на JS. Впрочем не знам какво стана с blazor C# - предполагам, че е нещо подобно на това, каквото ползвате, поне от това което прави е същото, като го обявиха много го хвалеха, но имаше и доста негативи дали има смисъл да се ползва.
Изобщо не трябваше да спорите за технологии - разбирам да ползвахте някои от най-бързите неща, но пак - защо, benchmark тестовете се правят в различна среда, която няма да има нищо общо с това, за което ще ползвате codebase-a.
Дали сте C# или Node/ ROR/ PHP/ JAVA - като цяло end client-a не го вълнува, не е като да има кой знае какви разлики, особено ако ги навържем към екомерс магазин. Не знам защо толкова наблегнахте на C# като някакво кой знае какво предимство, просто можеше да си вървите с идейката, че сте SPA. То и самите SPA като vueJS/Angular/React са си доста модерни и имат SSR - не е като C# да са намерили "the golden hammer" в web-a. Всмисъл Angular последните версии си бачкат с TS както и react/ vuejs вече- и там ги няма тези неща като мизериите в pure JS.
 
Последно редактирано:
Не виждам смисъл да се спори, резултата, надявам се, ще говори сам за себе си.
Ние това искахме да чуем - обратна връзка относно всичко, от дизайна на лендинга до технологията, както и какво може да липсва като възможности, какво може да трябва на някой и т.н.
Мисля, че за първите неща получихме, сега се надявам да разберем и за вторите, както съм написал общността от собственици на самите магазини, разработчици и дизайнери е важна за нас.

Едит:
Клиентите ще имат ли достъп до базата данни, ако решат да мигрират от ваша към други системи?

Да, експорт на всичко ще има.

Поздрави.
 
Не виждам смисъл да се спори, резултата, надявам се, ще говори сам за себе си.
Ние това искахме да чуем - обратна връзка относно всичко, от дизайна на лендинга до технологията, както и какво може да липсва като възможности, какво може да трябва на някой и т.н.
Мисля, че за първите неща получихме, сега се надявам да разберем и за вторите, както съм написал общността от собственици на самите магазини, разработчици и дизайнери е важна за нас.

Едит:


Да, експорт на всичко ще има.

Поздрави.
Аз няма да се включвам във спора с технологиите, защото дот нетаджиите не са хора и все едно споря със стената. Изброените предимства са ... не са някакви предимства като цяло.
Shared code ?! Srsly ? JS ? А в маркетплейса пак ли на c# ще трябва да се пишат допълненията ?

Ще може ли да се портва до native приложение за iOS / Android ?

пс: С тази навигация с хештагове ще си имате проблеми.
А имате ли възможност за добавяне на Блог към сайта ?

Но ми е странно, че толкова наблягате на SPA. Крайния клиент грам не го интересува какво е това. Всъщност е толкова маловажна подробност, че не си струва дори да го споменавате.
Всъщност не знам каква обратна връзка очаквате, като де факто все още не можем да видим продукт. Хората ви се нахвърлиха заради гръмките изказвания. Имаше тука 5-6 човека, които започнаха да ви обичат, но не разбрах защо. Освен Н-18 интеграцията, не видях нещо повече от предишните 4-5 платформи, които се предлагат в този форум. Ок, може би и т.н. маркетплейс, за който все още има толкова много въпросителни, че няма какво да му коментирам.

Очаквайте адекватна обратна връзка, след като има какво да коментираме.
Моят съвет е: Акцентирайте на проблемите, които решавате, а не на решенията, които давате. Никой не го интересува, че е SPA, освен някой разработчик, който не ви е таргета като цяло.
Вижте началната страница на Shopify и върху какво акцентират те. Имате свежа начална страница, но там имате изписано основно какво предлагате като функционалности.
Горната част на сайта ви, всичките менюта са само - какво предлагаме. Погледнете тези на shopify - с какво се сблъскват клиентите ни ( клиентите - тези, които искат магазин, а не тези които пазаруват ).
Call to action в първата видима част от екрана ( забравих как се наричаше ), докато при вас е най-долу в страницата - дали потребителят ще стигне до там ?

Говори ли сте ( предполагам сте ) със собственици на онлайн магазини ? Знаете ли какви са им най-големите проблеми с които се сблъскват ? Направете си анкета, подберете въпросите добре, попитайте 200-300+ собственика на магазини, разберете им най-големите болежки ( след Н-18, което си е локален проблем ) и ги впишете в лендинг пейджа.
Според мен платформата е много раздута. Все още не сте стартирали, а предлагате решения за билети, запазване на места, доставка на храна и т.н. Обикновено първи продукт се стартира с възможно най-малко услуги, но да за изпипани болежки на клиентите ви. Надявам се знаете кои са ви потенциалните клиенти ( все пак имате някакво финансиране, а това са от първите 3 въпроса на един инвеститор, макар че е пълно с будали ).

пс: Помислете за нещо друго за репортинг, освен гитхъб. Все пак силата му не е толкова докладването на бъгове, колкото колаборацията между програмисти. Примерно да си инсталирате локално Jira / Bugzilla / Kanboard и прочее, от където да давате достъп на хората да вписват бъгове.
пс2: Имате ли решение за "магазини" с 1-2 продукта ? Или по скоро дори услуги ? И повече информационни страници, които да генерират съдържание за SEO ?


На този етап толкова. Не бих могъл да кажа нещо кой знае какво, като основния продукт го няма видим. Но имате много силна конкуренция, дори тук в БГ, предполагам сте го взели под внимание. Ще очаквам развитие - винаги подкрепям нови бг start ups.

EDIT:
И още нещо: Това, което виждам от 4-5 ваши коментара тук, което на практика е нищо и е доста вероятно да греша - програмиста ви е много арогантен и акцентирате повече върху технологиите, отколкото върху достигането до клиентите ( това го забелязвам и от нетехническите лица в екипа ). Екип, при който програмиста се смята за центъра на света, мога да ви гарантирам, че е обречен на провал.
Продукта е важен, но е е най-важният за успеха на една фирма. Далеч по-важно е да се свържеш с клиентите. Има ли нужда да изброявам добри продукти, които са неуспешни ?
 
Последно редактирано:
Здрасти,
бих казал само за конкуренцията - не мисля, че има добра бг платформа, която да е близо до конкуренция, освен 1 на която симпатизирам, момчетата са готини и знаят какво правят, писал съм в голямата тема горе, всичко друго е без коментар.. Но и те не са ни конкуренция, защото за бг пазара имаме клиентите, които вече чакат, след това изобщо акцентираме на чуждия пазар.

Продукта е важен, но е е най-важният за успеха на една фирма. Далеч по-важно е да се свържеш с клиентите.
Нужно ли е да обяснявам кой е инвеститора и защо съм избрал точно него, не е само защото ми е добър познат ;)

Иначе имаме доста менения и знаем какво искат клиентите за последните 6-7 години, защото част от бизнеса ни беше да правим магазини за клиенти, които искат да си сменят опенкарт-а или някоя друга, защото нещо не ги устройва за бизнеса, който имат, както и имахме не малко свои с доста добър успех, но на своя къстъм платформа, така, че ще има нещата, които са били важни за тези реални клиенти.
Да, ще има и магазин за 1 продукт, ето това е нещо, което също много хора искаха през годините - да е под формата на лендинг, но да е магазин.

Има голяма разлика в усещането между това да е SPA и да работи на клик така както работи и това да чакаш по 1 секунда за всяка страница, че не ми се обяснява даже. Има голяма разлика между това да караш феррари и шкода, макар да вършат една и съща работа привидно.

Знам, че няма самото толкова очаквано, явно, демо и сте нетърпеливи да видите и или да се възхитите или да го оплюете, но спокойно - идва, идва :)

Поздрави.
 
Последно редактирано:
Здрасти,
бих казал само за конкуренцията - не мисля, че има добра бг платформа, която да е близо до конкуренция, освен 1 на която симпатизирам, момчетата са готини и знаят какво правят, писал съм в голямата тема горе, всичко друго е без коментар.. Но и те не са ни конкуренция, защото за бг пазара имаме клиентите, които вече чакат, след това изобщо акцентираме на чуждия пазар.


Нужно ли е да обяснявам кой е инвеститора и защо съм избрал точно него, не е само защото ми е добър познат ;)

Иначе имаме доста менения и знаем какво искат клиентите за последните 6-7 години, защото част от бизнеса ни беше да правим магазини за клиенти, които искат да си сменят опенкарт-а или някоя друга, защото нещо не ги устройва за бизнеса, който имат, както и имахме не малко свои с доста добър успех, но на своя къстъм платформа, така, че ще има нещата, които са били важни за тези реални клиенти.
Да, ще има и магазин за 1 продукт, ето това е нещо, което също много хора искаха през годините - да е под формата на лендинг, но да е магазин.

Има голяма разлика в усещането между това да е SPA и да работи на клик така както работи и това да чакаш по 1 секунда за всяка страница, че не ми се обяснява даже. Има голяма разлика между това да караш феррари и шкода, макар да вършат една и съща работа привидно. Феррарито не го споменавам случайно, ще видите скоро :D

Знам, че няма самото толкова очаквано, явно, демо и сте нетърпеливи да видите и или да се възхитите или да го оплюете, но спокойно - идва, идва :)

Поздрави.
Виж, аз самия пиша SPAs и когато отворя сайт, който не е ми се струва, като чели е от 2006та година. Но това не е selling point в един продукт.
Като цяло ти и колегата ти акцентирате супер много на технологичния стак, който използвате и какви решения предлагате. От хората в този форум, една много малка част са програмисти - те са тези, които ще разберат какво е SPA, другите са малко по-технологично запознати - те евентуално биха оценили това. Но баба ти Пенка, която отваря 3 сайта на ден - пет пари не дава дали е SPA или е laravel.
Да не говорим пък на кой му пука, че е писан на c# .. това дори бих го добавил като минус.

Както и да е, няма да си губя времето повече, виждам че критика не приемате, съвети не приемате и знаете повече от всички тук.
 
Всичко си има граници, дали потребителите са узрели за бързо зарежда магазин или ще се чудят и цъкат по няколко пъти?
 
Здравей, Svetliooo,

А в маркетплейса пак ли на c# ще трябва да се пишат допълненията ?

C# за бекенд частта на разширенията. За фронтенд човек може да си избере между C#, TypeScript и JavaScript. Горещо препоръчвам C# или TypeScript пред чист JS.

Ще може ли да се портва до native приложение за iOS / Android ?

Въпросът е дали самата платформа ще работи като native приложение? Не мисля. Със сигурност не тази или другата година.
Иначе към платформата имаме utility приложение, което улеснява работата с продуктите и поръчките.

пс: С тази навигация с хештагове ще си имате проблеми.

Не не, споко. SPA routing-а не е с хештагове. Нормален си е. Ако беше с хешове SEO-то щеше да страда много. Хешове има единствено на първата страница, но те са си обикновени хешове, които просто скролват екрана надолу. Ако натиснеш на "Технологията" ще видиш, че routing-а не е с хешове :)

А имате ли възможност за добавяне на Блог към сайта ?

Да, няма как без това.

пс: Помислете за нещо друго за репортинг, освен гитхъб

За момента клоним към GitLab, защото е достатъчно просто и все пак си има и Kanban board, пък и използваме GitLab вътрешно. Jira със сигурност няма да бъде. За Bugzilla и Kanboard не мога да кажа нищо, защото не сме ги разглеждали все още.

бързо зарежда магазин или ще се чудят и цъкат по няколко пъти
Ще му сложим fake delay и с годините ще го намаляваме до 0 докато привикне народа :D :D
 
Последно редактирано:
Не виждам на кое се смееш?
За да е проблем зареждането трябва да е над някакви някакъв минимум, пълно е със истории в нета как са забавили дадено приложение и това е подобрило предстявянето му.

Имам едни лели дето трябваше вски рекуест да се забави с 1.2 секунди, че инак иим идваше бързо и н разбираха, че са вече на нова страница.
Та с тази цел питах дали потребителите са узрели за супер бързи сайтове. че сте голяма работа и сте открили не само топлата вода ами и колелото разбрахме мисля всички. Давайте малко по-скромно поне докато не извадите нещо.
 
бързо и н разбираха, че са вече на нова страница.
Хм, това е добър коментар. Според мен просто може да добавим настройка в админа, ако искаш по-бавно, слагаш си по-бавно. На формата за абониране май имаме изкуствено забавяне, то това да е проблема, че е прекалено бързо :D
 
Много е наивно да се смята, че сайтовете ще бъдат по бързи от останалите, основно бавят снимките, потребителят няма да види никаква разлика между добре направен php сайт и .NET

Иначе тая история ми заприличва на презентациите на Стив Джобс на обречените компютри Макинтош и NEXT, както и излизането на майкрософските телефони, обречени от самото начало поради тотална липса на съвместимост с каквото и да е било....както и липса на хора да пишат на точка нет

отчетете тези факти и се приземете в реалността...
 

Горе