Избор на лаптоп :)

EASYSURVIVOR

Well-Known Member
Здравейте

имам лаптоп DELL INSPIRON N5110 I-3 intel 8 GB RAM и съм супер доволен , вече почти 10 години не ми е създал проблем... супер здравичко излезе.. и игри съм играл и по цели дни и нощи е работил без прекъсване.. Сега обаче някои софтуерчета вече не стават , работят бавно и е тегава цялата процедура, трябва да се инвестира като цяло в нова машина за да върви работата , както трябва.. Обаче за тези софтуерчета трябва нещо мощно..

Трябва да е 32 GB РАМ. Няма да играя игри, но пък няма да е лошо и да има хубава видео карта :) Държа процесора да е мощен поне следващите 3 години да нямам проблем.. Като марка много съм доволен от ДЕЛЛ , но предполагам и други марки са хубави, Споделете от коя марка сте доволни.


Избрах няколко модела, но с тези процесори не ми е много ясно, двуядрени , четивириядрени, шестядрени.. има поколения на тях.. кой е по добрия вариант.. Ще се купува на изплащане и ще дебна нещо на блекфридай или пък по коледа.. Просто от сега да ми е ясно какво да търся.
П.С. Може ли да споделите от къде сте купили вашият лаптоп и не ви е създал проблем, онлайн магазин, частен магазин т.н. Аз моя преди 10 години си го купих от ЗОРА.

. НЕ ПРАВЯ РЕКЛАМА НА МАГАЗИНИТЕ ПРОСТО ТАМ СЕ ПОЯВИХА ТЕЗИ ПАРАМЕТРИ ТЪРСЕНИ ОТ МЕН


тук разликата в цената е заради SSD ли? задължително ли трябва да е ССД?


Какво е разликата в процесора между горния асус и този на делл




Къде другате мога да намеря лаптопи с такива с параметри? Къде да очаквам остъпки сега на блекфридай?

Ще се ползват :

SCRAPEBOX
GSA RANKER

XRUMER
XEVIL ( за Recaptcha v2 изисква 32 GB RAM и I7 QUAD )

Кой от тези горните ще ми върши работа ? Очаквам предложения :)
 
За 10 години доста неща се промениха. Провери как стои въпроса със сервиза и вземи марка, за която има добър сервиз и 2-3 години гаранции
 
Гледай процесора да е последното 9-то поколение на Intel, Dell-a е със 7мо поколение и е двуядрен, което би било огромен спад в производителността.

Ако за теб е важна батерията търси U серия(8мо+ поколение), t.e. и7-8565U, малко по-бавни са като процесори, но имат по-малка консумация и съответно по-дълъг живот на батерията. Слагат се основно на ултрабуци.

Ако за теб е важна производителността, скачай на i7-9570h, но не очаквай батерия повече от 3-4ч с някои изключения като например dell xps, но там цената отива над 4к.

Съветвам те да почетеш малко ревюта от notebookcheck и да отидеш да видиш машината на живо(по възможност) преди да я купиш, защото съм оставал доста разочарован от клавиатура, дисплей, изработка на лаптоп, който на снимки е изглеждал страхотно.

Също така има много лаптопи с изключително тъмни дисплей(ниска максимална яркорст на екрана), което при работа на светло е доста неприятно, а това са неща, които ги пише само в ревютата, липсват в спецификациите.

Asus TUF серията е нискобюджетен гейминг, не мисля, че е добра инвестиция - изцяло пластмасов корпус, ниско качество на дисплей, клавиатура и т.н.

Като си харесаш даден модел гугълни ревюта за него, ако намериш ревю за него в Notebookcheck - чудесно, чети и решавай :)
Едит: също така и laptop.bg пишат много добри ревюта - разгледай https://laptopmedia.com :)
Няма идеална машина, всяка има предимства и недостатъци, дано намериш такава, чийто недостатъци да не ти пречат.
Успех!
 
Ако не ти се налага да разнасяш лаптопа често може да заложиш и на настолно решение.
Пиша това, въпреки риска да се счете за спам.
И аз като теб, след като бяха минали към 3 години откакто си бях взел MacBook Pro 13"ката (беше модел 2015, тъкмо бе излязал 2016, но с оглед лошите коментари за клавиатурата тогава и лимитирания IO, се спрях на 2015 поради това че разликата в производителността между двата бе в порядъка на 10-15%; пък и имаше отстъпка в цената), реших да го продам, но вместо да залагам на нов лаптоп, избрах настолен вариант + евтинджос лаптоп ако ми се наложи аварийно да работя навън.
Макбука беше с 8GB RAM, 256GB SSD (около 80-90GB си стояха свободни заради APFS-а и екстрите на ОС-а да пести място автоматично на ссд-то), доста бърз явно заради ссд-то понеже вадеше около 2000МВ/с четене и писане. Но от известно време се усещаше как RAM-та му идва малко, особено ако се пуснат едновременно Photoshop и Illustrator.
Направих едно сравняване на цените, казвам си, ще ако е ъпгрейд, нека да е качествен за да може през следващите 4 години да не ми се налага повторен такъв.
Излезе, че ако искам да запазя мобилността, 13"овото решение в лицето на MacBook Pro ще ми струва - 5122лв, като говорим за модел с i5 на 2,4GHz процесор. Но тъй като този модел има лимит на RAM-та до 16GB, а на мен ми трябват 32, трябва да купя 15" модел, който не отговаря съвсем на идеята за мобилност, но все пак, дори пренебрегвайки това, цената на най-базовия модел 15" е 5500лв, да му добавим още 16GB RAM до желаните 32 е +960лв, 512GB SSD вместо 256 - 480лв. - тотал 6935лв.

Вместо това си сглобих настолен хакинтош със същите параметри като на 27" iMac 2019 (който струва 7054лв) за 2180лв. Ако включа периферията, може да ги закръглим на 3000лв, но аз вече разполагах с такава.
Инсталирах му Mac OS X сякаш инсталирам Windows :) Е, имаше 1-2 врътки, но нищо сложно. Дори преди няколко дни инсталирах и обновлението на последната версия Catalina (10.15.1) като процеса протече като на оригинален Мак.

Срещу скромна сума от под 1000лв си взех един Асус, като тук грешката ми е, че го взех онлайн, вместо да ида на място, но беше без ОС, тъй че пак нямаше да видя следното...- екрана е с евтина матрица и почти няма добър ъгъл на видимост. Буквите по клавишите са отпечатъни в сребрист цвят, който се доближава до цвета на самите бутони.
Какво му е хубавото - рам и ссд могат да се сменят. Взел съм го с 8GB RAM, 512GB M2 SSD, AMD Ryzen 3500 процесор и видео картата мисля, че бе Вега 10. Имам излишна RAM "в шкафа" у дома и при нужда мога да му добавя, тъй като единия слот стои празен. Ако толкова ме дразни екрана или клавиатурата мога да му закача периферия на новото/другото място където временно ми се налага да работя, а и има достатъчно базова мощност, която да захрани софтуера, който ми е необходим.

Бих посъветвал автора на темата да не гледа DELL XPS 13" - доста лоши отзиви има за тях, а цената им е солидна за това, което предлагат.
Ако бюджета е висок - Apple току-що пуснаха 16" Macbook Pro, който смея да кажа е страхотен, на цената на 15"овия е, със същите размери, но по-голяма батерия и естествено екран, по-добро охлаждане и по-висока производителност.
Ако е за лаптоп с Windows, не бих дал повече от 2000лв за такъв. Преди да се спра на настолното решение се колебаех и разгледах за решения с Windows, интелски, с вградено видео и бюджет до 3000лв (ако е повече просто щях да взема мак) - нито един модел не можа да ми "грабне окото". Идеята беше да може да му се ъпгрейдва ssd и ram.
 
  • Like
Реакции: Test
Само за справка, не че съм фен или нещо, но чета доста ревюта за лаптопи, имам въпрос.
Dell xps 13 е един от най-най-хвалените лаптопи изобщо, защо пишете, че има лоши отзиви :)
Като гледам автора се е ориентирал към нещо по-бюджетно, поне ако съдя по линковете, но все пак ми стана интересно, откъде тези лоши отзиви?
 
Аз имам xps 15 , не съм много доволен (имаше доста проблеми с драйвъри, бавни фиксове и тн). От както имам настолен , лаптопа е само ако някъде пътувам.
 
И аз съм с xps 15 и съм сравнително доволен, не съм имал сериозни проблеми, повече отколкото с друга машина да речем :)
Също имам настолен, но xps-a изобщо не му отстъпва по бързина, даже в някои отношения е по-бърз(вероятно заради по-бързото ssd);
Това, което много ме впечатли при dell беше гаранцията - за по-малко от 24ч беше ремонтиран и ми го доставиха до офиса.

Интересно ми стана за 13-ката, защото нея я хвалят като далеч по-безпроблемна от 15-ката и общо взето оглавява всички класации в категорията си, а по-горе беше споменато че има много лоши отзиви и доста се учудих. Аз даже доста се почудих кой да взема като го купувах.
 
Както казах и аз съм супер доволен от марката DELL :) Няма да съм софтуерен инжинер и няма да ми трябва лаптоп за 4-5 бона.. но да има прилични нови процесори , висок рам.. заради изискванията на някой софтуери.. 32 ГБ рам и И7 са ми достатъчно.. и хубава видео карта да има бива.. не ми прави впечатление такива работи ъгли мъгли дисплей.. със всичко се свиква. :)

Не искам настолен, държа да е лаптоп защото работя вкъщи понякога и на село така че.. навсякъде ще се праив линк билдинг :)

на DELL inteл I3 Който е моят процесор никога не е загравял и никога лаптопа не се е изключвал , каквото и да съм правил.. може би ако хвана нещо готино на черния петък ще си взема пак делл може би с по нов процесор.. но държа да е някъде 2000 лв.
 
i7 може и да е двуядрен...

Ако ще се товари за по-продължително време (над 30 мин), тия тънки XPS-и и Макбуци ще сдадат багажа набързо. Трябва нещо с добро охлаждане като P серията на Тинкпад или Dell Precision.
 
Интересното обаче че никъде не намирам машина с 32 ГБ рам и И7 8570 процесор.. освен в този пласико магазин.. защо там цените са такива.. а същите данни в лаптоп бг примерно струват 4 бона..
 
А дали може да се купи за фирмена сметка? примерно ако се занимавам с онлайн търговия продажба на дрехи или обувки.. мога ли да прекарам този лаптоп като за фирмата, така че накрая да приспадна разходите ?
 
А какво Ви е мнението за MacBook pro? 13 инчовия i5 струва г/д колко един читав ASUS, но последния ми лаптоп, който закупих преди 4 години беше Asus ROG за около 2к лв. и не съм особено доволен.
 
Аз използвам 13 инчов dell xps 9350 от 2016-та година. Много съм доволен, никакви проблеми, единствено сега преди месец му смених батерията, защото се наду и клавиатурата стана на вълни, но след смяната се оправи. Нямам никакви забавяния, все така бърз е както беше от първия ден в който го закупих. Използвал съм го и за хостинг, работил е в продължение на година, натоварен, без да бъде изключван въобще, отново никакви проблеми. Предполагам, че ще изкарам още 1-2 години без проблем и едва тогава ще го сменя с макбук.
 
Кофти клавиатура - с усещане като че ли се пише на външна клавиатура за таблет тип калъф. Като цяло лошо усещане при писане.
Сензора за отпечатъци не работи много добре.
Подсветката на клавиатурата е неравномерна и слаба, може би най-слабо реализираната в лаптоп на пазара до момента.
Портовете са само два на брой, както на Macbooк 12, 13, което също не е много добре.
Заложили са на евтина камера, с ужасно качество на образа.
Батерията се зарежда бавно (от 75 до 100% за два часа).
Когато лаптопа не е закачен на зарядното процесора се даунклоква до под 2GHz и ако искате пълна производителност...зарядното може да се окаже нужно (но той, лаптопа, така или иначе изкарва до 2 часа в по-натоварен режим).
Дори лека игра да му се пусне вдига градус и понижава работната честота на процесора.

Ще кажете това са малки неща/недостатъци, но имайки в предвид цената на продукта, не мога напълно да се съглася. За елементарна и инцидентна работа може и да е добро решение, но за ежедневна работа - не бих го купил дори и да е с четвърт отстъпка от цената.

Можете да видите ревюто тук:


А какво Ви е мнението за MacBook pro? 13 инчовия i5 струва г/д колко един читав ASUS, но последния ми лаптоп, който закупих преди 4 години беше Asus ROG за около 2к лв. и не съм особено доволен.

MacBook Pro 13" ако ще ползваш Photoshop + Illustrator или подобна такава комбинация (или примерно Premiere) ще ти трябват 16GB RAM. Знаеш, запоена е RAM-та и трябва да посочиш с колко RAM искаш да е компютъра още при поръчката. 13" серия се продава с до 16GB, повече RAM не се предвижда за модела.
Имай в предвид, че 256GB SSD може да отеснеят ако работиш с видео.

Сега пуснаха 16", който по подразбиране е с 16GB RAM и 512GB SSD, като освен това получаваш по-голям екран, по-хубав процесор, графика, клавиатура, по-голяма батерия и по-хубаво аудио срещу 1000лв повече от цената на MB Pro 13" с 256GB SSD и 16GB RAM.
Ако обмислям да купя макбук и бюджета ми е около 5000лв, бих заложил на 16".

Като доскорошен ползвател на 13"овия Про модел от 2015та -> съм възхитен от издръжливостта на батерията, стабилността на работата, лекотата на машината, и като цяло от самия компютър.
 
Последно редактирано:
А какво Ви е мнението за MacBook pro? 13 инчовия i5 струва г/д колко един читав ASUS, но последния ми лаптоп, който закупих преди 4 години беше Asus ROG за около 2к лв. и не съм особено доволен.
MacbookPro 13, 2019, i5 е към 3000лв. /RAM-8GB, SSD-120GB/!
 
Кофти клавиатура - с усещане като че ли се пише на външна клавиатура за таблет тип калъф. Като цяло лошо усещане при писане.
Сензора за отпечатъци не работи много добре.
Подсветката на клавиатурата е неравномерна и слаба, може би най-слабо реализираната в лаптоп на пазара до момента.
Портовете са само два на брой, както на Macbooк 12, 13, което също не е много добре.
Заложили са на евтина камера, с ужасно качество на образа.
Батерията се зарежда бавно (от 75 до 100% за два часа).
Когато лаптопа не е закачен на зарядното процесора се даунклоква до под 2GHz и ако искате пълна производителност...зарядното може да се окаже нужно (но той, лаптопа, така или иначе изкарва до 2 часа в по-натоварен режим).
Дори лека игра да му се пусне вдига градус и понижава работната честота на процесора.

Ще кажете това са малки неща/недостатъци, но имайки в предвид цената на продукта, не мога напълно да се съглася. За елементарна и инцидентна работа може и да е добро решение, но за ежедневна работа - не бих го купил дори и да е с четвърт отстъпка от цената.

Можете да видите ревюто тук:




MacBook Pro 13" ако ще ползваш Photoshop + Illustrator или подобна такава комбинация (или примерно Premiere) ще ти трябват 16GB RAM. Знаеш, запоена е RAM-та и трябва да посочиш с колко RAM искаш да е компютъра още при поръчката. 13" серия се продава с до 16GB, повече RAM не се предвижда за модела.
Имай в предвид, че 256GB SSD може да отеснеят ако работиш с видео.

Сега пуснаха 16", който по подразбиране е с 16GB RAM и 512GB SSD, като освен това получаваш по-голям екран, по-хубав процесор, графика, клавиатура, по-голяма батерия и по-хубаво аудио срещу 1000лв повече от цената на MB Pro 13" с 256GB SSD и 16GB RAM.
Ако обмислям да купя макбук и бюджета ми е около 5000лв, бих заложил на 16".

Като доскорошен ползвател на 13"овия Про модел от 2015та -> съм възхитен от издръжливостта на батерията, стабилността на работата, лекотата на машината, и като цяло от самия компютър.

Почти всички негавити които си изброи важат на 101% и за Macbook pro моделите, клавиатурата е кофти, при натоварване задъхването е сериозно и т.н. Общо взето в този форм фактор охлаждането е проблемно при продължително натоварване, каквото реално се случва основно при гейминг и видео обработка.

Хах, даже не знаех, че е излезнал нов xps, има 100тици ревюта на 9360,9370 и преобладаващото мнение е че е най-добрия ултрабук.
Виждам, че си фен на мак, и чак ми е странно да говориш за лоша клавиатура на друг лаптоп при огромната им издънка с butterfly keyboard всичките поколения. Аз не робувам на марки и исках да взема Macbook pro 15, но огромния процент на фейл на клавиатури ме спря и си взех xps 9570, да не е перфектен, но до голяма степен си оправдава парите.

Като цяло доста предубедено мнение всъщност, но както и да е, авторът на темата така или иначе цели друг ценови клас от xps и macbook, така че оплюването на едното и хваленето на другото е излишно.
 

Горе