Избор на монитор

d3velop

New Member
Здравейте,
решил съм да взимам монитор но се чудя какъв да избера, монитора ще се ползва само за програмиране и тук там някое филмче.
Искам да е с размер 27+ за да нямам 2броя и съм се спрял на този модел.

Други предложения?!
 
Последно редактирано:
От: Избор на монитор

Аз имам по-малък модел, U2313HM, който на всичкото отгоре е с PWM, ама не ми пречи. Откъм марката и изработката съм доволен и нямам забележки, поне засега.

Отделно имам и 2 други по-стари монитора от двете му страни, дето са 22 инчови, ама изглеждат по-големи щото са по-четвъртити. Та се чувствам добре с три монитора, макар че това до някъде е overkill, както казват американците. С два ми е доста по-добре отколкото с един, с три ми е леко по-добре отколкото с два, но това може да е щото трудно върша повече от две неща едновременно.

Този широкия дето си харесал е на практика монитор и половина на цената на два или даже три монитора. Не съм го пробвал нали, не мога да кажа дали има смисъл, но откъм бюджет ми изглежда overkill. Ако за теб няма да е набутвация (нали си програмист), взимай го и си мисли за още един такъв. Ако това са един вид последните ти пари, за тях можеш да вземеш два пъти повече пиксели под формата на 3 нормални монитора.

Недостатъка на отделните монитори са рамките между тях, но пък от друга страна лесно се прехвърлят прозорци на тях и винаги можеш да си определиш кой монитор за какво ще се ползва. Също така лесно се получава оня "curved" момент.
 
От: Избор на монитор

Защо не ползваш виртуални десктопи вместо да купуваш още монитори?

Забелязал съм, че много хора ползват неправилно мониторите - не са точно пред очите им (трябва да си навеждат главата надолу и/или настрани и/или да се прегърбват).

wQkDD8S.jpg


Хората имат много сериозен проблем с гръбначния стълб - нямало е достатъчно време да еволюира (и интелигентността компенсира недостатъците му). Гръбначния стълб на хората е модифицирана версия на гръбначен стълб на животно, ходещо на четири лапи - изобщо не е оптимизиран за ходене в изправено положение. Еволюцията го е patch-нала леко, но текущата версия е доста далеч от оптималното.

Ако не полагат съзнателни усилия за забавяне на увреждането на гръбначния стълб, последния бързо се амортизира.

Снимката е от тази статия.
 
От: Избор на монитор

Новия Windows 10 ще ги има вградени тия десктопи... за който им е фен.
Има варианти за гръбначния стълб :)
rabbit_by_pc_wallpaper.jpg
 
От: Избор на монитор

Повечето графични среди на ГНУ/Линукс дистрибуциите отдавна ги имат вградени. Не мога да си представя ползването на компютър без тях - редовно имам купища отворени прозорци и си ги организирам в отделни виртуални десктопи. С клавишни комбинации се превключва от един към друг (но може и с мишката).

Няма никаква логика в това да се мъчиш с няколко монитора (постоянно трябва да си въртиш главата или да се преместваш наляво-надясно за да преминаваш от един монитор на друг).

Има и виртуални десктопи за Windows.
 
От: Избор на монитор

Да сравнително малко ги ползвам виртуалните десктопи, но целта ми е да си взема някакъв по голям монитор и да ползвам само 1...
Та предложения за нещо 27-29 инача?!
 
От: Избор на монитор

Тези широки монитори (21:9) са абсурдни. Моят е 16:9 и ми е неудобно да гледам в левия и десния край - все замъквам прозорците по средата и смалявам прозореца на браузъра, ако сайтът не ограничава ширината на текста (например този форум е невъзможно да се чете, ако го отворя на максимизиран прозорец).
 
От: Избор на монитор

DiDoKal от къде ги поръча тези модели.. не ги откривам в България нещо...
 
От: Избор на монитор

Аз моя си го купих от чужбина... сега погледнах и наистина ги няма в България. Единствено видях втория вариант но е 22 инча в емаг http://www.emag.bg/televizor-led-samsung-22-55-sm-full-hd-lt22d390ew-lt22d390ew-en/pd/DQWS1BBBM/
Ако ти харесва може да им пишеш дали няма да имат един от другите два.

Ако не беше самсунга щях да взема най-вероятно един от тези:
http://www.technopolis.bg/b2c/details/15232/P11090104/Televizor-LG-27MT46D-PZ-TV+MONITOR
http://www.technopolis.bg/b2c/details/12339/P11090104/Televizor-LG-27MA53D-PZ-TV+MONITOR
http://www.technopolis.bg/b2c/details/15204/P11090104/Televizor-LG-27MT55D-PZ-TV+MONITOR
 
От: Избор на монитор

Това чудо (LG 27MS73S) си е цял компютър с телевизор.
 
От: Избор на монитор

Ако има шим не ти трябва. Има разлика за очите, знам го от опит. От както смених монитора, с такъв без шим, очите ми се чувстват по-добре. По принцип не съм имал проблеми и с шим монитора, но определено се усеща разликата.
Ето ти няколко модела на dell без шим:
http://www.amazon.com/Dell-Computer-UltraSharp-TD5f1-27-00-Inch/dp/B00P0EQD1Q
http://www.pazaruvaj.com/monitori-c3126/dell/s2740l-p124329052/

Ето още 27 инчови, за които е потвърдено, че нямат шим:

Dell U2715H
DGM IPS-2701WPH
Fujitsu P27T-7 LED
HP Z27i
HP ZR2740w
LG 27MP75HM
Philips 272G5DYEB
Samsung S27C750P
ViewSonic VP2770-LED

Едит - 29 инчови:

Acer B296CL
AOC q2963Pm
Asus MX299Q
Asus PB298Q
Dell U2913WM
LG 29UB65-P
 
От: Избор на монитор

Ако вече имате монитор с ШИМ на подсветката, можете да решите проблема като увеличите яркостта до 100% от настройките на монитора и после намалите яркостта софтуерно. Недостатъкът на този метод е, че така черното може да изглежда по-светло и мониторът ви ще харчи повече ток.
 
От: Избор на монитор

Та на кратко какво трябва да притежава един монитор като характеристики ако ще стоиш по много часове пред него?
Интересуват ме само задължителните неща, не конкретни модели за да знам какво да търся.
Благодаря.
 

Горе