Избор на JS

v_tsekov

New Member
Здравейте,
нов съм в JS и имам основни познания. Има няколко библиотеки и фреймуърка, които искам да науча, но мисля че функциите на някои от тях се припокриват, нямам много време, а и ще се объркам, ако започна да ги уча всичките. Става дума за jQuery, AngularJS 2, Ajax, Vue, Ext.js и Node.js. Кои да избера и кои да оставя (с оглед на ефективност, функции и т.н.)
 
Ако не знаеш JavaScript преди всички тези неща, ще си като кон с капаци. Ако си решил да учиш JS... ами учи JS, а не някакви си временни библиотеки. А ако нямаш време, въобще не се занимавай.

Ajax не е библиотека или фреймуърк, то е технология и при всички случаи трябва да го знаеш. То e да можеш да изпращаш заявки към сървъра през JS без да се презарежда страницата.

Node.js е сървър, нещо което има ролята на Apache+PHP, само че се пише на JavaScript. Има си специфичните неща дето са мааалко по-различни от нещата свързани с браузъра, но като цяло всичко е на JS. Тук няма jQuery, Angular и тем подобни браузърни простотии, но за сметка на тях пък има сървърни такива. Купища, ама купища модули има в тяхното NPM, за щяло и нещяло, понеже самото Node.js идва по начало чисто голо и трябва да се "облича".

JavaScript е недодялан и затова има толкова много библиотеки около него. Повечето се появяват и залязват като слънцето на небето. В един момент са широко разпространени, а после никой не ги ползва. Даже някои като Angular идват на версии - верия 2 е толкова по-различна от първата, че първата става някак непотребна.С времето се отсяват по-добрите практики и влизат в следващите версии на JavaScript.
 

Горе