Изграждане на безжична интернет мрежа

shelby

Member
Здравейте! Интересуваме как да изградя безжична мрежа в апартамента ми с добро покритие .

Апартамента с обща площ около 180квадрата , сигнала трябва да премине през много стени .
Интернета е с скорост от 100мегабита, използвам рутер TL-WR1043ND. Настроил съм да е на канал 11 където има най-малко мрежи. Рутера е разположен по средата на апартамента на височина около 1.80м. Когато вратите на апартамента са отворени горе долу има сигнал, но когато са затворени абсолютно нищо няма. Искам да си направя добре работеща цялата мрежа, но не знам какво да направя, пробвах стария рутер TP-LINK 740N да го настроя като wireless extender получи се втора мрежа, при която скоростта беше много зле.Имам и още един проблем когато замеря скоростта на интернета след модема е 100мегабита, и когато я измеря по кабел след рутера е 30мегабита.
При замерване на скоростта на wifi програмта показва 35/6мегабита

Какво бихте ме посъветвали да направя за да имам добър безжичен интернет ?
 
Привет,

Защо не пробвате да сложите един суич, и от него да пуснете няколко рутера, по един във всяка стая? Можете да вземете от най-евтиния вариант и може би най-предпочитания рутер от цял свят — TP-LINK TL-WR841N. Сложете го така, че около него да няма много метални предмети, стени и др.

Скоростта ми е около 90 Mbps (теглене, в България), и във всяка една стая на безжична мрежа хващам около 88-89 Mbps. Тоест няма никакви загуби. Стаите ми не са нито големи, нито малки.

Един такъв рутер е около 30 лв, суич е около 15 лв. За 100 лв. ще имате около 3 такива рутера, ако имате над 3 стаи, купете още 1-2.

Или ако имате само един реален IP адрес, просто без суич, пуснете един рутер, и от рутера изкарайте още 4 други рутера. Въведете настройките на първия рутер, и нагласете другите 4 рутера да взимат автоматични адреси от първия рутер по DHCP. Сменете IP-тата на рутерите по поредица, 192.168.0.1. ако е главния, другите да са 192.168.1.1 / 192.168.2.1 / 192.168.3.1 и т.н. Бързо и лесно решение на всичките ви проблеми.

Трябват ви и няколко кабела, но кабел от типа 30 метров лан е 10-15 лв.

Поздрави, и успех.
 
Благодаря за отговора!
Прочетoх и пробвах доста неща. Искам крайния потребител да вижда една wifi мрежа , интересувам се ако от рутера TL-WR1043ND пусна един кабел до края на апартамента и там сложа Access Point TP-LINK TL-WA901ND, как ще се виждат безжичните мрежи като една или две. Това разумно решение на проблема ли е ?
 
Благодаря за отговора!
Прочетoх и пробвах доста неща. Искам крайния потребител да вижда една wifi мрежа , интересувам се ако от рутера TL-WR1043ND пусна един кабел до края на апартамента и там сложа Access Point TP-LINK TL-WA901ND, как ще се виждат безжичните мрежи като една или две. Това разумно решение на проблема ли е ?
За нищо, моля.

Но един въпрос: Ако крайният потребител вижда напр. 4 мрежи под формата:

  1. KARLOVO (HOL)
  2. KARLOVO (KUHNYA)
  3. KARLOVO (TERASA)
  4. KARLOVO (DVOR)

Има ли някой, който няма да схване? Дори жанговец ще разбере, че HOL е за Хол-а. Като му кажеш "Свържи се на КАРЛОВО (ДВОРА)", би трябвало да схване. Една и съща парола. Ако настояваш и не искаш, другите варианти бол. Не съм пробвал всички варианти, но ще постна малко инфо.

Някои ползват Wireless Distribution System (WDS) функцията. И аз съм го ползвал това. Wireless Distribution System (WDS) е система, която позволява безжично свързване на точки за достъп. Тук пак трябва 2-ри рутер минимум. Може да се ползва стар рутер. Единият рутер не е свързан с LAN и WAN портовете и се намира се в същия апартамент в другия край през две помещения. Между двата рутера няма никаква LAN връзка освен ефира.

Инфо за настройка на WDS: https://www.tp-link.com/ae/faq-227.html

Има закони, по които натискат производителите да не увеличават мощностите на устройствата си и на сигнала на рутерите си, и в крайна сметка ощетен е крайният потребител. По същата причина пускат за военните и полицията по-добри пистолети, карабини, че и дори автомобили с по-големи и тунинговани двигатели. Това за САЩ говоря, не за БеГе. Тук нямаме още такива екстри.

То не може хем така, хем онака.

Някои пък ползват Wireless Range Extender. Тип буустер на сигнала. Това не съм го ползвал. Чел съм, че когато се настройва, се свързва с вече съществуваща безжична мрежа, все едно е второ устройство. Тогава се прави втора мрежа на екстендъра, и потребителят вижда две мрежи. Вече ако е по-далеч от рутера човекът, може да се закачи към екстендера, който е по-близо до него. Напрактика, това е същото като моят съвет с няколкото рутери. Не виждам разлика, поне не аз.

Третото, което предлагат, и също не съм го пробвал, е Powerline, и звучи много добре, и наскоро може да го пробвам. Това ако не ти се занимава с кабели е удобно да използваш електрическата си мрежа, която е вече в стените -- за пренасяне на сигнала. Ето една извадка:

Използвайки електрическия контакт в дома ти ще създаде безжична мрежа, със скорости до 1000Mbps, за да свържеш конзоли, компютри и каквото още пожелаеш, дори и в най-отдалечените кътчета на дома ти!

Напиши в Гуглето "Gigabit Powerline" и ще ти излязат много резултати. Но пак ще ти трябва рутер, втори, трети. Това не са точно "решения" на проблема и изискването ти. Това са просто алтернативи, на варианта, който аз написах.

Избираш си вариант и действаш. Някъде все ще трябва да направиш компромис. И си свери и часовника за цената, понеже тук с тези допълнителни устройства, може и да ти излезе по-скъпо от моя първоначален вариант.

 
Последно редактирано:

Горе