Издаване на касова бележка при плащане през Pay Pal, Moneybookers....

Harry OM

New Member
Здравейте,

управлявам фирмен онлайн магазин за софтуер и хардуер. Двуезичен- английски и български, насочен не само към българският пазар, но и EU и Балканите.

До момента основният начин за плащане е банков трансфер, но предвиждаме активирането и на допълнителни модули за онлайн разплащания- Pay Pal и Moneybookers (Skrill).

Въпросът ми е дали сме задължени при всяка транзакция през някои от Gateways (например Pay Pal) да издаваме и касова бележка към фактурата.

Разрових се из Закона за платежните услуги и платежните системи, Закон за електронната търговия, Търговският закон, наредба H-18 и виждам, че:

"Всяко лице е длъжно да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки или услуги във или от търговски обект чрез издаване на фискална касова бележка от фискално устройство (ФУ), освен когато плащането се извършва чрез кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на платежна услуга по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи, или чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги."

Доставчиците на платежни услуги трябва да бъдат лицензирани в БНБ, като направих справка в публичният регистър и видях само Skrill, но не и Pay Pal.

Това означава ли, че ако получа плащане към фирмената ни сметка през Pay Pal трябва да издам касов бон? Следователно трябва да имам и касов апарат.

Благодаря предварително за консултацията!
 
От: Издаване на касова бележка при плащане през Pay Pal, Moneybookers....

масовата практика е да се отчита като кредитен превод, т.е. paypal акаунта ти не е нищо по-различно от разплащателна сметка в чужда валута в чужбина.
 
От: Издаване на касова бележка при плащане през Pay Pal, Moneybookers....

Здравейте,

благодаря за бързата реакция и компетентният отговор!
 

Горе