Издаване на фактура като физическо лице

WinKam

Active Member
Здравейте, трябва да издам фактура като физическо лице на фирма за услуги. Има ли такав вариант и как става?
Ако не става с издаване на фактура от физическо лице, какъв друг документ мога да им издам за да могат те да си го осчетоводят като разход?

Преди съм издавал ръчна касова бележка!

Или може да стане с разписка?

Дайте съвет как е най-добре!
 
От: Издаване на фактура като физическо лице

Фактура (като физическо лице) можеш да издадеш само, ако си регистриран, като самоосигуряващо се лице. Другият вариант е да сключиш т. нар. граждански договор (договор за изработка или договор за поръчка - виж чл. 258 и чл. 280 от ЗЗД). Тогава няма нужда ти да им издаваш нищо. Те ще ти подготвят сметка за изплатени суми и служебна бележка, които да разпишеш.
 
От: Издаване на фактура като физическо лице

И мен ме интересува същият въпрос. Какъв друг документ освен фактура мога да издам, за да може клиентът/фирмата да си осчетоводи разхода. Досега съм работила с международни клиенти и са ми искали само invoice или нещо като опис на извършената услуга. Българска фирма ще приеме ли такъв документ? (Извинявам се за некомпетентния въпрос. Надявам се да подходите с разбиране)
 
От: Издаване на фактура като физическо лице

Ами както е отговорено по-горе- сключвате си договор за услугата, с възнаграждението вътре. Те ще ви удържат осигуровки , данък и ще преведат остатъка. Ще си го признаят за разход. Нека техния счетоводител ви разясни какво съдържа сметката за изплатените суми, за да не получите накрая различна сума от уговорената. Вие осигурявате ли се някъде другаде?
 
От: Издаване на фактура като физическо лице

Ако си самоосигуряващ се трябва да го декларираш с декларация в свободен текст и да го дадеш на фирмата. По този начин няма да ти удържат данък и осигуровки - ти сам ще си ги внасяш в сметките на НАП.
 
Привет! Да повдигна темата: какво е по-добре при дългосрочни отношения с фирма: да им издавам фактури без ДДС или да сключим граждански договор? Благодаря.
 
Осигуровките при граждански договор и при свободна професия са различни. И също така са различни лица, които са задължени да ги правят. Трябва да говорите и с фирмата как е те ще са съгласни.
P.S. За дългосрочни отношения - гражд.договор може да се сметне и като прикрит трудов договор.
 
Привет! Благодаря за отговора. Фирмата е ок и с двете, те ми дават избор. Консултирах се със счетоводител на приятел (моята е с двустранна пневмония). Оказва се, че тъй като съм самоосигуряващ се управител, не мога да работя същото и на граждански договор. Остава вариант фактура. Благодаря за отделените време и внимание :)
 

Горе