Имам да ви споделя нещо

kakafon

New Member
Здравейте, от скоро съм предприемач.сом. Без да пиша бла-бла, искам да ви споделя следното и да ви попитам няколко неща.
Имам проекти в главата си и в известна степен планирам/разбирай бизнес план/. Осъзнавам обаче, че е нужен екип и средства ..и то сериозни средства/а мислех точно обратното преди/.
Въпросите ми са следните:
1. Как набавяте екип за вашите проекти?
2. Има ли практика да се свързвате с непознати хора от форума и така да започвате. Работи ли този модел на обява и търсене на хора с които да се работи или не може да се има доверие? Лично аз съм резервиран.
3. Успявате ли да намерите екип който да мотивирате и да вдъхновите така че да е готов да работи усилено до първите спечелени пари? Абе има ли такива, които толкова да се вдъхновят, че да бачкат в несвяст до постигането на идеята с убеждението че след 6 месеца ще берат плодовете.
4. Как се оправяте със средствата? Тук имам предвид, дали търсите финансиране по някакъв начин или разчитате само на собствени средства?
5. Обречен ли ми е проекта, ако нямам пари за онлайн маркетинг да речем или нещата стават и иначе но много по-бавно?

Благодаря ви предварително.
:rolleyes:
 
От: Имам да ви споделя нещо

Малко са хората които ще се хванат да работят за евентуална печалба, особено с хора, които не познават лично. Естествено за всеки влак си има пътници и вероятно ще се намерят и съмишленици да работите заедно, но не се знае колко можеш да разчиташ на тях. От лично наблюдение( от няколко тематични форума ), след публикуването на подобна обява следват куп критики и мнения от сорта "Бе кой ще ти работи за без пари".

Виждам, че си планирал да правиш бизнес план и в този случай по-добрият вариант е да търсиш хора, които имат желание да инвестират в проекти или така наречените Бизнес Ангели. Факт е, че в този форум има доста склонни да инвестират в една успешна идея, но трябва наистина да успееш да ги убедиш, че си заслужава и, че ще си върнат парите+допълнителни печалби. Макар, че повечето хора, които имат желание да инвестират, в повечето случаи очакват % от целият проект и те обвързват с договори, което няма как иначе да е.

Ако смяташ, че проекта ти си заслужава. Нищо не ти пречи да си изготвиш добър бизнес план и да търсиш инвеститори срещу процент от проекта.
 
От: Имам да ви споделя нещо

Според мене всичко зависи от проекта, ако идеята е достатъчно добра , то със сигурност ще се намерят хора... защо не и инвеститори.. за голям проект ще се намери хора.
 
От: Имам да ви споделя нещо

Малко са хората, които биха тръгнали да инвестират в идеята на човек, срещнат във форума. Начини за набяване на финансови ресурси има. Стига да си седнеш на гъзеца и да помислиш. Апък, ако си решил да търсиш финансови ресурси по форумите бих те посъветвал да влезенеш във форум, с тематика подобна на твоя проект. Но това ти го казвам само, ако търсиш някой да инвестира в твои проект.

Ако търсиш идей, просто отвори една тема, дискутирай някакви въпроси с останалите членове от форума. Вслушвай се в съветите, не отхвърляй даже и най-глупавия. Всяка нова идея би довела проекта ти към "съвършенство".
 
От: Имам да ви споделя нещо

Благодаря ви за съветите. За да подкрепя думите си, че екипа не е просто някакви хора и това, че съм си сядал вече на "гъзеца" и съм мислел за финансиране и съм правил грешки, които не искам да повторя ще ви споделя на кратко: участвахме с бизнес проект за финансиране към Фондация Empower United преди 2 години. Събрахме се шепа приятели и колеги, че и някакви хорица по препоръка дето не ги познавам изобщо само за да изпълним проектните изисквания и пуснахме идея за онлайн бизнес. Според мен липсваха 2-ма истински компетентни специалисти, които да запълнят вакуума.
Въпреки това изработихме проекта и от 200 конкуренти влезнахме с него в двайсетицата(все пак успех според мен) и.... до там. Изводът е, че идеята е добра, но не добре развита и обоснована, поради липса на достатъчно пълен и професионален екип. Не хвърлихме достатъчно усилия за търсене на точните хора, и вероятно изобщо не знаем как се прави това. В този смисъл не е важно само идеята да е добра, но и да бъде истински добре подготвена пресметната и планирана, а това не се прави от един човек. Именно за това питах, как вие градите екипи в които работите наравно с останалите? Как намирате специалисти и ги убеждавате, че трябва да бачкат и да чакат на първите печалби?
Вие също знаете, че няма 100 % гаранция за възвращаемост на инвестицията, защото има куп фактори, които биха повлияли на това..и преки икономически и не съвсем преки такива. Така че винаги има риск за инвеститор или за който там дава кинтите, макар и сведен до минимум в идеалния случай и аз не мога да давам гаранции за 100 % възвращаемост. И ако така наречения давач на пари е професионалист, той прекрасно знае това.
За финал исках да кажа, че не се нуждая от бизнес ангел или от стегнат в шията с розова вратовръзка спонсор-съгледвач, а от партньор( или партньори), който да е луднал по идеята толкова колкото мен, да се допълваме взаимно и да правим инвестицията по-равно и да сме в успеха пак заедно. И евентуално, ако не успеем да не го смятаме за провал, а за откритие. Открили сме начин, по който не стават нещата.
 
От: Имам да ви споделя нещо

Няколко неща:

1. Не прави бизнес с приятели.
2. Трябва да има един-единствен лидер, дето взема крайните решения. Двама е вариант в някои, по-неангажиращи да ги наречем, случаи.
3. Не можеш да мотивираш екипа да чака процент от евентуална бъдеща печалба.
4. Ако нямаш средства за инвестиция, седни си на задника и придобий ключовите умения, необходими за дейността.

Най-важната идея от горните е че сама по себе си БИЗНЕС ИДЕЯТА НЕ СТРУВА ПУКНАТА ПАРА.
Това че ти я имаш и да речем си начертал план за развиването й, не е достатъчно, за да започнеш да търсиш хора да ти работят, а ти да си шефстваш.

Ако успехът зависи от труда на други хора, почти винаги изходът е провал.
 

Горе