Имам идея не мога да я реализирам напълно

три уши

New Member
Хола, предприемачи! Първо за мен: не съм програмист, не съм дизайнер, имам малък опит със СЕО и лични блогове, скромни познания в wordpress и способност да се ориентирам бързо в средата.
Идеята: Имам идея за сайт, изключително информативен и полезен за българските домакинства. В България има сайт, който покрива под 10% от идеята ми, като цяло всичко е уникално, не съм взаимствал от никъде. Убеден съм, че сайтът има потенциала да бъде успешен и популярен.
Проблемът: Нямам парите, които са необходими, за да стартирам проекта.
Вариантите: В първия момент реших, че ще го стартирам сам... wordpressче, widget-че и тн... минимални разходи... Неприятното е, че нямам никакви познания в програмирането и не мога да направя сайта толкова функционален, колкото бих искал... Притеснява ме и фактът, че докато се лутам в първия момент след пускането му и не използвам на 100% потенциала на базата данни, идеята ми може да бъде открадната/доразвита от хора, които са в час с нещата.
Втори вариант: да вляза в контакт с компания от ранга на инвестор и да им предложа партньорство, 50/50 примерно... не знам какви гаранции бих имал обаче тогава.
Трети вариант: бизнес ангел, бих предпочел този вариант, човек, който не е в ит средите, но би инвестирал в сайт...

Та, какво бихте ме посъветвали? Как бихте постъпили в подобна ситуация... не е най-великата идея на света, няма да съм следващия Зукърбърг, но сайтът има потенциала да ме изстреля до някаква финансова независимост или най-малкото ще бъде начало на online бизнес. :) Има ли бизнес ангели в България... през 2012 година, които биха инвестирали в сайт?
 
От: Имам идея

От това, което си написал не разбрах ти освен с идеята, с какво друго ще участваш в проекта? Според мен това е крайно недостатъчно за да те вземе някой на сериозно. Хора с идеи и без познания и способности има под път и над път. Ако си толкова сигурен тегли заеми, събирай пари и вложи всичко. Ако не вярваш чак толкова в идеята си, че да рискуваш нещо твое не мисля, че и някой друг ще ти повярва.
 
От: Имам идея

А знаете ли от 100 идеи, че само 5 са потенциални възможности :D
 
От: Имам идея

Колко пари ще ти трябват за всичко? Какви са ти очакванията за печалба и евентуално кога се очертава да се избият инвестициите?
 
От: Имам идея

E потърси темата ми за eleven.bg из форума и ще намериш шанс за проекта си.
 
От: Имам идея

освен сам да го направиш едва ли някой ще се заинтересува, или ако наистина идеята ти е хитра, най-много да ти я откраднат, защото за какво си им след като я споделиш. аз линчо не бих дал и 5 лв без да ми кажеш за какво става дума, как ще се печели и т.н. веднъж кажеш ли го - си прецакан ако не попаднеш на коректен, а такъв в интернет много рядко се среща.

друг начин е да намериш точни хора с много упоритост. това става с много време, ето примерно аз като се появих тук не бях отварял интернет браузър едва ли не, 2 години се потрудих както можах, колкото можах, в момента имам един сайт, който си е всъщност бизнесче, изкарва в пъти повече пари отколкото аз печелех като наемен работник, но не това е важното, а че в тия 2 години с доста хора се запознах, много бяха кофти прецаквачи, други обаче се оказаха точни. но за това време мисля, че и аз бях винаги точен и коректен, точно за това наскоро ми предложиха да участвам в един според мен обещаващ проект. така се намират точните бизнес партньори и можеш да се довериш, както и на теб да се доверят и да станат нещата

горе долу това е, а тия големите компании са толкова жалки, че едва ли даже ще си направят труда да чуят. те там всичко могат и всичко знаят, за това са толкова назад.
 
От: Имам идея

Какво става тук, май сте се наговорили нещо - за днес това е втората тема от рода на: "Аз съм много умен и открих ниша, аз имам най-добата идея и ще успея, само дето не ми стига акъла да измисля как да я финансирам!".

Колегите преди мен са ти задали много добри въпроси. Прав е Test: "Ако не вярваш чак толкова в идеята си, че да рискуваш нещо твое не мисля, че и някой друг ще ти повярва."
Не чакайте наготово, дайте нещо свое, рискувайте. Но не става въпрос да рискувате джобните си пари за седмицата - вложете парите които имате за няколко месеца/години, бъдете готови да останете на улицата само за да направите реална своята идея. Почнете работа и живейте с идеята си, работете за нейната реализация 25 часа на денонощие! Само тогава ще намерите взаимност, хора, които да ви помогнат.

Направи си план и започни да работиш по него.
 
От: Имам идея

@три уши, не знам какво означава ника ти, много слушаш или подслушваш:mrgreen:, но щом си направил тази тема явно искаш съвет и ще се вслушаш в коментарите.
И на мене ми хрумват хиляди идеи, но като почна да ги мисля с подробностите все нещо не се получава.
В много случаи уж гениалната идея е била пробвана от други преди теб и това, че не виждаш такъв работещ проект в момента съвсем не означава, че си първи.
Съвета ми е първо добре да осмислиш идеята от всички възможни перспективи, и ако е наистина добра и печеливша, дето се казва има и банки - взимаш едно кредитче, щом си сигурен във възвращаемостта, няма проблеми нали? :)
 
От: Имам идея

Според мен проблемът не е основно в парите, а в това, че човекът с идеята казва, че няма нужните знания да я реализира. Поне с такова впечатление останах. Много важно е като развиваш дадена бизнес идея да си експерт в съответната област. Трябва да си много по-добър от всички служители, които работят и ще работят за тебе. Трябва да си наясно с всеки един аспект от работата. Това е задължително условие, за да се надяваш на успех.
 
От: Имам идея

Test => понякога и това го има, но точно за това го посъветвах да си направи план за работа. Тогава той самият ще установи дали има нужните знания или няма. И съответно - ако не разполага с тези знания, то първо ще отдели време да "си научи урока". Лесно е, само човек да му се иска да работи. Защото какво се казва? ...

"Който иска да направи нещо търси начин да го направи, който не иска да направи нещо - търси оправдания за да не го направи."

Така, че липсата на знание също не е оправдание - като не знаеш, ще се научиш!
 
От: Имам идея

То да не е всичко до продукт и финанси, има още редица фактори - лидерство, ръководство, интегирани системи, комуникации да не говоря и правни защити и т.н.

Предприемача не е да измисли идеия, а да подемеш тази инциатива и да докараш печалбата, щото вложените капитали са ограничени, ако само на един гол продукт колкото и уникален да е, и сте до там, то по-добре вкарайте тези кинти в банката или продайте идеята на 3то лице, във всеки друг случай ще действат природните закони - а те вингаи клонят към баланс - ако имаш кинти и не знаеш как ги управляш, то накрая ще се озоват другаде
 
От: Имам идея

Според мен проблемът не е основно в парите, а в това, че човекът с идеята казва, че няма нужните знания да я реализира. Поне с такова впечатление останах. Много важно е като развиваш дадена бизнес идея да си експерт в съответната област. Трябва да си много по-добър от всички служители, които работят и ще работят за тебе. Трябва да си наясно с всеки един аспект от работата. Това е задължително условие, за да се надяваш на успех.

Е тогава трябва да се довери на някой професионалист в тази област.
Много ме съмняват тези идеи, където нямаш познания по дадената материя и смяташ някакви печалби ей така във въздуха.
Прилича ми малко на "сто коча, двеста мъди". :lol:
 
От: Имам идея

Нещо паднах духом, пичове, затова създадох темата... План имах, проблемът е, че се провали. Идеята ми беше да стартирам някакъв чийп сайт, който впоследствие да продам, а с парите да наема програмист... Измислих нещо интересно, купих домейн, хост, template, индиец, който да добави няколко екстри - около 400лв инвестиция в уж чийп сайта... И докато оправях бъгове в скапания скин, силен български сайт пусна същата функция, средата на април.... и всичко рухна дееба... Не знам, какво съм си мислил, докато пиша темата... сигурно, че някой ще напише 'ей тоя инвестира в идея, като твоята'... не знам :)
На този етап мога да инвестирам само време, варианта да си цъкам wordpress-чето и да се опитам да създам нещата сам, е най-реалистичен :)
 
От: Имам идея

Да пусна едно мнение относно изказване на Тест за специалиста.

Човек не може да бъде най-добър във всяко едно начинание. Един преуспял предприемач (към, което всички се целим надявам се) едва ли ще има толкова време, че да изследва даден бизнес из основи. Ще дам пример с малка перафраза от самия Ричард Брансън: "Аз не мога да съм ескперт във всяка едн област, но известно време уча всичко, което е важно за нея. Отделям от няколко седмици до няколко месеца. Наемам нужните хора и когато ми дават отчети и съвети аз знам какво говорят."

Когато имаш бизнес, който е работещ не трябва да хвърляш цялото си време в друг проект, но не можеш и да се заловиш с нещо без да знаеш за какво става на въпрос!
 
От: Имам идея

Нали обвинявали форд, че не разбирал много неща, е свикал конференция дошли медиите задали 1001 въпроса накрая форд се обадил на сек. и влезли една армия от служите от всички служби и се обърнал към журналистите, те ще отговорят на въпросите ви - "Нямам време за губене за маловажни неща" идеята е че Форд е знаел няколко сфери и си има коснултатни тесни специалисти
 
От: Имам идея

Форд и Брансън са представители на едър корпоративен бизнес за много милиарди долари. При малкия и средния бизнес правилата са доста по-различни.
 
От: Имам идея

Ок друг пример:
Имаш бизнес с магазини за дрехи - да кажем 3. Решаваш, че искаш да се занимаваш и с внос и продажба на автомобилни гуми. Проучваш пазара на предлагане и търсене, виждаш какво предлагат другите конкуренти и какво можеш да подобриш. Намираш си доставчиците и си наема нужния персонал да ти доразвива дейността.
Няма как да станеш експерт и в този бизнес ако в първия си и не си за*бал магазините ти за дрехи на някой друг.
 
От: Имам идея

Намираш си доставчиците и си наема нужния персонал да ти доразвива дейността.
На всеки мечтата е да стартира бизнес, който да си върви сам и да го движат работниците, докато ти лежиш под палмите на Малибу и пийваш коктейли, но рядко това се случва, защото хората на заплата нямат нужната мотивация, знания и умения.
 

Горе