Имам идея не мога да я реализирам напълно

От: Имам идея

Виж сега, първото важно нещо е наистина да провериш дали идеята ти е наистина добра. Много често се оказва, че супер идеята която току що ни е хрумнала не е толкова супер, някой го прави от 10 години и/или не е толкова печеливша. Как може да разбереш дали идеята ти струва:
- добре помисли дали решаваш реален проблем на доволно множество от хора.
- поговори си с хора на които имаш доверие (сигурен си че няма да ти откраднат идеята) за да получиш отзиви от тях.
- може да си презентираш идеята на OpenCoffee или друга подобна инициатива, където евентуално би получил отзиви от потенциални ангели.
- да стартираш това което си намислил с малка част от функционалността, за да се ориентираш в обстановката.

Голяма е вероятността, нишата която си си заплюл да не е 100% свободна. Всъщност много трудно ще измислиш нещо, което някой не се е сетил/опитал. Въпреки това понякога си струва все пак да се захванеш. Иначе щяхме да имаме 1 търсачка, 1 мейл и от всичко по едно. Почти всички от големите сайтове днес не са съществували преди 10 години.
 
От: Имам идея

Убеден съм, че сайтът има потенциала да бъде успешен и популярен.
Дефинирай сам за себе си какво разбираш под успешен и популярен. Какво ще е сайта за теб - бизнес или удоволствие. Ако е удоволствие - ясно. Бизнеса - помисли какво ще трябва да инвестираш като пари и пари. Да, пари - 2 пъти. Защото трябва да оценяваш своите собствени време и енергия също във финикийски знаци. Времето е пари са казали големите глави (и джобове). След като обмислиш всичко - от дизайна, код, реклама та до поддържане, помисли от кого ще печелиш, какво ще печелиш, за колко дълго и какво точно ще предлагаш. И след като си го мислиш и ти изглежда чудесно и розово - вземи и направи реално, безпристрастно проучване. Ако отново нещата изглеждат ОК - тогава те съветвам да послушаш съфорумците - 25 часа на ден и парите ти за месеци. И пак не забравяй, че това не означава сигурен успех. Това, че пускаш фиш, не означава, че ще удариш джакпота.
 
От: Имам идея

Форд и Брансън са представители на едър корпоративен бизнес за много милиарди долари. При малкия и средния бизнес правилата са доста по-различни.

То нали знаеш че Форд и Брансън, са търгнали от ниското или си мислиш че и Форд като Рокфелер получил наследство докато продавал ябълки и решил да купи една каменистта земя около Детройт и така като Меделеев докато спал измислил цялата поточна линия, че и почнал прави коли, ама такива коли дето масата луднла по тях и много го упреквали за цвета, а Форд просто им казал моите коли може да бъдат в какъвто и цвят си пожелаете стига да е черно :D.

Хах недей така редица от милионерите, че милярдерите са почнали от 0-та и после стават крупни собствници и тогава всичко става много по сложно
 
От: Имам идея

Виж ся, то неадекватни примери могат да са дадат много, ама са неадекватни.
:cry:
А кой пример е адекватен викаш?!

Нали всеки, който както си го направи така ще е... Ако си мислиш само, че с наемни служители ще пожънеш успехи без да осъществяваш контрол просто се лъжеш. Но съм против мнението, че трябва да си спец. във всяка една област, с която се захванеш!!! ДА - трябва да разбираш от нея, но не и да се специализираш. Времето е най-ценния ресурс.
 
От: Имам идея

Това което стреож-а иска да каже е да имаш познания в доста сфери, и тясна специлизиация в играта наречен създаване на активи и печепши инвестиции.


Работиника трябва прави нещата правилно, А ЛИДЕРЪТ трябва да прави правилните неща
 
От: Имам идея

А кой пример е адекватен викаш?!

Нали всеки, който както си го направи така ще е... Ако си мислиш само, че с наемни служители ще пожънеш успехи без да осъществяваш контрол просто се лъжеш. Но съм против мнението, че трябва да си спец. във всяка една област, с която се захванеш!!! ДА - трябва да разбираш от нея, но не и да се специализираш. Времето е най-ценния ресурс.

Е как ще контролирш нещо, от което не разбираш?
Сега, за примерите с големите бизнесмени става ясно, че за всяка тънкост ти трябва талантив човек с добро заплащане, но хептен да не разбираш и да търсиш хора, които ще вършат цялата работа, ми се струва някак си детски наивно.
Всеки иска да е голям ШЕФ, но има път по който да мине.
Освен ако не е от ГЕРБ и да го спуснат с парашут, като посланничката в Хърватска.
Ама това е друга тема, за неограничените възможности на ГЕРБ или как от обикновен домакин на детска градина може да станеш председател на АЕЦ Козлудуй.
 
Re: От: Имам идея

Нещо паднах духом, пичове, затова създадох темата... План имах, проблемът е, че се провали. Идеята ми беше да стартирам някакъв чийп сайт, който впоследствие да продам, а с парите да наема програмист... Измислих нещо интересно, купих домейн, хост, template, индиец, който да добави няколко екстри - около 400лв инвестиция в уж чийп сайта... И докато оправях бъгове в скапания скин, силен български сайт пусна същата функция, средата на април.... и всичко рухна дееба... Не знам, какво съм си мислил, докато пиша темата... сигурно, че някой ще напише 'ей тоя инвестира в идея, като твоята'... не знам :)
На този етап мога да инвестирам само време, варианта да си цъкам wordpress-чето и да се опитам да създам нещата сам, е най-реалистичен :)


Само да кажа няма да се отчайваш

Това че си втори в дадена бизнес ниша не означава че няма да печелиш от проекта в бъдеще има бизнес и за втория, само трябва да видиш как да диференцираш проекта от големия сайт... с която да си полезен на потребителите дори и да нямаш голям бюджет... а даже втория може да измести първия след няколко години когато стартриахме форума преди няколко дигг беше върха на нюз социалките... вече е редит... а дигг запада (потърси в нета историята)



нищо че е урдпрес може да му добави всякаква функционалност

пп и да добавя има концепция дори за навлизане с ниша с много конкуренция като просто държиш разходите ниски... рекламираш умело и на по ниски цени от конкуренция...имаш дългосрочен план и ги изчакаш да фалират една голяма част от тях... докато ти доиде силата... ама на много хора им е чужда...
 
Re: От: Имам идея

@три уши, не знам какво означава ника ти, много слушаш или подслушваш:mrgreen:,

три уши е малка улица в софия на която се намира Българската Фондова Борса :)
 
Re: От: Имам идея

Да пусна едно мнение относно изказване на Тест за специалиста.

Човек не може да бъде най-добър във всяко едно начинание. Един преуспял предприемач (към, което всички се целим надявам се) едва ли ще има толкова време, че да изследва даден бизнес из основи. Ще дам пример с малка перафраза от самия Ричард Брансън: "Аз не мога да съм ескперт във всяка едн област, но известно време уча всичко, което е важно за нея. Отделям от няколко седмици до няколко месеца. Наемам нужните хора и когато ми дават отчети и съвети аз знам какво говорят."

Когато имаш бизнес, който е работещ не трябва да хвърляш цялото си време в друг проект, но не можеш и да се заловиш с нещо без да знаеш за какво става на въпрос!

незнаех че ричард брансън прави така аз винаги правя така :) и си правя прочуване сам като се заващам с нещо ново :)
 
От: Имам идея

Е то остава без проучване и разбиране как работи този бизнес модел къде са силните и слабите страни
 
Re: Имам идея

о имам прител който е така... чул е от сайтове се печели... консултирах го... взе си скрипт направи си сайт.... направих му алтернативна стратегия с изчакване да фалират голяма част от останалите

не ме слуша не диференцира.... прави това което правят другите сайтове а бизнеса върви дотолкова че всеки месец му се налагат да довкарва не може да превърти... парите... след последната ми консултация преди 10 дни съм му толкова сърдит щото пак направи същото ... да идват му продажби със стратягията ама е на минус.... ако имаше една торба пари да ги изхарчи ок пари такава стратегия... може и да успееш.... ама като нямаш търсиш алтернативите
 
От: Имам идея

Освен, че нямаш парите до колко твоята идея ще бъде успешна и как ще убедиш партньорите си, че интуицията ти върви в правилна посока? Партньорствата с непознати прекалено често вървят към загубени време и/или пари. Намери си някой познат, на който ще можеш да се довериш..също и той на теб. Бизнес с хора, които просто искаш да използваш върви трудно.
 
От: Имам идея не мога да я реализирам напълно

много по-умно е да навлезеш в ниша в която има много народ отколкото в такава, която "е толкова уникална, че съм първият който се е сетил" - и ще си първият фалирал, също така... ако правиш сини джинджифляктори и на пазара има още 100 компани които са запълнили нишата на 101%, направи сините си джинджифляктори по-яки, по-евтини (или по-скъпи и луксозни), намали разходите си под тези на конкуренцията, рекламирай по-активно, заеми част от нишата и я отбранявай с всички сили. Така се прави успешен бизнес със сини джинджифляктори!
 
От: Имам идея не мога да я реализирам напълно

Май само аз остана да не се изкажа по темата.
Съветът ми ще е кратък: от време оно сериозно желаещите да станат предприемачи си съставят бизнес план, с който кандидатстват за нужното им финансиране. Така показват, че най-малкото са си направили труда да проучат подробно пазара и са сериозни в намеренията си.
 
От: Имам идея не мога да я реализирам напълно

За да търсиш сериозно - сериозни инвеститори, ти трябва най-малкото работещ прототип. Идеите са повече от парите, и трябва малко да се поработи, за да си заслужиш някой да инвестира в теб.
 
От: Имам идея не мога да я реализирам напълно

Всеки може да има идеи, ама друго е да дадеш паричен план, и тогава да търсиш инвеститори
 
От: Имам идея не мога да я реализирам напълно

Лошото е, че почти всяка идея, изисква много труд, средства и постоянство, за да се реализира и да бъде максимално пълна! Успех!
 

Горе