Има ли значение годината на създаване на домейн за SEO?

momcheto

Well-Known Member
Привет на всички,

Дойде време да пусна и аз нещо, тъкмо да раздвижа секцията.

Отдавна ме спохождат мисли за SEO оптимизация на домейн, но за сега проучвам.
Нека имаме домейн www.keywordnaosnoven.com:
Domain Created Date - 2000-01-01

В последствие е изтекъл (expired). Има някакви беклинкове във времето. Идеята е не само да го ползвам за директни линкове към основния ми сайт, но и да се развива като самостоятелен сайт.

Нека имам основен сайт: www.osnoven.com
Имам expired, но наново закупен сайт: www.keywordnaosnoven.com

Целта ми е изтеклият да съответства на ключова дума в основния домейн.

И ми произтичат следните въпроси:
1. Знаем, че за SERP е важно колко стар е домейнът. Над 90% от сайтовете в Топ 10 са 3+годишни. Обаче, купувайки стар домейн от 2000 година, как Google вижда възрастта му? Като 18 годишен или като бебе, в случай че го купя?
2. Какви ползи ще имам ако го развивам като самостоятелен сайт, ще имам ли някакво предимство въобще? Донякъде отговорът тук е в точка 1.
3. Имат ли по-голяма тежест линковете от стар домейн, който е подновен скоро?
 
Според мен всичко е глупости... Единственото нещщо което има значение са качествените линкове.

Дали? Направих си 4-5 експеримента с различни ниши и в 100% от случаите в топ 10 са се намърдали 3+годишни домейни. Чак да е случайност...
 
Дали? Направих си 4-5 експеримента с различни ниши и в 100% от случаите в топ 10 са се намърдали 3+годишни домейни. Чак да е случайност...
Вкарах сайт на 3 месеца в топ 5 по ключова дума с 19 К търсения.. просто след това го изоставих защото нямах време, но скоро ще се върне пак там.. сайта е на 9 месеца..
 
...в топ 10 са се намърдали 3+годишни домейни. Чак да е случайност...
Не са 3+годишни домейни а 3+ годишни уебсайтове, които най-вероятно са били развивани постоянно.
 
Не са 3+годишни домейни а 3+ годишни уебсайтове, които най-вероятно са били развивани постоянно.

Мисля, че този пост най-точно отговаря на въпроса ти.

Няма да ти свърши кой знае каква работа този дропнат домейн. Т.е ако регистрирам домейн сега и го използвам 3 години по-късно без да има сайт на него през това време, разлика за google почти няма да има. Същото е и ако купиш дропнат домейн на 10 години, просто търсачката отчита, че не е имало сайт на този адрес доста дълго време и премахва всякакви положителни и негативни тежести (естествено, ако има живи линкове към него все още - те си влияят).

Възръста на домейна играе роля, както и ако използваш exact match дума в него, но дали си струва да инвистираш ресурси в това (понеже в доста от ситуациите ползите са по-малко от минусите), според мен не. Избери си име което да брандираш и ти харесва, то най добре ще представя бизнеса/дейността/услугата или там каквото си решил да правиш.
 
Последно редактирано:

Горе