Има ли проблеми при генериране на комисионни, ако сайта е на БГ хостинг?

mhx

Member
Здравейте,

според вас дали има проблем, ако сайта ми е на бг хостинг, но генерирам печалби от комисионни от affiliate и реклами, примерно от bidvertiser? Смисъл може ли заради това да имам някакви проблеми с НАП, данъчни и т.н.? Самият сайт още няма приходи и една фирма го поддържа, но нещата стават доста бавно и май ще ставам самостоятелен, та затова питам.

Пускам темата и тук, за по-сигурно. Имам нужда от бърз отговор,благодаря.
 
От: Има ли проблеми при генериране на комисионни, ако сайта е на БГ хостинг?

Може да имаш проблеми с данъчни ако имаш приходи и не ги декларираш.

Ако нямаш приходи - нямаш проблеми с данъчните.
 
От: Има ли проблеми при генериране на комисионни, ако сайта е на БГ хостинг?

Приходите ги имаш/нямаш ти, а не сайта. Сайта не е данъчно задължено лице и няма как да бъде такова, обаче ти може и да си.

Няма значение дали приходите ти са от писане на статии или от Bidvertiser, осчетоводяват се (и се облагат с данъци и осигуровки) по един и същи начин (има само разлика в ДДС-то - доходите от реклама, изплатени от юридическо лице извън ЕС и с източник извън ЕС не се облагат с ДДС).

Разбира се ще трябва да се консултираш със счетоводител ако нещо не ти е ясно.
 
От: Има ли проблеми при генериране на комисионни, ако сайта е на БГ хостинг?

Имах предвид, дали преди да започнат постъпленията ще ми се наложи да направя регистрациите? Ако нещата излязат сериозни, разбира се че ще декларирам и това и всичко ще си мине по реда си.
 
От: Има ли проблеми при генериране на комисионни, ако сайта е на БГ хостинг?

Преди първото плащане, което си получил трябваше да се регистрираш по БУЛСТАТ като самоосигуряващ се (свободна професия). Срокът е 7 дена след започване на дейността (започването на дейността не могат да го докажат, ако не си получил плащане и не си подписал договор - на практика 7 дена след първото плащане е срока за регистрация по БУЛСТАТ). Тази регистрация води до задължение всеки месец да плащаш осигуровки (дори и през месеците, когато нямаш никакви доходи, но не си прекратил регистрацията). Ако имаш доходи виж в какъв срок се плащат данъците - мисля, че има аваснови данъци (плащат се в началото на четвъртия месец на тримесечието), обаче не съм сигурен, прочети ЗДДФЛ - помисли дали този текст се отнася за теб, на мен не ми се мисли:

Чл. 67. (1) Когато платецът на дохода не е задължен да удържа и внася данъка, данъкът по чл. 43, 44 и 46 се внася от лицето, придобило дохода, до 15-о число на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода.

Преди да започнеш каквато и да била дейнсот трябва да се консултираш със счетоводител да не се окаже после, че печелиш по 50 лв месечно (средно) а дължиш осигуровки за двойно по-гоялма сума (и още глоби).

Ако ще получаваш пари от друга страна от ЕС ще трябва да се регистрираш по ЗДДС 7 дена ПРЕДИ първото плащане. Ако ще получаваш пари от страна извън ЕС (например САЩ) няма нужда от регистрация по ЗДДС.

Горното не е препоръка за плащане на данъци и осигуровки. Но не е препоръка и за обратното. Четете го на свой риск. Не агитирам за спазване на законите, но не агитирам и за обратното.

Напомням, че виновникът за несправедливото и излишно усложнено законодателство (не само данъчното) може да видите в огледалото (ако лицето, което наблюдава отражението си в огледалото има право на глас и право да гласуват за него - т.е. пълнолетно е, не е затворник и т.н.). Не агитирам за промяна на законодателството, текущата ситуация (виновните се самонаказват ежедневно) много ме кефи и всеки ден злорадствам. Мисля, че бездействието е единственият правилен начин за решаване на проблема - ако не се намесваме усложняването на законодателството ще продължава и икономичеката криза ще се задълбочава до момента на революция - когато бюрокрацията е толкова голяма, че вече не се издържа (не агитирам за революция, лично аз няма да участвам - само ще гледам от страни и ще гледам сеир).
 
Последно редактирано:

Горе