Има ли промени за 2013 г относно плащане на данъци от адсенс?

canev66

New Member
Здравейте!

Ако получавам всеки месец или на два месеца по 70 евро от адсенс, трябва ли да ги декларирам (все още не съм ги взел).

До каква сума на месец, данъка изяжда печалбата и не е препоръчително да се плаща( макар, че е нож с две остриета)?

Има ли данъчни промени за 2013 г. или очакват ли се нови такива при идване на ново правителство?
 
От: Има ли промени за 2013 г относно плащане на данъци от адсенс?

Данъчните промени не могат да се прогнозират. Обикновено данъчните промени се правят по-рано. Например данъците за 2013 се гласуват през 2012 година. Данъците за 2014 ще се гласуват тази година.

Но понякога има и изключения - виж например Кипър. Банките затвориха за да може законодателите да напишат закон, с който крадат легално парите на хората директно от банковите сметки.

Иначе за данъците и AdSense е писано отдавна. Най-напред трябва да се регистрираш по ЗДДС - 7 дена преди датата на първото плащане. ДДС няма да плащаш, само ще плащаш на счетоводител, който всеки месец ще ти подава справка-декларация по ЗДДС (ти ще го упълномощиш да подава тази декларация с неговия електронен подпис). Не си и помисляй сам да се занимаваш.

Чл. 178. Данъчно задължено по този закон лице, което е длъжно, но не подаде заявление за регистрация или заявление за прекратяване на регистрация в установените по този закон срокове, се наказва с глоба - за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 500 до 5000 лв.

Ако пропуснеш да подадеш справка-декларация в срок:

Чл. 179. (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г., в сила от 19.12.2007 г.) Регистрирано по този закон лице, което, като е длъжно, не подаде справка-декларацията по чл. 125, ал. 1, декларацията по чл. 125, ал. 2, отчетните регистри по чл. 124, декларацията по чл. 157, ал. 2 или не ги подаде в предвидените срокове, се наказва с глоба - за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция - за юридическите лица и еднолични търговци, в размер от 500 до 10 000 лв.

Дали ще се регистрираш по БУЛСТАТ (самоосигуряващ се, свободна професия - няма значение на какво основание се регистрираш - най-лесно става да пишеш като основание, че си "осигурител" (независимо, че не е вярно), веднъж като се регистрираш може да правиш всичко, за което се изисква регистрация, без да правиш друга регистрация) - ти решаваш. Няма единно тълкуване по въпроса. Съответно ти си носиш риска. Ако се регистрираш - плащаш всеки месец осигуровка върху 420 лв (което е малко над 100 лв), ако имаш доход под 420 лв този месец. При по-големи доходи - повече осигуровки.

Ако не се регистрираш - плащаш само 8% здравен рекет ("осигуровка") и данък 10% (ако изобщо остане нещо след като си платиш осигуровките - т.е. ако осигуровките превишат доходите ти - не дължиш данък). Ако не си осигурен на друго основание - плащаш здравна осигуровка "безработен" - 16.80 лв на месец.

Бъди ИДИОТ, декларирай приходи от интернет като доход от чужбина и плати 18 % Рекет

Има и вариант просто да си получаваш парите и да си траеш. Обаче предвид размера на глобите и малкото доходи, които получаваш - няма да имаш пари да си платиш глобите.

Ако си напуснал работа - не забравяй декларация образец 7 - с нея декларираш, че ще си плащаш здравната осигуровка за безработни 16,80 лв на месец. Ако пропуснеш срока - глоба. Вече има глобени, които не са разбрали, че трябва да подават декларация. Държавата е решила да събира приходи от глоби на гърба на безработните.

Има вариант да се разбереш с някой познат, който ма фирма - плащането от Google да минава през фирмата му. Ако фирмата му е много на загуба - така или иначе данъци няма да плаща... Ще се разберете колко ще си удържи за услугата и как да ти плати (дали ще е "на ръка, на черно" или по друг начин). Той така или иначе плаща на счетоводител, едно плащане повече в месеца не му е проблем. Това ти спестява регистрацията по ЗДДС и подаването всеки месец на справка-декларация по ЗДДС.

Ако решиш да спазваш ш*б@**** закони на ш*б@**** държава - гледай да не пропуснеш някоя декларация, че глобите не са малки. В наш интерес е да минимизираме плащанията към държавата колкото се може повече. Колкото по-малко пари преразпределя държавата - толкова по-богати ще бъдат гражданите на тази държава. Затова ако ще укриваш доходи - прави го както трябва, за да не се налага после да плащаш многократно повече. Ако ще играеш по правилата - пак гледай да минимизираш плащанията към държавата. Мафията, която усвоява парите, които плащаме като данъци, не заслужава да я обогатяваме, крадат повече от достатъчно. Ако спазваш всички закони имат по-големи възможности да ти налагат глоби - много лесно разбират кога не си подал декларация в срок и ще те съдерат от глоби.

* Питай министъра на културата какво значи тази дума със звездичките.
 
Последно редактирано:
От: Има ли промени за 2013 г относно плащане на данъци от адсенс?

Благодаря за изчерпателния пост!

Държавата ( разбирай мутрите, олигарсите, корпорациите, партиите, политиците) явно не иска честни и почтенни граждани, които си плащат данъците. Тя просто се нуждае от покорни и бедни роби. А, всичко можеше да бъде толкова просто- при всяко получаване на пари от adsens в банката да се взема 10-20% данък. В България има около 780 000 чиновници, което обяснява и от къде трябва да бъдат "хранени".
 
От: Има ли промени за 2013 г относно плащане на данъци от адсенс?

В момента данъчната тежест на физическите лица, работещи на трудов договор, е около 45% (в това включва осигуровки, данък върху дохода, ДДС). Отделно ако се сметнат и акцизите и всички други неща, които плащаме, може да отиде и над 50%.

Данъкът "държава", който плащаме не е само парите, които даваме на държавата. Този данък включва и разходите, които правим за да спазваме ш**@**** закони - трябва да отделиш време да четеш законите, да плащаш на правни и счетоводни консултанти, които да следят за промени на законодателството и да те уведомяват какво точно да промениш в бизнеса си за да не си нарушител (просто не може сам да се нагърбиш с тази задача - никой нормален човек не чете Държавен вестник за да следи промените в законодателството - обикновено се сещат за законите когато яйцето стигне до задника). Също така част от данъка "държава" го плащаме и като си губим времето в чакане за издаване на разрешителни (или получаване на отказ - планирали сме доста време какво да правим, обаче държавата не дава разрешително - и в резултат губим време, което е де факто пари).

Не отричам, че държавата прави и полезни неща - защитава основните права на гражданите и се грижи те да си сътрудничат и сключват сделки доброволно - т.е. без принуда (рекет). Обаче за тези неща се грижат една малка част от законите. Повечето закони съществуват само защото някой е решил, че на него ще му са изгодни и си е платил да се гласуват (т. нар. лобиране или крони капитализъм).

[video=youtube;0125-spjL9s]http://www.youtube.com/watch?v=0125-spjL9s[/video]
 
От: Има ли промени за 2013 г относно плащане на данъци от адсенс?

За малки суми - например 70 евро изкарани за месец или два , по-добре да си траеш и да не се занимаваш с деклариране ;)
 
От: Има ли промени за 2013 г относно плащане на данъци от адсенс?

Ако отворят от Гугъл офис вЪв България, какви данъци ще се плащат? ДДС регистрацията би трябвало да отпадне, нали?

economic.bg/bg/news/4/google-otvarya-ofis-v-balgariya.html
 
От: Има ли промени за 2013 г относно плащане на данъци от адсенс?

Вероятно плащанията няма да минават през българската фирма.

Фирмата им трябва за да може легално да назначават българи в България на трудов договор.
 

Горе