Инвестиционно злато/ сребро?

ReminD

Well-Known Member
От няколко дни разглеждам и се информирам, предимно от англоезични сайтове / видеа.

Та значи, мислех да взема някакви монети като начало и постепенно да добавям, но прегледах малко youtube и блокчетата хем излизат по-евтино, хем по-лесно се търгуват след това.

https://tavex.bg/srebro/

1кг сребро е 1800 лева, 300лв ДДС. Само, че пък трябва и сейф, в банките на година е около 150-200лв нали?Май ще се крие по таваните... Изобщо някой стаква ли ценни метали с цел дългосрочна инвестиция.

ReminD

Well-Known Member
@silvana Ако може малко информация и професионално мнение.

ReminD

Well-Known Member
Май към среброто съм се насочил, златото си е скъпо за стакване, пък и кой знае кога ще ги продавам, най-вероятно ще останат за поколението напред...

Attacker

Well-Known Member
Преди години купувах златни тройунциеви монети, защото слушах хора от либертарианските среди, които разпространяваха FUD по отношение на инфлацията и фондовите пазари. Криех монетите из вкъщи. Спредът между "купува" и "продава" тогава беше 7-8%, а сега вече е по-нисък, като гледам, което е добре. Сребро не съм купувал заради ДДС-то.

После се освободи сейф в БНБ за мен (чаках 4-5 години за това), обаче пък тогава вече физическите активи не ми се струваха толкова привлекателни, тъй като видях, че разпространяващите FUD "експерти" говорят основно глупости. Затова минах на ETF-и с акции, където транзакционните разходи са по-ниски, а доходността - по-висока. А и самите благородни метали не са чак толкова добър актив за дългосрочно инвестиране.

ReminD

Well-Known Member
Преди години купувах златни тройунциеви монети, защото слушах хора от либертарианските среди, които разпространяваха FUD по отношение на инфлацията и фондовите пазари. Криех монетите из вкъщи. Спредът между "купува" и "продава" тогава беше 7-8%, а сега вече е по-нисък, като гледам, което е добре. Сребро не съм купувал заради ДДС-то.

После се освободи сейф в БНБ за мен (чаках 4-5 години за това), обаче пък тогава вече физическите активи не ми се струваха толкова привлекателни, тъй като видях, че разпространяващите FUD "експерти" говорят основно глупости. Затова минах на ETF-и с акции, където транзакционните разходи са по-ниски, а доходността - по-висока. А и самите благородни метали не са чак толкова добър актив за дългосрочно инвестиране.
Мерси, на мен идеята ми е просто да не набутвам пари само в крипто, а и в други неща.

timedoc

Active Member

През 01.2016 купувах унция Виенска Филхармония от Тавекс на 2100лв. В момента цена купува е 3050лв. Имам 45% печалба за 5 години, тоест 7% годишно. Но за да си прибера печалбата, трябва да продам цялата монета - няма функция на делимост. За мен това е основната пречка да не инвестирам в инвестиционно злато.

D.Ivanov

Well-Known Member
Аз съм ЗА златото под формата на ликвидни златни монети. Като най-достъпни откъм цена са 20 франка френски Наполеон или Мариана например и Австрийски дукат Франц Йосиф примерно.

Иначе златото го наблюдавам от 2007-ма година. Тогава беше около $700, а сега е $1700, като миналата година беше минало $2000. Определено е супер за съхранение на стойност и мисля, че няма как да сбъркаме инвестирайки в злато, стига да изберем правилните продукти, които са ликвидни естествено. Само не се подлъгвайте по еднограмовите кюлчета, те са пазарен трик :).

AseasRoa

Well-Known Member
През 01.2016 купувах унция Виенска Филхармония от Тавекс на 2100лв. В момента цена купува е 3050лв. Имам 45% печалба за 5 години, тоест 7% годишно. Но за да си прибера печалбата...
Не е печалба това, просто си покрил инфлацията. През 2016 минималната работна заплата е била 420 лв, сега е 650 лв - разлика малко повече от 45%. Спестил си стойността, която си имал тогава, но нищо повече.

timedoc

Active Member
Не е печалба това, просто си покрил инфлацията. През 2016 минималната работна заплата е била 420 лв, сега е 650 лв - разлика малко повече от 45%. Спестил си стойността, която си имал тогава, но нищо повече.
Прав си. През 2016 купих 10 монети за 20к лв и съм 45% напред, което покрива инфлацията, както каза.

Почти през същото време купих 13 декара земя по 1500лв декара, пак за към 20 000лв сума. Годишна рента: 910лв. х 5 години = 4550лв нето. Текуща цена на земята: 1800лв декара. Обща възвръщаемост: 4550лв от ренти + 3900лв поскъпване на стойност = 8450лв. Тоест общо около 42% възвръщаемост за 5 години, но поне има функцията за делимост.

Мога да дам пример и с апартамент, но там сметките са под 20% възвръщаемост за 5 години...

sonic

Member
Да речем, че съм закупил златни монети от някоя банка. Достатъчно ли е като съхранение просто да си стоят в сейф да речем? Или е нужно някакви специални грижи за подръжка? И при евентуално желание да бъдат продадени къде може да се стане това обратно в банката от която съм ги купил?

hristonev

Well-Known Member
Да речем, че съм закупил златни монети от някоя банка. Достатъчно ли е като съхранение просто да си стоят в сейф да речем? Или е нужно някакви специални грижи за подръжка? И при евентуално желание да бъдат продадени къде може да се стане това обратно в банката от която съм ги купил?
Подръжката е с пламъчета в очите да ги бършеш и да повтаряш май прешъс. Сега сериозно, златото е един от най-инертните материали. Надали е нужно да се полагат каквито и да е грижи за него.

Attacker

Well-Known Member
Нищо специално не е нужно да правиш. Само не ги вади и не ги пипай, ако не знаеш как, защото се драскат и нараняват сравнително лесно. Най-добре въобще недей да отваряш пластмасовите капсули.

Има много места, на които могат да се продадат - банки, търговци като Тавекс и iGold, даже заложни къщи. Просто преди да продадеш потърси в интернет къде дават най-добра цена "купува" и отиди там.

Горе