Интерес към API за курсът на USD (БНБ)?

Дискусията в 'Web Development' стартирана от Victor R, Март 12, 2018.

Тагове:
 1. Victor R

  Victor R Active Member

  Рег.:
  Авг 14, 2017
  Съобщения:
  143
  Харесвания:
  72
  Точки:
  28
  Пол:
  Мъж
  Пренаписвам част от билинга ни и понеже ако БНБ имаха API (или дори нормално работещ сайт) щяхме да си спестим много време, започнах да си мисля да направя аз едно, което да може да дава курса към отделни валути за деня, както и за последния работен ден, в случай че днешния ден е празник или събота/неделя.

  Има ли интерес от страна на девелопърите/клиентите им тук за подобна услуга?
   
 2. Svetliooo

  Svetliooo Active Member

  Рег.:
  Окт 30, 2017
  Съобщения:
  181
  Харесвания:
  101
  Точки:
  43
  Пол:
  Мъж
  Колко често ти е нужно да обновяваш информацията ? Би било сравнително просто ако си направиш един крон, който да минава всяка вечер или на всеки няколко часа и да прочита html-a и да го взима. Кофти е когато направят промени.
  Аз преди се бях сблъсквал с подобен проблем. Ако ти е много важна точността - външно платено api ти е най-добрия вариант. Ако не се лъжа и гугъл имаха такова АПИ, но не си спомням какъв беше проблема с него и защо не го използвах.
   
 3. Victor R

  Victor R Active Member

  Рег.:
  Авг 14, 2017
  Съобщения:
  143
  Харесвания:
  72
  Точки:
  28
  Пол:
  Мъж
  Ние вече си написахме тая част от системата. Трябва да обнояваваме курса всеки ден, защото всички клиенти са ни от чужбина, а по закон фактура се издава до 5 работни дни, затова направо издаваме същия ден в 19ч. (час след крайния срок на БНБ за обновяване на курса, иначе всички предишни издадени фактури за деня могат да се окажат грешни). По-скоро върпоса ми е дали някой би имал полза от това да си експортнем тази част от билинга под формата на API, за да могат девелопъри и интегратори да го ползват в плъгините, които предлагат на клиентите си, или в собствените си проекти.
   
 4. Svetliooo

  Svetliooo Active Member

  Рег.:
  Окт 30, 2017
  Съобщения:
  181
  Харесвания:
  101
  Точки:
  43
  Пол:
  Мъж
  Хубава е идеята ти, но до колко ще може да се разчита на твоето АПИ ? За всеки проект, който ми изкарва пари бих отделил 1 час да драсна един крон, отколкото да разчитам на незнайни апита. Нищо лично, но бих се подсигурил.
  Поне това е моето мнение де, нека и други да се изкажат.
   
 5. Victor R

  Victor R Active Member

  Рег.:
  Авг 14, 2017
  Съобщения:
  143
  Харесвания:
  72
  Точки:
  28
  Пол:
  Мъж
  Няма проблем, не се обиждам, подсигуряването е хубаво нещо.
  Към момента тази част от билинга тегли курса всеки ден в 19ч, проверява дали сайта на БНБ е пратил правилната информация или друга (сайта им праща HTTP200 за всичко, дори и когато това, което търсиш го няма), взима курса за последния работен ден, ако днешния е неработен или празник и има hook в случай , че не може да бъде обновен курса, който може да се използва за мейл известяване или пуш нотификации и тн.

  Ако това се експортне в API би било достъпно от която и да е от локациите ни в Европа или САЩ, а те помежду си имат failover сетъп и автоматичен редирект в случай че някоя локация има проблеми с мрежата или е недотъпна по няккви причини. Когато всичко е наред се използва най-близката до клиента локация (Гео DNS), където имаме сървъри.
   
 6. vassy

  vassy Active Member

  Рег.:
  Септ 3, 2010
  Съобщения:
  423
  Харесвания:
  61
  Точки:
  28
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  системен интегратор
  Място:
  Пловдив
  Ние ползваме API-то на Централната Европейска Банка, същото е. За митническите курсове - с парсване от сайта на Агенция митници.
   

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice