Истинският двигател на Wikileaks се изправя пред военния съд в САЩ

ba6tata4

New Member
След протестите в Турция и големите наводнения в Германия и Чехия, днес светът се вълнува от още едно фундаментално събитие – започва процесът срещу ефрейтор Брадли Манинг.

Кой е Брадли Манинг? Това е човекът, който постави началото на Wikileaks. Преди над три години, когато ефрейторът беше арестуван и призна, че е предал на Wikileaks 260 хил. дипломатически документи, в които има секретна информация. Сред тези документи е и оперативен видеозапис, на който се вижда как американски военен хеликоптер „Апачи” убива 12 цивилни в Ирак, включително деца и фоторепортер на „Ройтерс”.

Според публикация в „Маями Хералд” Манинг може да получи 20 години затвор за държавна измяна. Причината е, че той е признал вина, което се счита за смекчаващо обстоятелство. Това не се харесва твърде много на Белия дом, откъдето се надяват Манинг да влезе в затвора доживот.

През февруари тази година Манинг заяви, че е предал материалите на Wikileaks, за да покаже „жаждата за кръв” на американската армия. Той каза още, че не вярва, че информацията ще навреди на САЩ като страна. Манинг счита, че така е помогнал за началото на дебат по отношение на американската външна политика и военните намеси на САЩ. Според американските власти обаче в предадената от Манинг информация има 700 хил. доклади за бойни действия в Ирак и Афганистан, които, в неподходящи ръце, могат да навредят сериозно на Съединените щати.

Вече е ясно, че Манинг е избрал да бъде изслушан пред военен съдия, а не пред военен съд с жури. Очаква се изслушването да продължи цяло лято.Read more: http://america.actualno.com/Istinsk...v-SASht-news_426692.html#ixzz2VBTh88la:shock:
 

Горе