Историята на копирайтъра у нас

kpetrov

Well-Known Member
Или може би на част от практикуващите това нещо, което е масово недооценено. Друго е да кажеш "Аз съм СЕО гургу искам 500 лв за 2 часа работа по сайта ви.

Или поне моята история. Но като гледам практиката продължава да е такава.

Значи, пуснах си обява - евтиния, 90 стотинки за 100 думи.
Започнаха да преговарят с мен - ама ние ще ви дадем обеми, за по-малко. Сякаш аз продавам нещо на едро. Ама ок, съгласих се на 76 стотинки.

След известно време се оказа, че за същите пари трябва да търся картинка, понякога да я обработвам, да я качвам, да пиша СЕО описание, качване във ФБ групата и пр. ОК.

После стана левче на статия и наеха още 2-ма. И ест. всеки гледа да не пренаписва големи материали за левче. Ама ти пускат 500 думи статия за пренаписване. Е няма как да стане така.

И който иска да смята, че се хваля - негова работа. Фактите са такива, че за около 7-8 месеца самостоятелно писане сайта от нула хвръкна до 130к. И защо смятам, че аз съм допринесъл основно за това. Защото след като спрях за 3 месеца се срина под 30к.

Черноработника им свърши работата, така май ще си наемат от време на време по някой друг балък да им върши черната работа за по някой месец. Ако не са се усетили, че така не трябва.
 
Не мога да те разбера накъде биеш. Ти си се съгласил на дадената цена, работил си за тях, платили са ти. Това дали е малко или много е друг въпрос. Не мога да те разбера - вдигнал си им сайта на хората - ОК, ама защо се изкарваш жертва? Ти нали си се съгласил на техните условия, пък и ако не сте имали трудов, могат когато си искат да спрат работа с теб. Просто не мога да те разбера, наистина. Това, че те дават малко не ги прави виновни с нищо, нали така? Вече ако са те ощетили с някакво забавяне е друго нещо. Но обещания без договор...знаеш как е.
 
И аз не разбрах какъв е проблема. Разбрали сте се за цена - писал си, платили са ти. Искали са да вършиш още неща, вършил си. Като не ти е харесвало да си се отказал докато е време. Твоето е, все едно аз да започна да работя в някоя фирма за 500лв, хората да ми плащат коректно, после да напусна и да започна да плюя колко малко плащат. Че кой те кара насила, ако искаш пиши и за 100лв на дума, друг е въпроса, дали някой ще те наеме.
 
Колега, стига вече с тази история. Това е минало, забрави го. Ако наистина си толкова добър и така можеш да вдигаш трафика на сайтове, направи си един твой проект и си бачкай за себе си. Така вече няма да ти се налага да си "черноработник".
 
Аз се отказах да пиша, не те от услугите ми. Дори са се свързвали с мен няколко пъти след това.
Не е редно така. Но все пак сме в България, така че не се учудвам на коментарите.

При мен не беше единствено заради парите. Аз исках да им помогна и им помогнах много, но те не го оцениха, решиха да спестят някой лев.
Естествено, че след като веднъж съм им изстрелял сайта, дори да паднат назад пак могат да го вдигнат, но факта е, че загубиха 4 месеца след мен.

Сигурно още топ статията е моя след 14 месеца.

Ало, аз ги изкарах в топ 3 новина на Гугъл. Което оттогава не са видяли и не знам кога ще видят.

Изкарах ги в края на първа страница по ключова дума "София".
 
Последно редактирано:
Колега, стига вече с тази история. Това е минало, забрави го. Ако наистина си толкова добър и така можеш да вдигаш трафика на сайтове, направи си един твой проект и си бачкай за себе си. Така вече няма да ти се налага да си "черноработник".
В момента бачкам на заплата. Еми имам нюх към новините. Към момента не съм копирайтър. 40 000 думи на месец не е зле нали? По толкова съм правил.
 
Ей това имам в предвид:
GYVrnR3.jpg


Мой материал беше тук за близо 12 часа, сред първите три.
 
Аз само едно не мога да разбера - как така се навиваш да правиш нещо, вършиш го в продължение на месеци и накрая не си доволен? Ти първоначално се навиваш на тази цена, работиш не ден, не два, а с месеци и накрая пускаш тема с някакви подмятания и нападки към хората. Хич не е коректно това, нито една сериозна медия не би работила с човек, на когото като му щукне ще ги оплюе публично, защото си няма работа. И тук хич не говорим за способности - дори и най-квалифицираният в дадена област не може да си позволи такова отношение към клиентите си. Тотална липсва на професионализъм, само това мога да кажа.
 
Яд те е, че не са те оценили - явно ти се оценяваш по един начин, а другите по друг. Истината е, че на никой не му пука за теб и всеки си гледа интереса. Всички искат да получат много и да дадат малко, това не са приятелски взаимоотношения, а бизнес, така че проблема е в очакванията ти. Глупаво е да се таи такава злоба - загърбваш и продължаваш напред, а и си научил ценен урок как да действаш следващия път, така че си има и положителна страна цялата ситуация.
 
Петров, прави си матрял за твой си сайт:)
 
Мммм, не мисля че съм недоволен от този период. Направих им сайта значим, а това е плюс за моето его:) Просто се опитах да кажа, че докато бившите колеги си подбиват така цените, ще е така.
 
Поредния ревльо , не стига че хората са ти плащали ами и ревеш.И жалки коментари от сорта ,,Все пак сме в България ,, като не ти харесва какво е в България събираш си сака и отиваш да ревеш из чужбина . И коментари от сорта ,, колегите подбивали цените,, , ти дето си се надупил за 70 стинки работа не е подбиване се едно.
Я по мъжкарски стига мрънкане само и коментари за наранено его , като си талантлив прави си твой проект и давай.
 
@kpetrov

Колега ти си много свестен и кадърен човек според мен, но недей ги пиши тия неща в постовете за 90 ст. на 100 думи, че ще се навъдят редица "бизнесмени", които ще търсят такива цени за статии. Трудът трябва да се цени, така че ако си решил да просперираш в копирайтърския бранш, то забрави за тия евтинии и предлагай качествен продукт, който си заслужава парите, не стотинките.


Добре знаеш, че не се заяждам с теб, но приеми това като градивна критика, която да ти вдъхне кураж по пътя към успеха, който не се съмнявам, че можеш да постигнеш, ако си подредиш нещата и започнеш да гледаш на твоите умения като на сериозен бизнес, а не начин за изкарване на стотинки от интернет. Стискам ти палци и се надявам един ден да работим заедно.
 
В момента таксувам 40 долара на час за оптимизация на Facebook реклама и около 50 долара на час за копирайтин/писане на лендинг пейдж и т.н. към новите ми клиенти.

С доста стари клиента работя на 20-25 долара на час, просто защото по времето, когато са ме наели, това ми е била тарифата и съм на принципа, че човек има глава на раменете си и решава дали дадена уговорка го устройва. Само веднъж ми се е налагало да преговарям наново цена на час с клиент, защото беше един от първите ми и няма как при наличие за работа на по-добри цени да продължам да работя за 4 пъти по-малко пари същата работа, но човека ме разбра веднага и преговорихме контракта.

Та мисълта ми е, че ти си се съгласил на новите условия. В което няма нищо лошо. Но не е правилно да атакуваш някой, че ти е платил толкова, колкото ти си се съгласил да получиш, за работя, която си се съгласил да направиш.

А това, че копирайтърските услуги са недооценени е факт, но го има и факта, че аз ако наемам някой за себе си, естествено че ще наема филипинец за 50 цента на 100 думи вместо някой американец за 5 долара на 100 думи( ако говорим за написване на обем статии). Всеки си търси интереса и всеки таксува според качеството на услугата, която предлага. И аз навремето съм работил на 1.00лв./100 думи, когато нямах опит в по-доходоносни умения/сфери, но постепепно придобих опит в различни умения... и преди около 2-3 седмици отказах на една госпожа копирайтърска работа за 25 долара на час просто защото мога да си намеря по-добре платена работа на час, която не е толкова изморителна колкото копирайтърството. Бях се съгласил на тази цена преди 2-3 месеца, когато бях по-свободен и 25 долара ме устройваха, но на нея й отне 2-3 месеца да се реши, аз през тези 2-3 месеца не съм стоял със скръстени ръце да чакам нейното решение и междувременно цената ми се качи на 50 долара, новата цена не й отърва, какво да се прави, това е положението - всеки си гледа собствения интерес.

Мисълта ми е - ако искаш да избягаш от 70 стотинки на 100 думи няма да стане като убедиш човека, на който му се плащат 70 стотинки на 100 думи, че трябва да ти плати повече. Единствения вариант е да се насочиш към клиенти, които плащат повече, защото имат по-изискващи проекти/цели с по-специфични характеристики на работата свързана с тях.

Именно за това не се конкурирам с чистачката, която взима 500 кинта на месец - този тип работа и за тези пари не ми харесва, за това съм се специализирал в други умения, събрал съм си впечатляващо портфолио и лека-полека съм си качил цената на такава, която ме устройва мен, като просто чакам правилните клиенти да се свържат с мен.

Но го има един много важен момент - готов съм да кажа НЕ на платена работа, ако нещо по финансовата или чисто работната част не ме уствойва. Защо? Имам други клиенти и имам собствени проектри, от които мога да изкарам добри пари за час работа. Това последното е много, много важно. Не само да си добър в това да предлагаш качествени услуги на правилните хора, но и да можеш да си създадеш инфраструктура, която да ти позоли за казваш НЕ, когато нещата не те устройват.

След като си достатъчно добър да им вдигнеш сайта на такова ниво и се чувстваш недооценен и отхвърлен, най-логичното нещо е да ги конкуришраш, ако можеш. Не най-моралното, но най-логичното - определено.

За да ти се вдигне прихода от онлайн дейностите като цяло, трябва да започнеш да продаваш не само време, но и идеи, иначе опираш до това да се конкурираш с хората, които са готови да си продадат времето за безценица, а винаги ще се намери някой достатъчно отчаян да ти подбие цената три пъти или повече.

И те така.

Поздрави!
 
Последно редактирано:

Горе