Каква заплата трябва да се взима?

Re: От: Каква заплата трябва да се взима?

Не трябва да се взима заплата. Трябва да се прави бизнес. Това е форум за предприемачество все пак. :) :)

Прецени в кои от изброените умения си най-добър, фокусирай се върху тях, направи си портфолио и започни да се продаваш. Може и да е за по-малко пари, отколокто би взел като заплата, но ще е на повече клиенти.

Регни си фирма, за да пускаш фактури на клиентите си, а и за да може поне част от разходите ти да минават като фирмени (данък Уикенд малко прецаква нещата, но не изцяло). И така.

За какво му е фирма, ако е на свободна практика? Да плаща за счетоводител, да плаща осигуровки... една камара фирми и физически лица, може да си намери като клиенти и без да му е необходимо да е фирма и да издава фактури...
 
От: Каква заплата трябва да се взима?

Честно казано, всеки сам решава на каква заплата ще работи и какво ще прави. Ако си на зор и за 400 лв. ще бачкаш, ама може пък да си седиш на борсата и да вземаш пак долу-горе толкова (ако преди това си имал стабилна работа). Може пък и да се опиташ сам и да се провалиш и да почнеш да бачкаш и за по-малко пари. Може пък да забогатееш или да удариш Големия джакпот на Бахарчето :D Всичко си е до човека, иначе нямаше да има разделение на бедни и богати :)
 
От: Re: От: Каква заплата трябва да се взима?

За какво му е фирма, ако е на свободна практика? Да плаща за счетоводител, да плаща осигуровки... една камара фирми и физически лица, може да си намери като клиенти и без да му е необходимо да е фирма и да издава фактури...

От опит знам, че да имаш фирма има доста повече предимства, отколкото недостатъци.

1. "да плаща осигуровки". Той и на заплата ще плаща осигуровки, както и на граждански договор. Осигуровки се дължат върху всеки извършен труд срещу заплащане. Само дето, ако е на заплата те му се удържат преди изобщо да ги види. А ако е фирма, ще ги плаща малко по-късно (пак не е препоръчително да се бави, но това е друга тема).
2. Разходите за счетоводител са едни от най-умно вложените пари, поне според скромното ми мнение.
3. Ако си фирма си минаваш телефон, компютър и др. неща като разход. Накрая като плащаш данък (догодина) тези неща ти намаляват данъчната основа. А ако вземеш парите като физическо лице, първо плащаш данъка авансово, после взимаш остатъка и държавата не те пита дали си взел телефон, компютър или имаш други разходи. Това не я интересува. Само този аспект понякога компенсира разходите за счетоводител.
4. Можеш да пускаш фактури, което понякога е изискване на клиента.
5. В крайна сметка всичко е въпрос на мащаб и на това, което искаш да постигнеш. Като фриленсър също можеш да си живееш добре и да си изкарваш няколко хилядарки (ако си в добре платена сфера и си добър). Но така или иначе рано или късно ще дойде умората и тогава ще ти се иска да си организирал някаква фирма, която може да работи и без теб.

Извинявам се, ако пиша неща, които са ясни за всички.
 
Оборота на магазина е средно 6K на месец.

Споделете. :)

6k на месец оборот? А каква беше печалбата? Ти колко искаш да взимаш при такъв оборот, целия оборот ли? :D
 

Горе