Каква специалност да си избера - маркетинг или стопанско управление...?

От: От: Каква специалност да си избера - маркетинг или стопанско управление...?

Вярно че Стопанско Управление звучи по-"яко" и оставя впечатление, че ще ставаш БОСС, ще носиш костюми, Ролекс, и въобще ще си големата работа.

Не знам колко яко звучи, обаче ако питаш някой, който не е бил студент, вероятно ще го свърже със селското спопанство. Виж "Бизнес Администрация" вече звучи по-гЪзарско :)
 
От: Каква специалност да си избера - маркетинг или стопанско управление...?

Понеже аз това съм учил Business Administration мога само да се чудя на Федерал какви ги наговори...ама аз съм го учил в Бизнес Училище в Канада...знам ли там може да е различно. Само искам да кажа, че в Щатите и западния свят Master of Business Administration обикновено се свързва с позицията Chief Executive Officer ( CEO ) на някаква компания и заплатите почват от 100 000 годишно нагоре. Аз съм учил бакалавър което е BBA или Bachelor of Business Administration. Изучава се същото като MBA. Дизайна на MBA програмата е примерно ако си инженер, който се оказва с лидерски качества, да те пратят от компанията ти след като си навъртял 2-3 години стаж при тях, да завършиш 1-2 годишна бизнес програма MBA и да те правят директор. Демек можеш да учиш и музикална педагогика бакалавър, но ако искаш да ставаш директор на музикална академия изкарваш едно MBA и си готов. Относно ел.търговия има мисля във ИУ Варна някаква магистърска специалност ама си представям какъв е ташак.

Аз ако мога да се върна назад във времето бих записал задочно или онлайн нещо с бизнес/маркетинг/онлайн търговия насоченост по възможност в чужбина и бих си работил по проектите тихо и кротко у нас, докато още нямам задълженията, които имам в момента. Няма нужда от кибичене по разни аули и лекции. Това ако ще работя за себе си, което за мен е единствената опция.

Ако искам да правя кариера бих записал редовно някъде в евтин бг университет за да мога да ида на бригада 2 поредни лета по 4-5 месеца, даже ако трябва ще прекъсна за да остана по 6 месеца, а с парите като завърша ще запиша едно MBA някъде, пък било и то в по-смотан университет, примерно някъде из Европа или Канада. Канада дава много повече възможности за оставане и за работа от САЩ примерно. Като паралелно със всичко това пак ще си развивам онлайн нещата. Опция 2 е за тия дето не са много по рисковете и документа ги топли :).
....... но за тия хубавите позиции обикновено рядко стават нещата с обяви в Джобса или вестника.
 
От: Каква специалност да си избера - маркетинг или стопанско управление...?

Здравей tanipo,
мисля да отговоря по-конкретно. Специалността, за която говорим, в България не е свързана с частния и предпиемаческия бизнес под никаква форма.
Прочетете цитата от МФ (министерство на финансите)
"Агенцията за държавна финансова инспекция е да защитава публичните финансови интереси чрез извършване на последващи финансови инспекции за спазване на нормативните актове, уреждащи бюджетната дисциплина, финансово-стопанската или отчетната дейност на организациите и лицата в обхвата на дейността й. АДФИ е институцията, която осъществява санкционираща функция при откриване на нарушения - разкрива причинени вреди и привлича виновните лица към административно наказателна и имуществена отговорност. Тя е и компетентен орган, който реализира административно наказателна отговорност в областта на обществените поръчки. Съществена задача на държавната финансова инспекция е и установяването на измами и нарушения, засягащи финансовите интереси на Европейските общности. Основни принципи на дейността са принципите на законност, обективност, служебно начало и конфиденциалност."

Ролята на един служител занимаващ се с или завършил СУ е именно това. Мисля, че вече е изяснено на момчето.
За Бизнес училище и какво учат и как се превежда понятието в Канада, не съм чувал никога. Едно дума в Българския език, може да има различно понятие в Турския, Сръбски, Хърватски и т.н.
 
От: Каква специалност да си избера - маркетинг или стопанско управление...?

Federal за СУ в Свищов нещата стояха малко по-различно. Там се набляга най-вече на мениджмънта, като сферата финанси е съвсем леко засегната. Тотално липсваше маркетинг, математика не се учеше, стопански истории и всякакви такива неща. Първите две години е обща икономическа подготовка ( къде се учат малко финанси / контрол / статистика / счетоводство / макро и микроикономика и т.н.) и след това се дълбае мениджмънт, организационно поведение и всякакви свързани щуротии. Магистърската програма дълбае още малко мениджмънта, а това за което ти говориш беше по-скоро Финансов контрол и одит. Комбинацията СУ + Финансов контрол дават нужните кадри за МФ, но за там работа върши и фамилията : )

Специалността няма нищо общо с предприемачеството, дори напротив имам чувството, че се старае да го потиска. За онлайн бизнес въобще няма смисъл да говорим. Дава ти някакви основи за ръководене на бизнес, но както беше казано по-рано, по-скоро от класически тип или основно насочен към голямото предприятие с поточните линии ...


tanipo определено не записвай задочно или дистанционно. Едно че няма да научиш нищо, второ че няма да имаш никакъв студентски живот, а той си заслужава : )
 
От: Каква специалност да си избера - маркетинг или стопанско управление...?

Тя моята вече свърши с ученето отдавна :). Относно ученето зависи от самодисциплината, ако цял ден се размотаваш с кухи кифли и вечер шибваш по 5 големи водки в чалготеката и редовно да си пак нищо няма да научиш....а, студентския живот чудо голямо...ти си изкарвай кинти от бизнесче, те курвенцата като те надушат само на студентски купони ще те канят :):):). При нас пък се наблягаше на предприемачеството най-вече и в западния свят тази специалност е точно за това, за което съм я описал.
 
От: Каква специалност да си избера - маркетинг или стопанско управление...?

До сега трябва да си разбрал,че в БГ, каквото и да завършиш, може да станеш какъвто искаш - стига да имаш връзки. Нещо,като страната на неограничените възможности сме:mrgreen:
 
От: Каква специалност да си избера - маркетинг или стопанско управление...?

Федерал за трети път те питам къде си учил Стопанско управление та ги разправяш тия щуротии или някой ти е разказвал за тях та ти сега ни преразказваш?
 
От: Каква специалност да си избера - маркетинг или стопанско управление...?

Като цяло съм доста самодисциплиниран и обичам да си поставям ясни цели. Завършването, матурата, кандидатстудентските - лесна работа. Трудното е да избера една от двете специалности. Как да Ви обясня по-точно не знам - не обичам да работя за хората, мечтата ми е да си имам собствена фирма и аз да си водя всичко. Даже предпочитам да си имам фирма и да печеля месечно примерно 600лв., отколкото да работя за някой друг(по-скоро мразя държавната администрация) и да вземам 1000лв.
 
От: Каква специалност да си избера - маркетинг или стопанско управление...?

Ако се свърза стопанското с MBA, което не ми се вярва, то тогава го избирай.
Трябва да се види какво се изучава като дисциплини. Но както и да погледна Маркетинга, колкото и да ме радва е тясно профилиран. Стопанското управление е много по мащбно и много повече перспективи има.

Едни финанси да запишeш направо :p
 
От: Каква специалност да си избера - маркетинг или стопанско управление...?

Здрасти mantaman,
името на понятието, за което пита момчето обеснява всичко. "Стопанство" е т.нар. съвкупност от икономическите сектори на всяка държава. Нещо като името на ВУЗ-а УНСС.
Мисля, че всичко е ясно :)
 
От: Каква специалност да си избера - маркетинг или стопанско управление...?

Абе не че искам да се заяждам ама човека мисля, че те пита къде си учил Стопанско управление, че изказваш тези твърдения и ти за пореден път не отговаряш, което говори, че не си имал близък допир с тази специалност иначе щеше да се защитиш. Ако тръгнем по твоето разсъждение дори пак стигаме до това, което аз казвам. Ти казваш стопанство = икономически сектори, значи стопанско управление значи Управление а не ОДИТ или Контрол на Икономически сектор, което си значи бизнес сектор , демек Бизнес Управление, което е равно на бизнес администрация. Колегата тука каза във Свищов какво учат и май само това, че не учат маркетинг е по различно.

И за да приключа спора безапелационно прилагам следния линк от специалност СО в СУ, където ясно се вижда че Маркетинг се учи:
http://www.uni-sofia.bg/index.php/b...grami/stopanski_fakultet/stopansko_upravlenie

Отворете програмите за да видите, а не само да си чешем езика тука.

И последно цитат:

"Завършилите квалификация бакалавър по стопанско управление могат успешно да работят в бизнес-организации, държавни институции на местно равнище, в държавната администрация, в организации с нестопанска цел, да преподават в средните училища и др. Те могат да продължат образованието си в магистърски програми."

Забележете какво споменават първо като реализация. А това за държавните службици си го пишат на всяка специалност, това е нещо като по дефолт...както пишат на лекарствата вредните влияния в най-широк спектър дори и заради шанса от 0.00001% от някакъв алергичен ефект примерно.
 
От: Каква специалност да си избера - маркетинг или стопанско управление...?

Че то икономика е равно на стопанство - само дето икономиката се занима с проблемите и процесите по производство, разпределение, търговия и потребление както и с изборите и решенията на икон. субекти. Така че да кажеш, че се занимава само в публичния сектор и счетоводство, тази специалност е смешно.
 
От: Каква специалност да си избера - маркетинг или стопанско управление...?

Ако завършиш хирургия, може и фелдшер да работиш! Никой не те спира, ако завършиш Застрахователно дело със специалност Актюерство, да работиш Мениджър на хотел 3 ***. В някои Икономически ВУЗ-ве беше извадена дисциплината Маркетинг от тази катедра, в други беше разделена Финансово от Стопанско управление. Това си зависи от самите началници на катедри и съвети. Къде ме питате какво съм учил- темата не е кой къде. Ако въпросния кандидат или т.да го нарека бъдещ студент си представя, че СУ ще е нещо като да го направи Търговски директор, Национален мениджър, Директор продажби на Филипс за Северна или Латинска америка (примерно) или голям ШЕФ на Практикер България и т./н. може да пита в катедрата, където ще кандидатства.
Това е все едно да завършиш Микробиология в Медицински Университет и да живееш с надеждата, че ще си супер Невролог...някога.
В Канада, ако има бизнес училища, слава богу тук не са на мода.
 
От: Каква специалност да си избера - маркетинг или стопанско управление...?

Че то икономика е равно на стопанство - само дето икономиката се занима с проблемите и процесите по производство, разпределение, търговия и потребление както и с изборите и решенията на икон. субекти. Така че да кажеш, че се занимава само в публичния сектор и счетоводство, тази специалност е смешно.

Да си чувал да правят одит от Сметната палата на ЕТ" Кънчо Кънчев" от Куртово Койнаре? Погледни кои са контролните органи на Националната Здравно -осигурителна каса, Нац. Статистически институт, Регионалните звена по образование (сега не се сещам името), Параходство Българско речно плаване плаване, Военно временен резерв, Държавен резерв и т.н. Между одит и данъчна ревизия има балкон разлика!
 
От: Каква специалност да си избера - маркетинг или стопанско управление...?

Federal аз ти показах нещата черно на бяло ти пак се зъбиш. Най ги обичам тия дето на черното казват бяло при положение, че всички виждат. А относно ироничната ти забележка за бизнес училището това е просто катедра в рамките на университета или факултет по нашему да речем , и аз не ги знам точно как се наричат, има си декан който е подчинен на шефа на университета.
 
От: Каква специалност да си избера - маркетинг или стопанско управление...?

значи стопанско управление значи Управление а не ОДИТ или Контрол на Икономически сектор, което си значи бизнес сектор , демек Бизнес Управление, което е равно на бизнес администрация. QUOTE]

Май въртим броячите на форума! Кой прави контрол на Общинската власт, кой проверява за разходване на бюджетни срества, кой наблюдава проекти от национално значение, кой заверява план сметките на общините, кой извършва контрол на дарения и разодване на местни данъци и такси, кой контролира млрд, за години напред???? Кой.... Мениджър бизнес управление. Едното е действие, другото е функция. Аз прикючвам с темата. Ако искате продължете я както искате, смятам да се поразнеса по горните форуми, понеже ме интересува сео и уебмастърството, като такова :) Лека на всички :)
 
От: Каква специалност да си избера - маркетинг или стопанско управление...?

Federal аз ти показах нещата черно на бяло ти пак се зъбиш. Най ги обичам тия дето на черното казват бяло при положение, че всички виждат. А относно ироничната ти забележка за бизнес училището това е просто катедра в рамките на университета или факултет по нашему да речем , и аз не ги знам точно как се наричат, има си декан който е подчинен на шефа на университета.

Не знам какво е бизнес училище, никога не съм бил в Канада или да съм се интересувал от такава форма на обучение. Както е възприето в България до 8 клас се изучава общи предмети- след това механотехникум, ветеринарно училище, комунално-битови, кожарски техникуми и т.н. Извинявам се, ако съм засегнал някой, но едно е в Канада, друго е в България. :) лека че укасняхме и утре сме на работа
 
От: Каква специалност да си избера - маркетинг или стопанско управление...?

Хубаво няма да спорим :), мир да има ! :):):)
 
От: Каква специалност да си избера - маркетинг или стопанско управление...?

Мдаа, подвел съм се по една дума, за което се извинявам на потребителите в темата. Прочетох линка на уни софия горе. Остава да се извиня още веднъж, че съм прочел "управление", а съм го взел за "контрол".
Направих справка и става въпрос за стопански и финансов контрол, данъчен, митнически, валутен и външен и вътрешен одит и т,.н Т.е подвел съм момчето по-горе.
Моля, да бъда извинен и да отнеса червена точка, за това че поспорих, без да съм бил прав с случая! :)
 
От: Каква специалност да си избера - маркетинг или стопанско управление...?

Федерал това че има приложения, не означава нищо.

Това, че уча магистратура финансов контрол и банково дело, не означава че не мога управлявам публичните финанси или стана CEO. Никъде не е казано, че си до там. А че има такова приложение в счетоводство то има и в други сектори, това викам смешно ми е малко.
 

Горе