Какви са възможните санкции от НАП за физически лица продаващи през Еконт?

ExTended

Active Member
Здравейте,

По принцип имам една неактивна фирма, която ми се иска в един момент в началото на 2019 пак да заработи, но не и преди да съм подкарал успешно някакъв проект, който да подхвърля към нея след като преценя, че работи добре. Имам добър опит в чужбина в нишата, към която съм се насочил да разработя и в БГ, така че не ме притеснява толкова дали ще има търсене, а по-скоро дали ще мога да направя нещата печеливши с платената реклама.

И определено не искам да се вкарвам във филма, където ще плащам по 300-400лв. на месец разходи за счетоводител/осигуровки и т.н. без преди това да съм проверил нещата.

Така че ми се иска няколко месеца да поработя на полу-дропшипинг уговорка с една компания, която ще праща стоката от мое име, като физическо лице, след което ако потръгнат нещата да активирам фирмата и да си минават вече през нея поръчките.

Дали НАП биха ме гонили за обороти под 1 000 - 2 000лв. на месец генерирани в рамките на 2-3-4 месеца? Ще мога относително спокойно да активирам фирмата чак когато достигна 1 000 - 1 500лв. месечен оборот, така че се питам доколко са строги относно тези неща в момента, защото преди не бяха чак толкова изобретателни.

Както и да е - въпроса накратко е - кое е по-изгодно - да рискувам 1 000-2 000лв. разходи за осигурки/счетоводител без да знам дали бизнеса има потенциал и да си го ръчкам през фирмата, или да си направя паса за няколко месеца и да си спестя потенциалните нерви, ако начинанието не потръгне? Какви са потенциалните глоби/санкции за продажба на продукти като физическо лице?

Поздрави!
 
Обикновено гонят ако имаш оборот над 50 000 за, но знам ли ги, както е закъсала държавата за пари може и за по-малки суми да те подгонят.
Ако те хванат ще си платиш данъците, без право на разходи - т.е ще ти обложат оборота щом не минаваш през фирма
 
Това ще да е 10% данък печалба + колко % дивиденти?

Най-вече ме притеснява дали санкциите могат да бъдат само финансови, тъй като обмисляме да го запишем на името на роднина и не искам да ги вкарвам в някакви филми, които не са свързани само с глоби/данъци.
 
Един съвет от мен като човек като човек, който 5 години се занимава с електронна търговия и куриерски фирми. Не се занимавай с никакви фирми и глупости преди правиш по 100, 200 хиляди на година, защото ще си навлечеш една камара ядове, нерви и главоболия. Варианти има много. Варианти безброй.

По принцип НАП могат да те подгонят и за 200 лева наложени платежи, нямат минимален необлагаем праг, работят и рекетират едно към едно като в силовото застраховане.

Най-лесното е да подготвяш пратките от OLX или електронният еконт от името на бай мангал, и пратиш няколко цигани в еконта, които да изпращат пратките, а ако се притесняваш мангалите да не гепят наложените платежи им направи една банкова сметка с безконтактна дебитна карта, еконт да ти ги изплащат парите по тяхната сметка, и си дръж картата тебе. Няма кой и какво да те спре. НАП обявиха война на електронните търговци и ще я имат и са обречени. Обречени са, защото електронната търговия е една от сферите, в които най-лесно може да се укриват доходи и данъци. Служителите и цялата им администрация са прости като гъз и са обречени в такава сложна почва.

Тепърва все повече и повече малки, средни, дребни и големи търговци ще използват подобни методи, с които да си извършват търговията, а НАП ще могат спокойно да си паркират пред офисите едни огромни цистерни със студена вода...
 
бай мангал
Ако пратките ти са кибритчета добре, но ако продаваш да кажем GSM апарати, какво ще те стопли безконтактната карта ?

И не - служителите и администрацията не са прости като гъз, просто са ограничени от спазването на буквите.
В момента в който получат сигнал, може да разбереш какво означава обречен.
Въпроса е дали има такъв интерес.
 
Какво значение има каква е картата и какво продаваш? Май не си ме разбрал какво точно имам в предвид. А сигнал може да получат само от някой доносник, но има варианти, в които колкото и да им сигнализират разни доносници и "будни граждани" пак да останат с едно шише студена вода.
 
Вероятно се изразявам сложно за теб?
Ще дадеш ли на специалист, да занесе каквото и да е на стойност 1000 лева до куриера ?
Дори и да го занесе и да получиш по тази сметка 1000 лева от клиента, специалиста дали няма да успее преди теб да вземе тези 1000 лева в банката ?
На бившата ти жена/приятелка вече доносник ли и викаш ? 'Щото вероятността роднина да те похвали, изобщо не е за пренебрегване... Същото е и с конкуренцията, а будните граждани на които пропусна да изпратиш касова бележка и гаранция са на трето място ...
Гледам почна да влизаш в релси и редуцира цистерните до шише ;)
 
Е много е сложно да дадеш на бай мангал няколко опаковани пратки (само ги остави в офиса и ти давам 20 лв бате), и да го закараш до куриера и да го чакаш в колата само да ги остави в еконт срещу 20 лева, дори без да се реди на опашките, защото вече са подготвени. А как Асенчо ще събере парите от наложени платежи като парите отиват на регистрирана на негово име сметка до която ТИ имаш целият достъп, онлайн банкирането, дебитната карта и.т.н, а циганина дори не какво се случва само му дай 20 лева. Варианти безброй, онлайн търговията не е кварталаната бабичка, която продава мартеници на улицата и не издава бележки и тук НАП ще ударят греда... Даже вече поне няколко онлайн магазини и търговци започнаха да работят с поставени физически лица и ги редуват до като направят определен оборот, за да не трупат големи обороти и да стоят далече от полезрението на нап.
 
Последно редактирано:
Ако всеки гледа да измами държавата я превръщаме в мангалско гето! Всеки един от вас праща пратки в заменя на пари, а ако просто получателя взимаше пратката, защото е тарикат и не иска да плаща, какво щеше да стане? След два месеца няма да има какво да ядете! Искате детски, майчинство, болнични, здравеопазване, образование, а не ви се плащат данъци?! Такива тарикати убиват дребния бизнес и унищожават работни места заради по-ниски цени и да изкарат едни 1000 лв на месец! Питаш за оборот 1000-2000 на месец и казваш, че при достигане на 1500 ще минеш на светло. Ами то 1000-2000 оборот си е горе долу 1500 на месец. :)
Относно питането ти, има случай на привиквани в НАП за връчване на акт за ГОДИШЕН "оборот" от 2000-3000 лв., раздели си го на месеци и ще разбереш колко трябва да имаш за да минеш под радара! После едно актче започващо от 500 лв, +15% данък върху целия оборот, + осигуровки за цялата година и накрая един два месеца си работил за НАП. При повторно "хващане" нещата значително се усложняват! Да не говорим колко агенти има във всеки един офис на Еконт, като почнем от служители и минем през клиентите им. :)
 
Ако пратките ти са кибритчета добре, но ако продаваш да кажем GSM апарати, какво ще те стопли безконтактната карта ?

И не - служителите и администрацията не са прости като гъз, просто са ограничени от спазването на буквите.
В момента в който получат сигнал, може да разбереш какво означава обречен.
Въпроса е дали има такъв интерес.

И като ти праснат една 10 годишна ревизия положението става и "..почвам да бегам бате". Имам познат, който в момента така здраво яде дървото с такава ревизия, че се чуди на кой и колко да плаща, за да му се махнат от главата.
 
Ти да не си от НАП, бе ? И като ги плащаме данъците какво получаваме насреща? НИЩО! Едно голямо НИЩО! Хрантутиме някакво индийско малцинство, за което още от 30-те години в Южна Бавария си има предвидени заведения.. Разбити улици като след бомбардировки, някакви междуселски пътища, които се водят магистрали, а от изграждането им се крадат пари колкото за 6 месечната издръжка на морската пехота на щатите. С дни мога да обяснявам как се строят магистрали, как се крадат еврофондове, как се санират блокове, как се гради мрежата на границата, как се правят общински поръчки, търгове и.т.н..

Необходими са само 2,3 месеца, в които всички граждани трябва спешно спрат да снасят на държавата тогава може и да тръгнем към някаква правилна посока..
 
Именно заради това пращаш приятел / роднина и ти е спокойно,после си ги редуваш като гледаш да спазваш лимита в рамките на 1000-1500лв месечно.
 
С дни мога да обяснявам как се строят магистрали, как се крадат еврофондове, как се санират блокове, как се гради мрежата на границата, как се правят общински поръчки, търгове и.т.н
Добре, а защо не отидеш да го обясняваш тук, на мейлите в дъното тук или в най-близкото до теб РУП да кажем? Ако тези не са ти приятни - има европейски подобни. Пусни си обясненията - ще ти върнат отговор, а ти може да го публикуваш тук да ни обогатиш ...
Във форум "Предприемач" всяка втора тема е "как да не платя данъци и осигуровки" ...
 
Добре, а защо не отидеш да го обясняваш тук, на мейлите в дъното тук или в най-близкото до теб РУП да кажем? Ако тези не са ти приятни - има европейски подобни. Пусни си обясненията - ще ти върнат отговор, а ти може да го публикуваш тук да ни обогатиш ...
Във форум "Предприемач" всяка втора тема е "как да не платя данъци и осигуровки" ...


Плащайте роби, плащайте на робовладелците си.. Цели 5 века опит имаме, днеска с пари. Утре жените и децата ще си давате..
 
Последно редактирано:
Не знам за санкциите на НАП, но укриването на данъци е престъпление съгласно НК, ако е в големи или особено големи размери.
 
Няма смисъл да ти отварям очите.... ;)

Не няма нужда ти да ми ги отваряш, защото моите очи отдавна са отворени, а признавам, че преди време и аз подобно на теб се заблуждавах, че като плащам данъци, и съм изряден всичко ще е ОК. Мда възможно е, но в някоя друга държава по посока залезът на слънцето.. НЕ България не "западна" държава, България не е нормална европейска държава, и няма никога да бъде. България изобщо не е нормална държава дори по африканските параграфи по най-бързо развиващите се Африкански страни като Кения, Ангола и Судан. Ние реално сме на нивото на Бурунди и Гамбия, а сигурно и там няма такава шуробаджанащина, каквато има у нас в почти всички отрасли на икономиката без ИТ сектора и още най-много 1,2 сектора..

Но ти явно не си се сблъсквал с тези неща, не ти го и пожелавам, но все пак в кенефа на Европа никой от нищо не е застрахован и като ти цъфнат на вратата от НАП заради това, че за 1 година си продал плазменият телевизор и лаптопа ще разбереш тогава за какво иде реч..


Абе то и свалянето на порно е незаконно, свалянето и записването на mp3 също е незаконно, проституцията и тя е незаконна, масажите с хепи енд и те са незаконни..
Шофирането без катализатор също е незаконно, но пък могат да се крадат на поразия, а това не е незаконно. Ти пък за един катализатор ли си, те цели коли се крадат и не е незаконно, защото се води "отнемане на МПС, а не кражба и редовно се случва в съда да излезе, че на крадеца му е станало студено и е искал да е скрие в колата ти, за да не го вали дъжда, щото не всички могат да си позволят над главите си чадъри с надпис МВР..
 

Горе