Какво мислите за маркетинг чрез мейл лист?

3ds

New Member
Здравейте,

Нов съм в материята и във форума. Тепърва ще стартирам онлайн бизнес и в момента се просвещавам и обмислям разни стратегии.
Темата, която поставям може и да сте я бистрили вече, но аз поне не открих къде.

Та по същество:

От години ме спамят и ми предлагат да купя списъци с е-мейли ...
150 хил, 200 хил... май до половин милион е-мейла вече са стигнали.

Питането ми е какво ви е мнението за този вид онлайн маркетинг?
Заслужава ли си да се платят няколкостотин лева за подобен списък с е-мейли и след това да им се изпращат регулярно писма?

Съдейки по себе си - спомням си поне 2 случая в които съм купувал нещо в следсвие на "непоискано търговско съобщение" - т.е. вероятно този маркетинг води до някакви продажби.

Ще споделите ли дали практикувате изпращане на писма до подобни списъци, и ако да - какви са резултатите?
И въобще всяко инфо ще е полезно.


Благодаря предварително

Поздрави
 
От: Какво мислите за маркетинг чрез мейл лист?

Тези списъци се продават с години и са мега изнасилени от всякакви оферти. Със сигурност мейл маркетинга продава, спама също, друг е въпроса кой - колко. Не си черни бранда със спам, създай си собствени мейл списъци.
 
От: Какво мислите за маркетинг чрез мейл лист?

ftis е прав. Собствен мейл списък, но ако са българи, задължително да цъкат на отметка "Съгласни", щото НЕЖЕЛАНО ТЪРГОВСКО ПОСЛАНИЕ = АКТ
 
От: Какво мислите за маркетинг чрез мейл лист?

Мисля, че е спам.
 
От: Какво мислите за маркетинг чрез мейл лист?

Има регистър към някоя от комисиите /не знам дали е КЗП или КРС/, в който всеки който желае да не получава такива съобщения си регистрира мейла. Трябва всеки път като ще пращаш мейл по мейл лист, да правиш проверка в системата дали съответния мейл го има там или не. На един приятел така му бяха плеснали акт от 1500 лева, защото беше пратил на човек, чийто мейл беше в регистъра. Така че трябва да си внимателен при пращането на такива съобщения въобще!
 
От: Какво мислите за маркетинг чрез мейл лист?

Питането ми е какво ви е мнението за този вид онлайн маркетинг?
Преди да правиш каквото и да е трябва да си изясниш понятията. Имейл маркетинг е това, което правят Емаг с техните периодични писма, където представят оферти и промоции. Всяка седмица теглят томбола и дават ваучер за 1000 лв. на един от абонатите си и в писмата им има полезна и интересна информация.

Тези списъци с имейли, които се продават не могат да се използват за подобни цели, най-малкото защото хората не са се записвали за бюлетините, които смяташ да им пращаш и се дразнят. Те стават само за спам, но това е тъмната страна на маркетинга. Лесна е за достъп и ефективна в краткосрочен план, но струва ли си да се превръщаш в Дарт Вейдър? Според мен, абсолютно не.
 
От: Какво мислите за маркетинг чрез мейл лист?

Купените списъци са най-лошата услуга, която можеш да си направиш. Добре де, една от най-лошите.
Едно: Не знаеш реално колко от мейлите са реални.
Второ: Както казаха колегите: Ако има регистриран мейл в сайта на КЗП, може да получиш много хубава глоба. Ей така, между другото с "маркетинга". :)
Трето: Изключително неефективна техника. Това не е никакъв маркетинг, а си е чист СПАМ. Ти си купувал някога от такива мейли, сметни си обаче процентът мейли, на които си обърнал внимание, на фона на всички, които си получил. Аз нямам познат, който да си е купил нещо, на база спамърско съобщение. Всъщност, ти си първият човек, за когото чувам.

Ако ще почваш с мейл маркетинг - набери сам списъка си. Отнема много време, но в последствие знаеш, че ще има повече смисъл от купувани списъци с хиляди мейли.
 
От: Какво мислите за маркетинг чрез мейл лист?

Аз продавам списъци с имейли, ей сега поръчвате и ви генерирам 10 000, 100 000, 1 000 000 колкото искате толкова.
 
От: Какво мислите за маркетинг чрез мейл лист?

Много от хората не си използват ел. поща, а тези, които го използват много лесно разпознават спама и просто го маркират като такъв. Според мен ефекта от този вид маркетинг е до 5%. Сам преценяваш дали е полезно.
 
От: Какво мислите за маркетинг чрез мейл лист?

Емайл маркетинга продава - със сигурност.
Въпроса е обаче, на какви хора продаваш. Ако списъка ти е извън таргета, повечето са неактивни и прочие няма смисъл.
Ако са ти по таргет и дори хората сами са се абонирали - тогава имаш голям успех.
 
От: Какво мислите за маркетинг чрез мейл лист?

Колеги :) всяка една поръчка е частица от вашето развитие в тази непонятна за повечето от вас Наука.

Формулата за пресмятане е следната:

Поръчка = @ /поща/ = Клиентски списък

Поръчка = Лоялен клиент = Клиентски списък

Клиентски списък = ? да пратим = ? от къде да го пратим

? от къде да го пратим = професионални Email платформи с такси и всички екстри на ниво Темплейт и отписване = Клиентски списък

Професионални Email платформи с такси = ? проследяване на метриките - платформите ви ги дават в премиум форматите им и о боже 5 000 клиенти * 5% е равно на 250 нови поръчки със специални оферти - строго таргетирани по групите.

Който отпадне - отпада? Няма СПАМ! Събуждате по този начин до 80% от всички заспали или полу-заспали клиенти.

Проблема е следният :) хахахаха о дааааа - трябва да назначите един човек на заплата за да прави това и да го обучите - защото това е НАУКА и събирането на Пощи и комуникацията и всичко останало - дава едно улеснение на вашите 10 000 клиенти за София, които чакат вашето послание - за да направят поръчка. Дори не ви посещават сайта :)

А да не ве обяснявам за sms маркетинга :)
 
От: Какво мислите за маркетинг чрез мейл лист?

Най-добрият начин да правиш мейл маркетинг е чрез създаването на хубав кънтент. Направи си примерно месечен нюзлетър и го направи съдържателен. Дали ще са полезни съвети, дали ще са новини от бранша, дали ще е нещо забавно - зависи каква ти е аудиторията. Въпросът е потребителите да се кефят да го получават. И после внимателно вмъкни вътре и реклама на продуктите си, но без да дразниш.

И разбира се - си създай списъка сам, с включена опция за чекване - че са съгласни да получават мейли от теб (за да няма глоби от КЗП). Купуването на хиляди мейли е безсмислено, неефективно и освен това е незаконно (това са лични данни и според една друга Комисия - тази за защита на личните данни, те не може да са обект на покупко-продажба). Вместо това измисли някакъв стимул за абонамент за нюзлетъра ти - награда, бонус, подарък за тези, които се абонират.
 
От: Какво мислите за маркетинг чрез мейл лист?

В световен мащаб доста се използва, но за българския пазар аз лично го избягвам като идея.
 

Горе