Какво представлява споделения хостинг?

Blinky

Owner
Споделеният хостинг е уеб хостинг, при който доставчикът на услугата обслужда няколко страници за различни уеб сайтове от един и същ сървър, като всяка от тях има собствено интернет домейн име. Повечето хостинг компании предлагат именно споделен хостинг. Въпреки че споделеният хостинг е по-евтин начин за даден бизнес да има присъствие в Мрежата, той обикновено не е достатъчен за интернет сайтове с висок трафик. Такива сайтове се нуждаят от нает сървър, който е предоставен от уеб хостинг услуга, или се поддържа в домашни условия.

При споделения хостинг много сайтове са на един сървър, така че всеки акаунт споделя сървъра с другите акаунти. Това е икономично решение за по-малки и лични уеб сайтове. Споделеният хостинг предлага по-евтин вариант за сайтове с минимален трафик в сравнение с наетия сървър. При споделения хостинг доставчикът обикновено е отговорен за управлението на сървърите, инсталирането на софтуер, ъпдейт на настройките за сигурността, техническа поддръжка и други аспекти на услугата.
Вашият уеб сайт ще бъде качен на същия сървър, заедно с няколко стотин други сайтове. Проблем с един от сайтовете на сървъра може временно да свали всички сайтове. Освен това, споделеният хостинг има някои ограничения относно какво точно може да се прави, но тези ограничения не са толкова големи, колкото при безплатния хостинг.

Доставчикът на услугата я предоставя на многобройни уеб сайтове, като всеки от тях има собствено домейн име. Тази услуга ви позволява да имате собствено домейн име и ви дава достъп до такива важни функции, като например многобройни персонализирани имейли, и поддръжка на програмни езици като MySQL и PHP. С платформа за споделен хостинг за Windows би трябвало да можете да използвате и други езици, като .NET и SQL. По-модерните платформи за споделен хостинг предлагат потребителски интерфейс за своите клиенти, като например Plesk или Cpanel, които създават лесни за използване GUI интерфейси, за да ви помогнат да използвате всички ползи от вашата платформа за споделен хостинг.

Платформите за споделен хостинг са идеални за информационни сайтове с нисък до среден трафик или за малки сайтове за електронна търговия.

Контролният панел ви дава достъп до най-основните операции, които бихте искали (и вероятно би ви се наложило) да изпълнявате – като например качване на файлове във вашия уеб сървър, създаване на FTP акаунти и контролиране на акаунти, бази данни и уеб-базиран софтуер, който бихте искали да инсталирате на вашия сървър. В зависимост от вида акаунт, който имате, може да имате повече или по-малко нива на достъп в „основната” система, което определя какъв контрол имате върху системата.
Доставчикът Manashosting има инновативната уебхостинг технология, която да въведе на пазара. Уеб хостинг Панелът, предоставен от Manashosting като контролен панел на вашия домейн, е един от най-добрите в момента. Това е контролния панел на вашия домейн, откъдето можете да управлявате всички аспекти на вашия домейн и неговото съдържание. Контролният панел на домейн, предоставен от доставчик на уеб хостинг, е разработен, за да улесни процеса на регистриране на домейни за лични нужди или за клиенти, като при нужда е възможно и модифицирането на уеб хостинг акаунта с всяка нова актуализация. Следователно, търговците, които препродават домейни, могат да имат ползи от подобна технология, която им дава възможност да регистрират доймени за своите клиенти.

Когато регистрирате вашия уеб хостинг акаунт, всичко, което ви трябва, е в хостинг панела или в самия контролен панел на домейна.

Основните панели, които са налични във вашите панели, ви позволяват да извършвате основно администриране на домейна и уеб пространството, необходими за поддържане на вашия уеб сайт в добро състояние. Можете да настройвате или ресетирате вашите регистрационни данни, ftp данни или имейл акаунти от контролния панел на уеб хостинга. Имате достъп и можете да поддържате всички ваши бази данни от контролния панел на домейна, както и да преглеждате основните статистики на вашия сайт, да проверявате употребата на честотната лента и кои скриптове са поддържани, да блокирате определени IP адреси (зависи от условията на уеб хостинг пакета), да проверявате за вируси и да ги чистите, да правите резервно копие на целия сайт, както и други основни действия по поддръжката на вашия домейн.

Ако вашия хостинг план го позволява, можете да регистрирате различни домейни във вашия акаунт и да ги контролирате чрез контролния панел на вашия хостинг или домейн.

Във вашия уебхостинг панел може също да намерите и някои удобни допълнителни приложения, наречени файлов организатор. Това позволява на клиентите да използва по-лесно файловете в даден уеб сайт, без да имат нужда от помощта на ftp акаунт. Вграденият уебхостинг панел помага в това отношение и този брилянтен инструмент е много полезен за търговци, които препродават хостинг и понякога им се налага да запомнят или да търсят ftp регистрационна информация за различните домейни на своите клиенти. При него няма ограничения за качване или сваляне. Можете да използвате неограничени файлове в неговото уеб пространство, използвайки тази функция, но има ограничение за качване при някои видове онлайн софтуер заради невъзможността за браузване на файлове. Честотната лента не е силно засегната от подобни действия и могат да се използват неограничено сваляне и качване (в случай, че пакета включва неограничено уеб пространство и честотна лента).

Някои хостинг панели имат функцията да добавят java прилижения отделно към своя пакет за уеб пространство. Тъй като java е важно и широко използвано приложение, повечето уеб хостинг компании осигуряват съвместими функции, които позволяват java приложението да се намира в онлайн софтуера или контролния панел.

Много от уеб хостинг компаниите добавят приложение за онлайн пазаруване в своите пакети за уеб пространство, което позволява на клиентите да добавят лесно приложението в своите уеб сайтове. Днес тази функция е безплатна в уеб хостинг пакетите. Много от уеб хостинг компаниите включват безплатно такива приложения в своите уеб хостинг пакетите, което е от полза за техните клиенти.

Manashosting започна да предлага на своите клиенти, използващи услугите им от 2 години, безплатна регистрация на сайтове им в интернет търсачки. В зависимост от нуждите на клиентите и услугите, които те искат да получат безплатно с техния уеб хостинг, например пакети за уеб пространство, Manashosting започна да въвежда тази техника, за да помогне на клиентите да регистрират сайтовете си безплатно в над 8 хиляди търсачки.

Споделеният уеб хостинг може да бъде осъществен по два начина: базиран на име и IP-базиран, а някои хостинг компании също предлагат комбинация от базиран на име и IP-базиран хостинг в един сървър.

При базирания на име виртуален хостинг, известен още като споделен IP хостинг, виртуалните хостове обслужват много имена на хостове с една машина и един IP адрес. Когато даден уеб браузър поиска ресурс от уеб сървъра, използвайки HTTP/1.1, той компроментира изисканото име като част от молбата. Сървърът използва тази информация, за да реши кой уеб сайт да поясни на потребителя.

При IP-базирания виртуален хостинг, известен още като нает IP хостинг, всеки виртуален хост има различен IP адрес. Уеб сървъра е конфигуриран от множество интерфейси на физически мрежи или граници на виртуална мрежа на същия физически интерфейс. Софтуерът на уеб сървъра използва IP адреса, за да се свърже с клиента, за да реши кой уеб сайт да покаже на потребителя. Основната причина за използването на наето IP за сайт е възможността да се използва неговия SSL сертификат, вместо споделен сертификат.

Допълнителна информация за споделения уеб хостинг

Споделеният уеб хостинг е услуга, която се споделя между повече от един потребители, като понякога броят им достига над 1000. Услугата трябва да съдържа системна администрация. Подобен хостинг е добър за потребители, които не искат да се обвързват с договор, но е затруднение за потребители, които искат по-голям контрол над сайта си.

Споделеният хостинг обикновено използва уеб-базирана система за контролен панел, като Plesk, Direct Admin, Sphera, cPanel, Ensim, Helm, H-sphere или някой друг от многобройните продукти за контролен панел.

При споделения Linux уеб хостинг доставчиците отговарят за инсталирането на сървърния софтуер, управлението на сървърите, ъпдейтите за сигурност и всички други функции, които активират вашите услуги, като дори при наличието на проблем, доставчикът се заема с него. Често сървърите са базирани на Linux, защото за тази операционна система се правят повече продукти за контролен панел. Въпреки това, много компании представят решения, базирани на Windows или FreeBSD. Контролният панел Plesk има две версии – за Linux и Windows, като двете имат много подобни интерфейси и функционалност, с изключение на специфичните за операционната система разлики.

Споделеният уеб хостинг е услуга, при която повече от един или много интернет сайтове се намират на един сървър, свързан с интернет. Всеки сайт е локализиран в своя собствена част от сървъра и е отделен от останалите сайтове. Обикновено това е най-евтиния вариант за уеб хостинг, тъй като много хора си разделят цялостната цена за поддръжката на сървъра.

Уеб хостинг услугата трябва да включва и системна администрация, защото се споделя от много потребители; това е предимство за потребителите, които не искат да се занимават с поддръжка, но е пречка за тези, които искат повече контрол. Най-общо, споделеният хостинг може да е неподходящ за потребители, които изискват допълнително разработване на софтуер, извън поддържаното от доставчика. Но от друга страна, споделеният хостинг е по-евтин от другите видове хостинг, като например наетия хостинг.

Обикновено споделеният хостинг използва уеб базирана система за контролен панел, като например cPanel, Plesk, InterWorx, Direct Admin, Ensim, Helm, H-sphere, Sphera или други продукти. Повечето големи хостинг компании използват свой собствен контролен панел. Контролните панели и уеб интерфейсите създадоха много спорове, след като Web.com обяви, че държи авторските права за хостинг технологията.

При споделения хостинг доставчикът обикновено е отговорен за поддръжката на сайтовете, инсталирането на софтуер, ъпдейти за сигурността, техническа поддръжка и др. По-голямата част от сървърите се поддържат на Linux и LAMP заради ниската цената на софтуера с отворен код. Много доставчици предлагат и решения за Windows или FreeBSD, като контролните панели Plesk и Ensim. И двата контролни панела се предлагат с две операционни системи - Windows и Linux. Версиите за тези операционни системи имат подобни интерфейси и функционалност, като се различават само по специфични за операционната система функции.

Тъй като уеб сървъра е споделен, уеб сайтовете ще се изправят пред проблема на по-бавния отговор на сървъра в сравнение с наетия хостинг.

При споделения хостинг остава проблема за надеждността. Обикновено доставчиците на уеб хостинг се грижат за сигурността и представянето, но е възможно някои от уеб сайтовете на споделения сървър да използва неприятна програма или скрипт, или да използва прекалено много от ресурсите и в резултат сървъра да спре работа. Така, заради проблем с един от уеб сайтовете, всички други страници на сървъра ще трябва да изтърпят недостъпност.

Както беше споменато, заради проблем с един уеб сайт, всички други потребители също ще пострадат. Така например, ако има един „лош” уеб сайт в споделения сървър, всички други сайтове на сървъра могат да бъдат спрени от ISP или търсачките, защото имат споделен IP адрес. Но трябва да кажем, че винаги може да платите допълнително за нает IP адрес и да избегнете този проблем.

Проблемът със сигурността също присъства при споделените сървъри, защото е възможно данните на някои от потребителите да бъдат хакнати от друг от потребителите в същия сървър.

Така в заключение можем да кажем, че преди да решите да използвате споделен хостинг, трябва да обмислите всички предимства и недостатъци на този вид хостинг. Не трябва да забравяте, че успехът на вашия бизнес зависи от уеб сайта ви, който пък от своя страна зависи от добрия хостинг доставчик.

След разработването на уеб сайт, следващата важна стъпка е да той да се хостне в интернет. Това е много трудна задача, защото има толкова много и различни уеб хостове, които предлагат разнообразни атрактивни хостинг пакети.

Тези пакети са споделен уеб хостинг, полу-нает уеб хостинг, нает уеб хостинг, управляем уеб хостинг, CPanel хостинг, Windows хостинг, Linux хостинг и др. Би било доста объркващо да разберете предимствата на тези хостинг планове и след това да изберете най-подходящия за вашите нужди.

Ако имате малък уеб сайт или малък онлайн бизнес и е необходимо да пестите средства, тогава най-добрият вариант е да изберете споделения уеб хостинг. Въпреки това, най-добре е преди да изберете хостинг пакет, да разберете ползите и недостатъците на споделения уеб хостинг.

Ако нуждите на вашия уеб сайт не са много големи, като високо представяне, честотна лента, 99.9% uptime и др., тогава споделеният уеб хостинг може да бъде удобен и достъпен като цена. Споделените уеб сайт сървъри се използват ефективно от онлайн бизнеса. Някои от тях помагат на уебмастерите си да печелят милиони долари, продавайки своите продукти и услуги.

Така, вие също можете да използвате евтини уеб хостинг решения и да печелите пари. Споделеният уеб хостинг ви дава платформата да изпробвате евтино решение за нуждите на вашия онлайн бизнес.
 

Горе