Какво търси даден инвеститор в един сайт?

GombaShop

New Member
Вече имате популярен сайт и искате да го продадете или да намерите инвеститор за сайта ви, за бъдещото му развитие, но какво най-често търси един инвеститор и какви критерии трябва да има сайта ви, за да го убедите?

1. Кой е основателя на проекта/сайта?

За потенциалния инвеститор много е важно, кой е автора на сайта или създателя. Интересува се от това, какъв човек сте, дали имате голяма репутация в онлайн пространството, дали пазарния ви продукт (в случая сайта) е използван от потребителите и дали има шанс за развитие. Пример: Ако вие сте лекар и давате съвети за по здравословен живот и лечение, логично е, че сте компетентни в областта и може да развивате сайта, да поддържате комуникацията с потребителите. Факта, че сте лекар и поддържате сайт за здравословен живот и лечение ви дава голямо предимство пред останалите варианти, които му са представени.

2. Минало.

За инвеститора също в важно, какво е миналото на сайта ви и до каква точка сте стигнали. Например, дали сайта ви се използва от хората, показват ли интерес или дали поемате достатъчно риск за развитието на сайта ви в пазарната нишша. Ако напредвате много бавно и не сте сръчни достатъчни, това няма да грабне вниманието му.

3. В конкурентна пазарна ниша ли сте и поемате ли достатъчно риск за развитието на сайта?

Много е важно дали пазарната ниша, която сте избрали да има потенциал за развитие, дали хората имат интерес към продукта ви/сайта. Ако конкуренцията в нишшата ви е голяма, това може да го притесни, поради необходимостта от допълнителни инвестиции, а ако сте в спокойна ниша и нямате голяма конкуренция тогава, той е спокоен и може да оттъхнете.

Свободни сте за критики/предложения/похвали. :)
 

Горе