Какво ще получа за 480 лева и къде бъркам

Статус
Not open for further replies.

3des

Member
Започвам нов бизнес и почвам точка по точка, да мисля какво ми трябва. Стигам до сайта, който е ключов за моите цели - информативен с възможност за поръчка, продуктите са не повече от 5. Пиша тема във форума, включват се няколко човека, някои ми пращат оферти. Решавам да избера единия - сайтовете в подписа му са прилични, казва че е се занимава професионално с това от 5 години, разбираме се за 420 лева. Еха супер, казвам си, ще ми направи сайта професионалист, няма да си губя времето... Избираме заедно дизайн, пращам капаро, уточняваме задание, уговаряме се, че ще е готов за 2-3 седмици и аз се настройвам, че съм в добри ръце, спестила съм време, но каква е реалността? На няколко дена ми се съобщава, че се работи са сайта ми и ми се дава да го тествам - почти веднага се виждат големи за мен бъгове (например хедъра, централното тяло и футера се разминават; минава ордер с грешни данни; след поръчка не излиза статус: Поръчано и пак се появява формата за поръчка; при грешни данни той предложи да излиза бутон: върнете се назад, което ще откаже клиента ), той казва че ще ги оправи и след няколко дена пак ми праща сайта и пак виждам много бъгове. Колко часове изгубих да казвам на професионалист, че така не е добре и да искам да ми го преправя.. Да не говорим, че не сложи парола на сайта, сега гугъл ми видя съдържанието, та го пиша наново, за да е уникално. Най-редовно като вкарам текст, той излиза извън полето; нямаше шрифтове и размери в админ панела; като кача изображения, трябва да ги оразмеря, после се разбрахме, че той ще го направи автоматично, но пък трябва снимката да е или само портретно или само пейзажно ориентирана. Нямаше парола на админ панела, сложи една страница, но пък се виждаше отстрани менюто. И за това му пиша и за това чакам още известно време да оправи. Нямаше да се сменя снимка на продукта - казвам му. Често има голяма разлика в разстоянията между отделните елементи... И постоянно, ама постоянно трябва след всяка промяна на сайта или в админ панела да натискам ctrl + F5. .. По едно време поиска още 60 лева - съгласих се.dimension.jpg

А в крайна сметка в момента най-голямата ми драма в момента е, че той ми казва, че трябва да му дам допълнително пари за страницата в админ панела с поръчките ми, за да има странициране, търсене и сортиране и статус на поръчката. Не е ли редно, когато отидеш при професионалист и му опишеш нуждите си, той да ти предложи професионално решение, а не да ти отговаря: ами досега никой не ми е искал такова. Как по дяволите ще скролвам 100, 200, 500 поръчки? Как ще разбера от кой град идват най-много поръчки, за да си направя най-вярна реклама и т.н. Как ако ми се обади Иванка Петрова и пита какво ми става с поръчката, как да и отговоря веднага? Или да скролвам безумно надолу? Кажете ми, като на начинаещ предприемач, къде сбърках?
 
От: Какво ще получа за 480 лева и къде бъркам

Няма да коментирам изпълнението, понеже не съм го виждал. Вие уточнихте ли се предварително какво точно трябва да има и по какъв начин трябва да работи? Аз съм работил с програмисти и винаги се получават грешки и бъгове, няма как без тях. В процеса на работа се оправят и отстраняват. Програмиста може да не забележи някои неща, докато работи. От всичко, което прочетох, останах с впечатлението че на програмиста е дадена неясна задача, а той от своя страна е поел ангажимент, който не може да изпълни. Малко ми е странно и това, че иска допълнителни пари. Трябвало е още в началото да уточните абсолютно всички детайли - админ панел, кое ще се вижда и кое не, къде да има парола и т.н.
 
От: Какво ще получа за 480 лева и къде бъркам

Винаги, ама винаги когато съм работил с фриилансъри за създаването на сайтове съм имал проблеми и главоболия! За останалите неща/задачи пак в повечето случай е същата работа. Единици са тези който се заемат сериозно с нещата.
 
От: Какво ще получа за 480 лева и къде бъркам

Благодаря!
Въпросният човек има висока репутация, включително и от собственика на форума. Винаги съм работила сериозно и не съм допускала, че някой така може да подходи.
 
От: Какво ще получа за 480 лева и къде бъркам

Проблеми винаги има, важното е да се отстранят навреме и да се уточни заданието както трябва. В повечето случаи грешката е в тези, които поръчват, защото не могат да обяснят какво искат. Най-добре е всичко да се уточни в писмен вид до най-малките детайли - коя част ще е достъпна за потребителите, коя за администратора, къде какви пароли ще има, къде какви съобщения за грешки ще излизат, какви ще са лимитите и още куп други неща. Естествено, човека който поръчва може да не разбира от такива детайли, но тогава програмиста би трябвало да опише всичко, което ще направи и да се разберат за крайната цена. Аз поне така виждам нещата и не бих се наел да правя нещо неизяснено, защото е гарантирано, че ще има проблеми.
 
От: Какво ще получа за 480 лева и къде бъркам

Дай да видим сайта. Кой го прави - кажи му ника, за да може да влезе и да обясни. На каква система ти е магазина?
 
От: Какво ще получа за 480 лева и къде бъркам

mvmrik, хареса ми мнението ти. И аз така и мислех, че ако не напиша нещо, той ще ме попита и ще ми даде съвет за най-добрите практики в момента.

Не искам да му петня репутацията, искам да съм наясно къде сгреших...
 
От: Какво ще получа за 480 лева и къде бъркам

Ами като не искаш, защо въобще пишеш и пускаш тема? Какво да ти кажем, след като не знаем другата страна какво има да каже?
 
От: Какво ще получа за 480 лева и къде бъркам

Ами като не искаш, защо въобще пишеш и пускаш тема? Какво да ти кажем, след като не знаем другата страна какво има да каже?

Точно , от къде да знаем кой крив , кой прав ;)
 
И постоянно, ама постоянно трябва след всяка промяна на сайта или в админ панела да натискам ctrl + F5

Щом това се изтъква, си правя извод, че авторката на темата определено не е на ясно с материята. Но след цялостен прочит това си проличава достатъчно мисля.
@3des, хубаво е да постнеш линк, за да видим какво точно се е получило като "краен" резултат.
 
От: Какво ще получа за 480 лева и къде бъркам

Кирев, аз си казвам, че не разбирам и не споря. Затова искам професионалист да ми направи сайта. Сещаш ли се? Искам да платя и да не обяснявам, че искам еднакви разстояния, хедъра и футъра да са съразмерни, снимките да се оразмеряват автоматично... това не е ли нещо като стандарт при вас програмистите?
 
От: Какво ще получа за 480 лева и къде бъркам

Скоро е нямало петъчна тема.
 
Не. Това определено не е сайт, от който бих си закупил каквото и да било.
 
От: Какво ще получа за 480 лева и къде бъркам

uphero, с проблем съм, но не бих отказала малко хумор в темата, ако това имаш предвид.

Според него, това е почти готовия сайт. Страницата за поръчка така е най-добре, защото дизайна бил крив. Иска ми още 180 лева, за да направи странициране, сортиране и търсене.
 
От: Какво ще получа за 480 лева и къде бъркам

Кви са тия яйца?!?
 
Статус
Not open for further replies.

Горе