Какъв би бил животът само с ДДС - без данък печалба, данък дивиденти, данък общ доход?

tmcdos

Member
Не съм икономист и най-вероятно не виждам цялата картинка, а може би и не разбирам как работи икономиката. Но от време на време си задавам въпроса от заглавието на темата. Като инженер, аз виждам нещата така:
  • като изключим хората, които печелят пари не защото им трябват, а защото им харесва самия процес на печелене - всички останали хора печелят пари за да могат после да ги похарчат (или да ги спестят за пенсия)
  • ако ги нямаше данъците върху приходите на физически и юридически лица - нямаше да има практическа причина да се укриват доходите;
  • ако ги нямаше данъците върху приходите - предполагаемо щяхме да имаме повече пари за харчене, съответно повече пари щяха да се въртят в икономиката. Те и в момента се въртят - просто потъват в чужди джобове, вместо в нашите;
  • след като вече няма причина да се укриват доходи - държавата може да освободи известен ресурс, за да се фокусира върху събираемостта на ДДС;
  • ако се премахне и опцията за данъчен кредит - предполагаемо би трябвало да спре и източването на ДДС, съответно повече пари ще остават в държавния бюджет;
 
И аз не съм икономист. Това, което казваш, на теория звучи окей. Проблемът по-скоро би бил в минаването към тази система от сегашната. Това са 25-30% от данъците и не може да се разчита, че ще бъдат компенсирани от увеличеното харчене. Както обикновено, ако този данък се премахне току-така, ще се увеличат другите, за да компенсират.

По-лесно и ефективно звучи някакъв прогресивен данък и необлагаем минимум, въпреки че и на това се мръщят доста хора.

При нас заради корупцията и неефективните институции нещата са още по-сложни. Всяко облекчение е потенциална схема за укриване на данъци :)
 
Колкото повече данъци има за следене - толкова повече вратички за измъкване се намират.
Нали преди плоския данък бяхме с прогресивен - и пак тези в горния сегмент на прогресията търсеха начини да слязат в по-нисък сегмент (обикновено фиктивно). Затова си мисля, че ако няма цедка на входа (когато получаваш приходи), а само на изхода (когато харчиш) ама пък желязна и без привилегии (без прогресия и без различна ставка за различните индустрии) - може би би било по-удачно решение. Който иска да харчи много - ще плаща голям данък (името му няма значение), а който харчи малко - ще плаща малък данък. Тия дето имат много пари не си ги лепят по стените за украса - а все някак ги харчат.
 
Тия дето имат много пари не си ги лепят по стените за украса - а все някак ги харчат.

Тия с многото пари и сега си харчат. Разликата ще е при бедните, които ще си позволят малко повече неща, но няма да покрият процентната разлика от премахването на 25% от приходите в хазната. Ако спестиш 200лв от плоския данък и си купиш неща за тези 200лв, ще платиш само 40лв ддс. Неслучайно много от държавите без ДОД са малки офшорни зони и имат друг източник на средства, като петрол например.

В европейските държави с плосък данък виждам, че е по-висок - 20-25%, но имат необлагаем минимум. Tези с по-високите доходи покриват разликата за онези, които не плащат.

Който иска да харчи много - ще плаща голям данък (името му няма значение), а който харчи малко - ще плаща малък данък.

Всички ще плащат еднакво ДДС. Една и съща кола за богатия и бедния ще струва все същото.
 
За най-просто си го представи така - държавата е мафиотска организация и данъците са форма на рекет. През годините хората са свикнали не само да не подлагат това на съмнение, а да го налагат. До толкова, че думи като "укриване на данъци" звучат като престъпление, а всъщност означават, че някой е намерил начин как да не бъде рекетиран.

Животът без който и да е данък просто би бил по-приятен.
 
С тази огромна по размер сива икономика/укриване на данъци, крайно неефективното харчене на парите на данъкоплатците. Кражбите в здравната каса, а и по всяка държавна организация, корупция. Отвратително ниско ниво на обслужване по отношение на публичните/административните услуги... И сега са много тези пари, които се събират.

Наскоро бях писал някъде по повод данъците, но сега и ще добавя още малко.
Да вземем пример как стоят нещата с данъците и осигуровките за самоосигуряващи се лица и на заплата тук и там, не само в България.
Пример: самоосигурявате се в България, дохода ви е от порядъка на 7000-10000лв, на месец осигуровките ви са от порядъка на 840 лева и като добавим данъците сумата става около 1500-1600лв на месец. Това започва от ден нула. А докато се регистрирате сърдити лелки от данъчното ви разкарват по банки за извлечения, за документи, че ви се и карат, сякаш от тях ще взимате пари, а не да внасяте (данъци).
Докато сте в България и се самоосигурявате - детето ви право на детски надбавки няма. От детската градина искат такса 50лв на месец и през седмица учителките ви казват "донесете кърпички", "донесете това, донесете онова", "завесите трябва да се сменят", "легълцата са за смяна", "играчките са стари/счупени - трябват нови". Също правят базари за да събират пари (това е през месец).
Отивам при личния лекар и ми казва - ааа 3лв за преглед, после минавам през регистратура - и там плащам, нищо че личния лекар ме праща, после влизам в аптеката и там ми съдират кожата. Правото срещу плащаните 240лв на месец здравни осигуровки ми се ограничават най-вече до 60лв годишна отстъпка - по 20лв за 3 зъбни пломби. Плащам 2880лв/година за да получа насреща 60лв отстъпка - кеф, а! ;)

Нека видим какво е положението в Испания при да речем доход 40-45 000€/година (посочвам го като пример, защото смятах данъците в категория за 30% за по-лесно, следващите етапи са на 37% и май имаше още един...инфото ми е от преди няколко месеца):
За първата година осигуровките ви ще са по 60€ на месец. През втората година имате 50% отстъпка на социалните осигуровки (от минимума 290€ са 145евра, като ако искате да се осигурявате на тавана пък - по избор е все пак, мисля, че тавана бе към 1200евро), а от третата плащате пълния размер - 290евро, което а пак по-малко от това, което се дължи в България.
Не 840лв като в България - а 60евро/120лв за първата година!
Така сте подпомогнати през първите две години и имате шанса да си стъпите по-добре на краката, за да може после да не ви тежат пълноразмерните налози.
Ако имате съпруга/дете и тя не работи - записват се към вашата здравна осигуровка и имат право на напълно безплатно медицинско обслужване. При личния лекар, манипулации, и за каквото и да е - такса не се плаща, влизаш в аптеката - за децата лекарствата са безплатни (стига да са с рецепта).
Държавните училища за децата са напълно безплатни. Ако искате да бъдат хранени - 100 евро на месец, като за детето ви ще се грижат от 9 до 16:30ч.
Ако не знаете език, няма проблем - срещу 12 евро на месец можете да посещавате курс, организиран от общината.
Ако детето ви иска да спортува спорт - таксата е 10 евро на месец, а спортове има много.

Ще кажете, ама то в Испания има прогресивен данък. Има, да. Но за сметка на това можете да пишете всякакви разходи, докато в България ви признават само 25% от оборота/прихода като разход. В Испания може да си пишете обяда като разход (дори ако работите от вкъщи и излизате навън да обядвате бургер например), също и част от сметката за тока и водата в дома, телефон, интернет, техниката, която ползвате, курсовете за които плащате, изобщо всичко, което по някакъв начин може да се свърже с работата ви.
Плащате авансово по 2000 евро на тримесечие или общо 8000 евра за година, като накрая се приспада надвнесеното. Например при 40 000евро доход, дори да не пишете разходи, ви се връщат 1350 евро. При 45 000 обаче пък ще дължите още 400 в края на годината. Ако пишете разходи, лесно ще изкарате нещата така, че отново да имате да вземате. Схващате принципа предполагам.

Кажете, на каква база да се вдигат данъците в България или да се изравняват по размери с тези от Западна Европа, като насреща няма дори бегли опити за да се почувстват данъчнозадължените лица добре след като платят всичко, да знаят за какво им отиват данъците?
Вярно, и в Германия, и в Испания данъците са повече, но получавате насреща - качествена инфраструктура, добро здравеопазване, добро уредено образование, богати възможности да се развивате професионално. А тук? Обещания за 4 моста на Дунав и още толкова тунела под Стара планина.

Ако се вдигнат с няколко процента налозите в страната (България) ще се поизравнят съвсем с тези от даваните от мен страни като примери. Разликата в момента за примера от 40 000евро е само 7200лв на годишна база. Но ако приспаднем какво не получавате в България - е далеч по-малка сумата.
 
Май не си изказах добре мнението в началото.
В България ми е ясно, че нищо няма да се промени поне още 100 години. А докато Брюксел командва - вероятно и в цяла Европа.
От тези 200 лева които фирмата или работника спестява без данък печалба/доход, само 40 щели да се върнат като ДДС в държавата. На държавата й трябват пари заради прекалено много социални разходи - само че не е ли по-добре парите да си остават у самите хора и те сами да си покриват социалните харчове (за които и колкото си преценят), вместо по пътя от държавата до получателя известна част от парите да позачезнат?
 
Би било добре и да се даде избор. Например, ако искаме да ползваме услугите на Здравна каса - плащаме здравна осигуровка. Ако не искаме, може да плащаме здравна застраховка, която покрива набор от услуги и болнични заведения.
Така ще има една незадължителна, но базова медицинска услуга за всички (която така или иначе и сега се дотира от бюджета) и една по-добра услуга за плащащите в пъти по-големи такси.
Вече ако държавата не е сигурна дали по този начин могат да работят нещата, може пък да предвиди планове - базова медицинска помощ - здравната осигуровка да е каквато е минималната, после средна, луксозна и прочее.

Трябва да се работи повече по добавяне на значение и справедливост що се отнася до плащаните данъци. За да има стимул да се плащат от повече хора и в по-големи размери (един ден).
Понастоящем дори и така да останат данъците са що-годе добре, но както казвам - трябва да се изсветли харченето им, трябва да се ограничат и в последствие спрат течовете на пари по джобове на директори на държавни учреждения и т.н.
 
Сравняваме държави с по 60-80 милиона население и нашата, минала през плячкосване, тоталитаризъм и "програмиране" на масова безотговорност. Неслучайно източна Европа и в часност балканите са долу-горе на едно дередже.

Иначе всички сме съгласни, че корупцията и "течовете" са проблем. Това е ясно. Не мисля, че премахването на ДОД ще го реши.

не е ли по-добре парите да си остават у самите хора и те сами да си покриват социалните харчове (за които и колкото си преценят)

Чисто теоритично да, но щом почти няма такава система в световен мащаб (без ДОД или нещо, което да го замести), сигурно някъде сметките не излизат, за да се запази или подобри стандартът на живот.
 
Цялата работа опира до това, че "моето си е мое, а чуждото е общо" - като работиш с държавни пари, е безумно лесно да си безотговорен, и то в голям мащаб. Според мен, щом е толкова важно да си има ДОД - нека поне да се плаща на местната община по адресна регистрация. Ако хората в една община изкарват добри пари - не е ли логично да ги използват за подобряване първо на стандарта на живот в своята община, а после да дотират другите общини?
На теория, задачата на държавата е да разпредели благата от имащите към нуждаещите се - ама на практика виждаме как една добре позната част от обществото живее на социални помощи, краде, разрушава де що докачи, защото имали права, видите ли вие.
А държавната администрация никога няма да си направи счетоводните транзакции публични - уж заради национална сигурност, GDPR и т.н.
Между другото как на владетелите едно време са им излизали сметките, като е имало само един данък - десятък ?
 
Тия теми винаги ме карат да "кринджвам" , както е модерно да се казва. И да пиша романи, които никой не чете.

Прогресивният данък е още по-лош и от плоския. Ако приемем, че всички имаме достъп до еднкво качество на здравеопазване и образование, тогава да взимаш повече от някого само защото той е успял да изкара повече си е направо кражба. Държавата трябва да се научи да си събира задълженията, което няма как да стане със сила, но все пак тя така е решила да го прави. Ако си ги събира всичко ще е наред.
Минималният облагаем праг е страхотно решение за стимулиране на желаещите да опитат свой бизнес. Актуализирането на прага на ДДС за да е адекватен на времето, в което живеем, също. Премахването, или поне трансформирането, на разни дразнещи данъци в други също може да накара повече хора да виждат смисъл в това да си плащат. Имаме много малки и не толкова малки данъчета за всичко и някои от тях изглеждат като директен рекет. Еко таксата на автомоболите , например, която не зависи от еко нормите им, годините им и тн (поне до скоро, сега не знам). Тя просто е там и е една за всички МПС до 3.5 тона с ДВГ. Какво и е Еко-то не знам.
Пътния данък също - 20 годишна кола с норма Евро 0 има по-нисък данък от чисто нов автомобил с последната еко норма. Новия автомобил не замърсява повече, нито пък чупи пътищата повече, така че данъкът си е просто “цицане” на тоя, който има. Да не говорим, че колкото и да плащаш, най-вероятно улицата пред собствения ти блок никога няма да види ремонт, така или иначе (може някоя дупка да се закърпи преди избори, ама не винаги). А по селата кава мъка е. Колко сме ги молили няколко плюнки асфалт да положат, че от тия дупки не мога да стигна до къщата.

Ей такива малки неща, като се натрупат, а същевремено човек вижда как законите важат за едни, пък за други явно не, и си му тегли една псувня. И си казва “Абе няма аз да съм най-големият балък тука”, а резултатите ги виждаме всички. Докато не разберат тия управляващи, че държвата е бизнес, който си има клиенти (ние+всички туристи+ всички чужди инвеститори) и, че тия клиенти трябва да са доволни за да си плащат и бизнесът да върви ще е все така. Половината свят го разбра това - от западна европа до близкия изток и отвъд.

Бонус въпрос за 1лв: Защо Румъния е EMEA хъб на почти всички големи международни компании, а ние половин година се молихме на VW да направят завод и да наемат има-няма 1000 човека (и те не се навиха)? Никой не иска да плаща тук и да се чуди коя корпуционна схема в кой момент ще му изиграе лоша шега.

Дубай като се светнаха, че петролът им свършва инвестираха в това да станат адски успешна туристическа дестинация. Сега стандартът им е още по-висок въпреки, че петрол почти нямат. А за данъците можете да прочетете сами какви са, ще ви е интересно колко много от нашите данъци там ги няма. Тия хора в крайна сметка са едно парче пясък, а пък ние ушким морета и планини имаме. Не сме имали петрол, но от нещата, които сме имали, кое сме запазили и развили?

Баси и количеството хора държавна администрация има в НАП, вкл. инспектори дето да се мъчат всички данъци да ти съберат, писма да пращат, да въртят телефони по цял ден и да минаваш ебати проверката защото ще си връщаш 150лв ДДС. Същевремено няколко месеца се опитваха да пробутат 60/40 на бизнеси които останаха с точно 0 приходи и нямаше как да си плащат дори и при 90/10, а после половин година се кумиха дали да няма да се минат прекалено много ако намалят на някои индустрии ДДС временно. Докато България не започне да си уважава и стимулира предприемачите и малкия бизнес никви данъци нищо няма да оправят.
 
Ба, ти като ги помолиш за плюнка асфалт - те наистина слагат плюнка, и след първите 3 валежа плюнката се разпада на съставните си камъчета и бива отмита към най-близката река. Но по документи е струвало колкото за 20 метра улица, ако аз и ти я бяхме правили.
А годишния данък за автомобил, както и винетката, изобщо не отчитат колко километра навърташ по шосето - дали си ползваш колата 1-2 пъти седмично да идеш до магазина, или всеки ден разкарваш стоки.

Между другото, има едно книжле "The FairTax book - saying goodbye to the income tax and the IRS (not to mention the social security tax, medicare tax, corporate income taxes, the death/inheritance tax, self-employment tax, alternative minimum tax, gift tax, capital gains tax)" от Neal Bortz и конгресмен John Linder, но публично нищо не се чува по темата - задкулисните играчи са се погрижили.
 

Горе