Какъв мастиленоструен принтер да купя?

razdumka

Active Member
Нямам опит с принтерите. Една позната иска да й помогна при избора на мастиленоструен принтер. Тя е учител и ще печата по 10-20 страници на месец. Трябва й цвят, така че лазерен принтер е изключено да купи. Та мисълта ми е... Какво да препоръчам? Най-важният параметър са консумативите, дори и модела да струва малко по-скъпо, въпроса е консумативите после да са по-евтини.
 
И аз така казах, но не бях прав. Вечер късно, след като се приспят децата, напишеш нещо за другия ден, печаташ и направо влизаш в час на сутринта. Притежаването на принтер дава независимост.
 
Такъв принтер е неразумна инвестиция.
Питай я да си помисли какво толкова ще стане ако не е цветен листът.
Дава 200 лева за лазерен принтер, само демо касетата ще й стигне за 2 години при такова натоварване. После пълненето е към 30 лева и ще кара 5 години сигурно...поне аз така знам.

Вкъщи имам един лазерен, който струва към 700 и сменям консумативи всеки месец. Държи ми за около 3000 страници черно и малко по-малко цветни. Но купувам оригинални консумативи, наистина е по-качествен принтът в този случай. Та мисълта ми е - ако даде към 500 лева, може да си намери и лазерен цветен, дори за по-малко може и втора употреба.
 
Ако не й трябваше цвят, аз щях да настоявам за лазарен... Сега.... втора употреба цветен не ми се ще да предложа, щото няма да излезе имане и ми е по-лесно да оправдая предложение за новото НЕчитаво, отколкото препоръка за старо НЕчитаво (я фюзера ще е тръгнал, я барабана, струват колкото принтера). Идеята е някой ако ползва за домашни нужди някоя машинка, която му е била вярна и с по-евтини консумативи.
 
Epson L130 или другите от тази серия. Проблемите започват на 100к копия с фийдъра на хартия.
 
Такъв принтер е неразумна инвестиция.
Питай я да си помисли какво толкова ще стане ако не е цветен листът.
Дава 200 лева за лазерен принтер, само демо касетата ще й стигне за 2 години при такова натоварване. После пълненето е към 30 лева и ще кара 5 години сигурно...поне аз така знам.

Вкъщи имам един лазерен, който струва към 700 и сменям консумативи всеки месец. Държи ми за около 3000 страници черно и малко по-малко цветни. Но купувам оригинални консумативи, наистина е по-качествен принтът в този случай. Та мисълта ми е - ако даде към 500 лева, може да си намери и лазерен цветен, дори за по-малко може и втора употреба.
Има голяма разлика в качеството на печата. Лазерния е доста слаб.
 
Да си вземе един проектор за 100 лв. от Алиекспрес и да прожектира каквото иска на децата директно от флашка през USB порта на проектора. Смешно е 2017 г. да се печата цветно за такива цели. Има смисъл само от чернобял лазерен принтер за тестове и документи, когато ще се дават на учениците, но от цветни вече няма смисъл за демонстрационни цели. Крайно време е учителите да излязат от средновековието. Още повече, че мастиленоструйната технология е неадекватна на съвремието. Все едно да си купиш кинескопен телевизор.
 
Става въпрос за начално образование, а там съм много против дигитализирането, ама това е друга тема. Всъщност няма да решавам образователни проблеми, а един много прост, какъв принтер да избера. :) Ще се ориентирам по цените на консумативите. Така ми се струва най-правилно. То е ясно, че ще се изхвърлят неизпразнени, засъхнали мастилени глави.
 
Абе те и бензиновите двигатели са доста стара технология, но тук-таме се срещат ;) . Извинявай за спама.
 
въпроса е консумативите после да са по-евтини.
Няма такова животно.
Мастилките бяха временно клонче на дървото на технологичната еволюция и вече са в историята.
След като се гледа цена, посочиха варианта - да ги дава да ѝ ги печатат. Ако иска да върши работа.
Ако иска да се глези и да си ги печата сама в удобно време, да си вземе лазерен.
Знам, че със жена трудно се излиза на глава, но се опитай да я убедиш, че не избира дрешка на пазара, а избира технология.
 
За мастилноструйните се намират консумативи за жълти стотинки в eBay. Вземай един принтер от Canon Pixma серията и един китайски комплект глави (направо с чиповете) ще ти излиза 20 лева. Номера е да печаташ поне веднъж в месеца, понеже иначе започват да засъхват.
 
Абе какъвто си вземеш - само внимавай във 1.

Намери такъв модел където имаш отделно черна глава и отделно глава за всеки един цвят. Така ако единия цвят намалее критично няма да хвърляш цялата цветна глава (3-в-1) ами само тази която свърши. Реално си е принтер със 4 отделни глави.
 
Ще дам мнение от опит.

След много гледане и сравняване и вземане предвид на обстоятелството, че учителката не печата 20-30 листа на месец (както ме подведоха и мен и купих първия път едно дърво), а понякога доста повече, особено началните учителки се спрях на мултифункционално мастиленоструйно устройство Brother DCPJ100 мисля беше модела.

Защо се спрях на този модел, а не купих лазерно устройство.

1. Достъпна цена около 200лв
2. Касетка черна за около 2400 копия при 5% запълване на цена около 17 лева оригиналната. Не някаква заместител и не пълнена в някакъв гараж. И се намира лесно. Има и цветни 3 касетки с 3 цвята.
3. Скенер, копир, печат... всичко нужно за една учителка.
4. Печата около 11 стр/мин.

За тази цена, консуматива е евтин. Даже има и оригинални мастила за зареждане за около 6000 копия на добра цена.

Не винаги лазерния принтер е удачния вариант.
 
Мастиленоструйния принтер не струва и само ще ти създава проблеми. Освен, че консумативите му излизат много по-скъпо, ако не печаташ известно време мастилото изсъхва и трябва да го хвърлиш.
 
Мда, след лятната ваканция този принтер за 200 лв. ще е паметник.
 
Няма да споря с вас. Който каквото иска да си купува. Можем да поспорим за цената на консумативите, ама е безмислено.

Тест, ако не забравя след лятната ваканция ще ти снимам паметника как печата. Ако обещаеш да почерпиш бира ако не си прав :D
 
Страхотна тема, човека пита какъв принтер да се закупи, 90% от постовете го разубеждават да си купи, само един колега е отговорил адекватно с предложение. Просто брилянтно!!!
 
От личен опита мога да кажа за Canon PIXMA G3400 цената е малко над 300лв. но при него няма касети, вместо тях има контейнери за мастило и си ги наблюдаваш колко се е изчерпало.
Цената на косуматива е изключително евтина - 11-12лв. за напълване на контейнера с едно напълване 6000 листа черно.
За цветни консумативи 3 цвята по 11-12лв. с капацитет 7000 листа.
Принтера се води фото принтер - ако се наложи и снимки може да си принтирате.
 
Последно редактирано:

Горе