Как да направим успешен блог

Rock

Well-Known Member
Здрвейте, колеги. Предлагам няколко съвета за начинаещи, относно : "Как блогът ни да е по-успешен".

1. Изберете си ниша - Решили сте да направите блог ? Чудесно начинание, но ще трябва да му изберете сфера. Препоръчително е да започнете с нещо, което ви влече, нещо, в което сте добър или което ви е хоби, т.е. да имате познания, които да предоставите на бъдещите ви читатели. Най-вероятно ще има хиляди блогове с вашата тематика, но не се притеснявайте, защото пишейки уникални статии и бъдейки оргинални, тогава читателите ще избират вас. Едни от най-популярните тематики са: "Как да правим пари онлайн", "Как да бъдем здрави", "Нови технологии" и други. Както се казва : "За всеки влак си има пътници".

2. Осигурете си домейн и хост.
За всеки сериозен блогър е нужно да притежава собствен блог/сайт, в който да споделя творчеството си. Избягвайте масовите блог системи, защото много малък % от блогърите постигат успех, ползвайки безплатните предложения. Самият факт, че сте избрали име, че плащате хостинг, кара четящите да ви приемат доста по-сериозно и ви дава възможност да изградите собствен бранд.

3. Изберете CMS за блога. Wordpress безспорно е лидер в сферата и аз го препоръчвам за новозанимаващите се. Ето и някои причини, за да ви препоръчам именно WP :

* Безплатен софтуер, лесен за употреба
* Общността на Wordpress е огромна и винаги може да получите съвет, помощ или градивна критика за блога си.
* Същевременно може да намерите много полезни адони, плугини и модификации , отново безплатни.
* SEO Friendly ориентиран CMS

4. Сложете си най-важните плугини. Ако желаете да сте успешни в дългосрочен план, тогава определено ще трябва да се обзаведете с най-основните приставки за wordpress, като : back up плугин, плугин за сигурност, SEO, гиугъл аналитикс, плугин за коментари и т.н. Разгледайте ги и потърсете някоя статия за основните адони и плугини, които трябва да присъства задължително в блога.

5. Изберете си качествена тема на сайта. Много е важно, когато посетител види блога ви, той да му направи добро впечатление като визия. Има хиляди много качествени и безплатни теми, а ако имате пари да вложите 30-50$ ще си намерите наистина много добри решения.

6. Пишете качествено ! Успешните блогове се дължат на уникално съдържание, което да привлича вниманието на хората и търсачките. Просто няма да се класирате, ако копирате отук-отам, без дори да си правите труда да промените нещо по статията. Градете стабилна репутация именно върху свежите статии, които ще трябва да пишете, защото това е в основата на успеха.

7. Правете проучвания. Ще трябва да отделтие време да прочитате тук там какво се пише, за да трупате нови знания и да виждате конкуренцията как се справя. Не забравяйте, че всеки един блогър за да изпъкне трябва да пише качествени статии, а без нови знания това няма как да стане дълго време, особено в бързоразвиващите се сфери като технологии, интернет и т.н.

8. Използвайте guest blogging - Поствайте някои от вашите теми в друго блогове, където е позволено да се публикува от други автори. Търсете подобни guest блогове с по-висок ранг, за да имате полза в SEO оптимизирането, както и ще ви донесе заинтересовани потребители.

9. Коментирайте в конкуренцията. Една от важните задачи, които ще имате е да се интересувате от блоговете, сходни с вашата тематика и да коментирате написаното там. В доста от тях ще може да сложите линк към вашия сайт, което носи само положителни страни. Разбира се не прекалявайте със url-тата, защото не се гледа с добро око и може да си навлечете лоша репутация.

10. Използвайте социалните мрежи. В днешно време социалките се превърнаха в доста добър източник на посетители и поле за изява, така че споделяйте във фейсбук, туитер, линкедин и т.н. Може и да си направите фен страница във фейсбук, която след време, ако я харесат повечко хора, да ви служи както споменах за още една възможност за трафик и изява.

11. Направете си SEO оптимизация. Както всеки сайт, така и вашият ще има нужда от SEO. Има много теми във форума тук и като цяло в нета, които ще ви помогнат, а ако държите на професионално SEO - отново има голям избор от специалисти.

Заключение: Изграждането на един качествен блог не е работа за ден или два. Изисква се много време, постоянство и нерви за да достигнете успехи и да започнете да изкарвате пари от сайта си. Успех на всички блогъри !
 
  • Like
Реакции: Sky

Горе