Как да не правим като dir.bg

От: От: Как да не правим като dir.bg

1. Всеки човек, уважаващ бизнеса си, би трябвало да си намери свестен провайдър (тези провайдър за по 1-2 лева да ме извиняват, ама за толкова пари свястна услуга не може да има), който да се грижи за бизнеса му. И да стои далече от такива дето го играят лешояди.

2. Като не разбираш от бизнес, къде си тръгнал бре? Или действаме на принципа "каквото стане", без ясен план и визия какво ще правим след някой друг месец?

3. Хвани някой истински админ, в истинска хостинг компания (с поне няколко хиляди клиента) да ти обясни едно-друго. Като например защо се ъпдейтват кернели, и какво ще се случи с 2.6.27, ако на сървъра имаш 300 акаунта, 10 от които са по-товарещи. Но 300 клиента са ти твърде далече...

4. Ха така, телнет във Велико Търново (btw, това се вижда от IP-тата, които ползваш, просто ми беше интересно дали ще си кажеш). "Колокейшън центъра" им още ли е там срещу Военния? Като влезеш от София наляво?
Щото ако е там, това там не е дейтацентър. Това там е офис сграда. Ще си кажеш ли за типа противопожарна система, или аз да кажа? Че я няма изобщо? Нещо за 24 часа hands-on support?

5. виж точка 3. Пич, нямаш никакъв опит, само събираш информация оттук-оттам из интернет.

И как може ти, дето даже сървърът ти не е в истински дейтацентър (представи си, има такива в България, някои от тях се справят доста успешно, но струват пари), си тръгнал да обясняваш кой какво трябвало да прави? Един полуграмотен младеж, тръгнал да наразбирва малко от системна администрация, сложил едно сървърче в кварталния доставчик, и това е хостинг компания? Знаеш ли колко ме интересува какъв wifi са пуснали в търново? Да не би да съм оттам, че да го ползвам?

И какво ще стане ако нещо в телнет се запали през нощта? Или търновските пожарникари са по-умни от софийските?

...ааа, то затова клиентите трябва сами да си правят бекъпи.

Абе трагедия.

Статията, с която започна всичко е грозно деяние на човек, който си няма идея с какво се е захванал.

Беше интересно, вече не е...

1. За първото си много прав хостинг за 1-2 лв не може да се продава лесно и на печалба. Това трябва да е ясно на всички.

2. Аз не съм твърдял никога че разбирам от бизнес. Както казах единствено разбирам от това да правя сървъри.

3. Точно този кернел се ползва от всички хостинг компании в България някой с много повече от 300 клиента на техните машини което според мен обяснява защо цените им са по 1-2 лв. Аз лично не мисля да държа повече от 200-300 клиента на машина. Пък ти го разбирай както си искаш.

4. Да дата центъра още е там в Търново но не се притеснявай имаме резервни машини в друг дата център в случей на подобни ситуации.

5. Автобиографията ми ПИЧ е доста богата за човек без опит работил съм в две от най-големите Уеб студия в България. Поддържал съм и продължавам да поддържам доста машини така че не се притеснявай за моята техническа грамотност.


Ми помисли за твоята.

Казах ти ето ти акаунт пробвай се. Като си толкова технически компетентен. Или само си приказваш.
 
От: От: От: Как да не правим като dir.bg

Вероятно това ще ми е последния пост, защото явно няма да разбереш, че колкото повече информация даваш, толкова повече се излагаш. Та нека да оставим младежът да си каже последната дума...

Та да обобщим дотук:
- не разбираш от бизнес, не разбираш от маркетинг, от ПР, вероятно и от финанси, планиране, etc. разбираш единствено от системна администрация, защото си бил офисен админ на две уеб студия
- хостинг "компанията" ти не ползва колокейшън център, а офис на квартален доставчик, за да си държи сървъра
- опит като хостинг доставчик нямаш, не си работил за такъв, такива неща като "превантивни мерки за сигурност в хостинга" за някакви китаици.
- отправяш "призив", че към бекъпите в България не се действало професионално, като използваш за повод проблема на конкурент (който май се оказа, че има бекъп, хм)

Аз по-голям ЦИНИЗЪМ от това не мога да си представя. Не си подходил към предлагането на хостинг услуги с НИЩО професионално (освен бекъпа, може би), а си тръгнал да говориш за професионализъм.

Пич, когато си сложиш сървърите в свестен колокейшън център, с индустриални (а не домашни) климатици, с 24/7 присъствие на поддръжка, с истинско резервно захранване (не генераторче Honda на терасата), с НЯКАКВА противопожарна система, мисля че тогава може да даваш някакви оценки на работата на дир.бг. Защото ти си в доста по-лошо положение от тях, и това да нямаш проблеми се базира на чист късмет. И това просто да имаш бекъпи на друго място не е решение на проблема и е общо взето final resort - ако имаше някакъв опит с хостинг, щеше да си наясно с това.

Хич няма и да се занимавам да ти пентествам сървъра, първо защото нямам време и желание, после, всяко такова нещо ще ти е безплатно обучение, което аз няма да ти направя. Изброихме всичките неща, от които не разбираш, не виждам смисъл да доказваме на 100%, че и от администрация не разбираш. Самият факт, че не си наясно защо трябва да се ползва последен stable kernel показва това. Ясно, ше чакаме да ни exploit-нат, и тогава ще се сетим да ъпдейтваме.


Има гаражни фирми, има и сериозни фирми. Гаражните фирми колокират по офиси, и в най-общия случай персоналът на фирмата се състои от пишманадмин + един-двама приятели (при това неофициално). И вероятно ползват кернел 2.6.27, наистина... BTW, питах в две от по-големите български хостинг компании - чрез познати, никой истински хостинг админ (от тези дето не бъркат като пишат в конзола) няма да каже просто ей така какъв kernel ползва - и двете са на 2.6.32 (както споменах, заради бъг в grsec). Представяш ли си, има хостинг админи дето откриват бъгове в grsec и ги събмитват...

Не ме интересуват професионалните ти качества. Но наистина ми е жал за тези хорица, дето ще се излъжат да ти станат клиенти.

На всички останали мога да кажа да си опичат акъла като си избират хостинг компания. Просто внимавайте с гаражните фирми, и гледайте хоствача ви да разбира от хостинг, това е.

===
ПС. Нещо правописните грешки (случей???) взеха да не ми правят впечатление, от което съм наистина притеснен...
 
Последно редактирано:
От: Как да не правим като dir.bg

1. Това ,което стана с дир.бг може да се случи на всеки. Dir.bg не мисля, че имат вина за това. Те не са постъпили погрешно, за да се говори "Как да не правим като dir.bg".

2. Backup на 40TB не се връща лесно. Инструменти на високо ниво са неприложими понякога. Давам ти следния пример, като при нас. Използваме доста скъп storage на HP 13 SAS диска, ако не се лъжа ( в RAID 6 ). Всеки диск струваше средно около 1000$ преди около година ( вече са по-евтини предполагам ). Машините са ни главно на този storagе по isci, за да може да правим разни неща, като live migration и тем подобни. Та тъй като, не се виждат файлове ( единствено images на устройства ), бекъп правим с tape устройство пак от hp на касетки и ако се случи нещо подобно и случайно изгори всичко, връщането му няма да стане за минути.

3. Относно бекъпите на споделения хостинг, също са на ниско ниво. Смисъл, не влизаме по машините от там да правим бекъп. Относно бекъпа на определени файлове ( сайтове на клиенти ), също се правят отдалечено от самия storage. Така даже и някой ако случайно пробие някоя машина ( до сега не се е случвало, но вероятност винаги има ), могат да бъдат върнати данните.
 
Последно редактирано:
От: Как да не правим като dir.bg

Интерестно, какво видях в общите условия:

  1. Наименование на Доставчика: 'Скай Ай Ти ООД'
  2. Седалище и адрес на управление: ул. 'Васил Калчев' № 41 ет. 5 ап. 28
  3. Адрес за упражняване на дейността: гр. София, 1113 ул. Васил Калчев 41 вх.А ет.5 ап.28
  4. Данни за кореспонденция: гр. Софиа, 1113 ул. Васил Калчев 41 вх.А ет.5 ап.28, Email: [email protected] [email protected] , тел: +359 0887 67 31 60
 
От: Как да не правим като dir.bg

Интерестно, какво видях в общите условия:

хахах, може би така ги е копирал младежа от на суперхостинг сайта. няма пък да седне той да си пише условията я! да не е луд.

от пръв поглед се виждат няколко еднакви абзаца:

http ://www.superhosting . bg/web-hosting-page-terms-and-agreements-hosting.php
vs
http ://skyhost . bg/bg/termsandconditions.html
 
От: Как да не правим като dir.bg

Айде да подновим тая тема,а ? И пича не щя да каже дали ги е копирал от superhosting :D
 

Горе