Как да се намали CPU hosting usage при платформа PrestaShop?

krmihova

New Member
Здравейте,

Това ми е въпроса. Как мога да намаля използваното процесорното време на моя хостинг?

Имам онлайн магазин, който е базиран на Prestashop. До преди 2 седмици всичко беше ок, докато не получих мейл от хостинг компанията, че превишавам в пъти използваното процесорно време и ми препоръчват да си намеря друг хостинг провайдър. Така и направих - намерих друг, който ми осигурява повече процесорно време.
Днес си прегледах статистиката относно използваното проц. време и забелязвам, че и тук го надвишавам.

Интересувам се как мога да намаля това време? От предишния хостинг провайдър ми писаха:

"Най-често изпълняваните php скриптове от акаунта са: /cart.php и
/statistics.php

Най-интезинво използваните таблици от базата данни eurowoma_shop са:
connections , specific_price , search_index , product_tag и tag

В прикерпения файл сме приложили няколко бавни mysql заявки, които
забавят и изпълнението на скриптовете, които ги генерират."



За съжаление не мога да кача файла. За човек, който разбира много малко от програмиране, незнам какво да направя с тези таблици. Моля за малко помощ или поне разяснение или информация къде да открия желаните инструкции, че да се справя с проблема.
 
От: Как да се намали CPU hosting usage при платформа PrestaShop?

Идва подобен момент в който магазинът ти става известен и е време да се преместиш на VPS Хостинг.
Тези таблици доколкото мога да налучкам от имената са необходими за нормалното действие на магазина и не е възможно да се изключат или променят.
Ровни каква Gzip компресия ползваш или питай хостинг провайдъра ако не си наясно. Колкото по-голяма компресия толкова повече тормозиш процесора.
 
От: Как да се намали CPU hosting usage при платформа PrestaShop?

gzip в повечето случаи е забранен на шернат хост и не можеш да го ползваш.

Виж статистиката - изключи и настрой нейните опции и изчакай 1 седмица, за да видиш. В описанието пише кое харчи повече.
Пробвай да оптимизираш (спрайтове, кеширане на браузъра), няма да очакваш голяма промяна (дори никаква за ЦПУто). Следващата стъпка е VPS или нает/колокация.

Говориш за "бавни заявки", какво имаш предвид...

Дай линк към магазина да го видим...
 
От: Как да се намали CPU hosting usage при платформа PrestaShop?

Аз имам сайтове на Prestashop и т.н - колко посещения правиш, че чак толкова товариш хостинга.
 
От: Как да се намали CPU hosting usage при платформа PrestaShop?

Най-удачнио е да смениш хостинга си с някоя качествена компания
 
От: Как да се намали CPU hosting usage при платформа PrestaShop?

Или се местиш на VPS сървър, или казваш на съпорта на хостинга да ти инсталират memcache.
 
От: Как да се намали CPU hosting usage при платформа PrestaShop?

Здравейте,
Не знаех дали е удачно да слагам линк към магазина, затова не го направих: http://shop.euro-woman.net/

the.rampage.rado - Бавните заявки са ми изпратени като файл, който тук не мога да кача. Качих го в Dox.bg ако искате да го разгледате - http://dox.bg/files/dw?a=e3226920dd

V.Andreev - Това е статистиката от вчера за посещенията изобщо (домейн + 2 субдомейна). Имай в предвид, че тези цифри са непостоянни, има дни когато уникалните посетители не надхвърлят и 300.

07 Feb 2013 Уникални посетители - 1,584
Страници - 8,389
Хитове - 71,545
Bandwidth - 887.22 MB



geshoto - В момента съм платила хостинг за 6 месеца, защото ми се върти в главата да си направя собствен сървър и да нямам повече такива проблеми. Относно
memcache - ще попитам да видим какво ще кажат. Понеже това е ново за мен, трябва да разуча как да го настроя, за да имам полза от него.
 
От: Как да се намали CPU hosting usage при платформа PrestaShop?

Имаш МНОГО css и js файлове. Не знам дали това е нормално при тази платформа но за мен не е нормално. Една добра оптимизация е възможно да ти помогне.
Бих ти помогнал с оптимизацията. Препоръчвам ти и миграция към опенкарт тъй като е по-лек вариант.

Ето и полезeн репорт: http://gtmetrix.com/reports/shop.euro-woman.net/QVQXK7lV
Гугъл SPEED изобщо не може да се свърже с твоят сайт.
Съветвам те да използваш CDN като cloudflare.com ще ти спести МНОГО товар!
Даже задължително използвай cloudflare сайта ти ще стане по-бърз, по-лек и ще ти спести процесорно време.
Мога да ти помогна с настройката на това нещо.
 
Последно редактирано:
От: Как да се намали CPU hosting usage при платформа PrestaShop?

Сега като сподели посещенията е лудост да имаш проблем с хостинга, от към това, че сайта ти е много посещаван. ( защото не е )

Разбира се ако хостинга ти е от кварталния е възможно, но говорим за нещо от рода : суперхостинг.бг : не би трябвало да имаш никакъв проблем.

Все пак аз с един СуперПро имам няколко prestashop сайта и доста други бонуси и проблем нямам за момента ( почти стигам лимита ама... почти :) )

---------------------------------------------

Това което забелязвам при твоя сайт е 3-5 секундно зареждане на бяла страница, докато ми го отвори. ( което си е странно ) после започва да работи горе - долу нормално.
Има доста неща които е хубаво да направиш, те са малко настройки за да имаш повече поръчки и т.н - аз се занимавам с Prestashop и може да се каже, че имам опит някакъв. Виж това : тук
 
От: Как да се намали CPU hosting usage при платформа PrestaShop?

Проблема си е в хостинга то е ясно като бял ден.

Както каза колегата V.Andreev - суперхостинг.бг план СуперПро и няма да имате никакви проблеми. Аз има няколко сайта на престашоп там с версии от 1.4 до 1.5.0.17 и няма такива драми
 
От: Как да се намали CPU hosting usage при платформа PrestaShop?

V.Andreev, точно това казвам и аз. Сайта ми е сравнително нов и няма нито толкова много посещения, нито продажби, че да оправдае супер хостинг план. Между другото хостинга ми е от хост.бг и плана ми е Премиум, тоест с повече дисково пространство + повече cpu време и т.н. Явно проблема е в настройката на моя сайт. Все пак съм самоука и в движение се уча и правя нещата, на никой не разчитам на помощ. Четях по форуми и сайтове и така успях да постигна сегашния резултат. И не спирам да чета и да се уча, дори започнах да си подобрявам познанията по php. Ох, положението ми е явно трагично - всичко е наред с хостинга, но в престата има нещо, което затормозява хостинга. Започнах поетапно да спирам и премахвам добавени плъгини, че да видя дали ще има резултат.
PS - сайта ви за панделки ми е добре познат. Страхотен е! Признавам си, че неведнъж съм го отваряла и разглеждала като пример за моя магазин.
 
От: Как да се намали CPU hosting usage при платформа PrestaShop?

Много възможно е да е от даден плъгин/модул, дори не само един. Аз в процеса на работа с колко проблеми се сблъсках и масово бяха от модули. Разбира се, трябва и добре да познаваш собствената версия, защото във всяка има някой друг бъг.

Сега като ти гледам магазина, е много добра идея ( лично мнение ) да направиш поръчката да е на 1 страница а не на 5.

Това става лесно, влизаш в админ панела -- >> Back Office -->>Preferences -->> тук на страница малко по - долу избираш ( поръчка тип ) на английски не се сещам как беше - после има две отметки на теб ти пише нещо от рода " 5 стъпки " и има опция да избереш между тези 5 и 1 ( много по - удобно е ).

Малко кофти го написах, ама трябва да разбереш :)
 
От: Как да се намали CPU hosting usage при платформа PrestaShop?

Пуснала ли си му CCC и apache optimization на това? 1.4.9 ли е? Тоя зопим също бави първото отваряне много (на зен карт съм го слагал, от "веднага", нещата отидоха на 2 сек...)

Сега ще ти "джурна" 1 торба съвети, защото....

1. Таг клауда го сложи най-долу на колоната.
2. Специални?! Промоции се нарича това - смени му името и се слага най-горе в дясто, след количката, за да привличаш внимание, че правиш промоции. С надеждата да правиш от това и повече печалби.
3. Махни тоя адсенс долу - ще продаваш или ще правиш реклама на конкурентите ти?
4. Имаш непреведени фрази на фронт пейджа. Нямаш инфо за контакт на него също така - адрес, ако имаш магазин "истински" и телефон - задържително. Зопима не те спасява от телефона...
5. Нови продукти е много наблъскано. Остави 3 продукта, увеличи хедингите им и ги направи да се въртят. Има описано как се случва това във форума им.
6. Пише се "онлайн", но с "и".
7. Темата хич не ми харесва... Има "белички с малко сивичко" точно за "бутик" за 60-80 долара в нета. Разгледай и си харесай... Много е "претрупана" тази...
8. Също така спокойно можеш да разкараш това "абонирай се", никой не го ползва. Никой няма да си напише ежедневния мейл там...
 
Последно редактирано:
От: Как да се намали CPU hosting usage при платформа PrestaShop?

the.rampage.rado, благодаря за съветите. Обмислям покупката на нова тема, но не съм намерила "моята" тема. Относно превода - превеждам когато имам време, защото работата ми е натоварена и всичко по сайта върша нощем. За останалите съвети със сигурност ще бъдат взети под внимание, защото са логични и предполагам че спазвайки ги, ще постигна оптимална ефективност на магазина си.
В момента се боря с пустото cpu натоварване. Махнах Zopim-a (онлайн чата), сега ще махна и StoreYa (прехвърля магазина във фейсбук страницата). За адсенса - правя си една мъничка статистика на адсенса в магазина и по другите сайтове и трябва да изчакам края на февруари, за да мога да анализирам ефективността му.
Отново благодаря за съветите !
Ако имате идея как да намаля още процесорното време, ще бъда благодарна ако ми дадете съвет.
И това забавяне в началото преди да се отвори магазина - незнам къде да го търся.
 
От: Как да се намали CPU hosting usage при платформа PrestaShop?

Хм, с такива посещения да имаш чак "голямо" натоварване? До колкото знам, при prestashop проблемни обикновено са mysql заявките. Та, може би правилно настроен mysql сървър с кеш на най-честите заявки ще се справя по-добре. След това вече да се търси кой точно скрипт натоварва.

Ако някой има някакъв сайт на тази платформа и иска да тества бих му дал акаунт за да провери как ще върви при нас. Аз лесно мога да пусна, но ще минат месеци до като почне да генерира такива посещения.
 
Zopim, не товари сървъра.

Съветите по-горе няма да дадът повече от 5% намаляване на CPU времето, а част от тях дори изобщо - единствено ще оптимизират времето за зареждане при клиента, което не е пряко свързано с използваното CPU време на хостинга.

Това, което трябва да се направи е да се проследят кои заявки бавят и да се оптимизират. Това включва слагане на подходящи индекси в базата и пренаписване на самите заявки, така че да не изискват толкова ресурси от базата.

От прикачения файл се вижда, че има заявки които продължават повече от 40 секунди - това е безумно много. Нормалните граници са под 100мс. В редки случаи повече.

Възможно е бавните заявки да ги прави плугин добавен към престашоп.

VPS рядко решава проблема - трябва да се закупи доста скъп VPS за да се равнява на споделения хостинг.
 
От: Как да се намали CPU hosting usage при платформа PrestaShop?

Аз не съм и казвал, че ще свалят ЦПУ-то. Единствено от махането на Зопима, би имала плюс и то само при първата страница. Защото наистина се чака за него...

Иначе - не отговори дали си пуснала двете функции на Престата, за които те питах по-горе.
 
От: Как да се намали CPU hosting usage при платформа PrestaShop?

http://www.webpagetest.org/result/130209_B9_GTN/

20 секунди :shock:

Я спрете добавките и пускайте 1 по 1 като преди всеки се прави тест.

@alabam4eto - нищо не съм включвал. :) Направете копие на сайта и тествайте на друг хост едно по едно всичко (може и на localhost). От където и да тествам сайта зарежда между 10 и 30 секунди (всичко над 1-2 секунди е недопустимо). Да се пробва без добавки и да видят пак ли ще се получава същото. Ако проблема остане, да се смени темата на default. Когато се изключи проблем със темата, добавките и сървъра вече да се търси и проблемния код. Тук ще помогнат логовете на уеб сървъра.

mlazarov също даде добри съвети.

http://gtmetrix.com/reports/shop.euro-woman.net/yHKIQDGP
 
Последно редактирано:
От: Как да се намали CPU hosting usage при платформа PrestaShop?

Здравей, най-вероятно си включил статистиката да ти показва в реално време, кой на коя страница е при навлизането на много хора на куп се получава този бъг.
 

Горе