Как да се организира конкурс?

ReminD

Well-Known Member
Искам да се организира 1 конкурс, но въпроса е как да се избере победител? Става въпрос за : всеки да напише някъде дадена статия - най-добре в собствен блог и накрая победителя да вземе парична награда като условие е да има линк наш линк вътре с точен анкор. Как ще е най-добре да избера победител? Тук трябва да благодаря на Fozzy, че ми даде доста съвети.


1 > фейсбуук лайкове - който има най-много печели. Тук доста може да се манипулират нещата
2 > по броя на коментари в статията
3 > по класирането на статията в гуугъл ( това не ми харесва )
4 > по брой shares - това ми харесва

5 > предложете вие.


имам и 6-ти - по брой трафик докарала статията в сайта - и тук много много не михаресва.



Вие сте.
Става въпрос за статия промитираща seo / sem компания - за български език.
 
От: Как да се организира конкурс?

5.Като намериш професионалисти в областа (нещо като жури),които да оценят работите на включилите се в конкурса ?
 
От: Как да се организира конкурс?

ами може да е съвкупност от всичко, което си изброил и за всеки критерий да се дават точки. което не те кефи даваш малко точки, което те кефи - повече. накрая събираш и който има най много точки - печели.
 
От: Как да се организира конкурс?

Всичко се манипулира, накрая ще взема аз да оценявам, само че ще каже някой, че на познат давам наградата или пък другите ще се разсърдят.
 
От: Как да се организира конкурс?

Мислих и накрая да избера 10 и да има анкета 2-3 седмици тук и който има най-много гласове да вземе наградата, но пък кой би чел 10 статии по 400-500 думи.... изглежда малко смешно.
 
От: Как да се организира конкурс?

Здравей, участвал съм в какви ли не конкурси, само че за дизайн и от скромния опит, който съм натрупал ще ти дам няколко съвета:
1 > фейсбуук лайкове и 4 > по брой shares - това не го използвай в никакъв случай според мен. Предразполага към яко спамене и в крайна сметка можеш да получиш победител, от който да се отвратиш дори самият ти. Освен това е дразнещо и за самите участници или по-скоро евентуалните такива. Примерно сега има конкурс с награда за 1000лв. за ново лого на Базар, но ето какво гласи първият кръг от регламента при избирането на победител:

1-ви етап - всички проекти ще бъдат пуснати за гласуване от феновете на Bazar.BG във facebook.com
Това мен ме отвращава и даже няма да взема участие в конкурса по всяка вероятност, защото съм участвал в няколко такива конкурса и победителите бяха, т.н. от мен "paint-аджии".

Предлагам ти следното решение, което е малко по-подробно от това на колегата dilyan_ostr:

Получаваш да речем 50 статии, от тях избираш 5 финалиста. Създаваш си собствена оценка по десетобалната за всяка една от тях, но я запазваш за себе си. След това хващаш жури както беше споменал колегата er0s и те оценяват по същата система. Накрая пускаш и анкета тук, като показваш 5-те статии, но без да даваш авторите им и спрямо класирането:

1-ви: 10/10
2-ри: 8/10
3-ти: 6/10
4-ти: 4/10
5-ти: 2/10

Накрая сумираш резултатите от тези 3 кръга, като твоите точки умножиш по 3, тези на журито - по 2, а тези от анкетите използваш така и получаваш следното:
Автор Х (твоя оценка*3+оценка жури*2+оценка от анкетата)
Твоята оценка е по 3, защото има най-голяма тежест, нали все пак на теб е нужна статията и не искаш нещо, което не ти харесва до толкова да се окаже победител (е за да е на финалния кръг сигурно малко или много ти харесва все пак, но съм сигурен, че едно ще ти хареса повече, друго - по-малко). Оценката не журито също е важна, защото това са хора, които знаеш, че разбират от дадената сфера и ще ти дадат коректно и добро мнение. И накрая гласът от анкетата с най-малко значение, защото по един или друг начин най-лесно се манипулира, а и вярвам, че няма да липсват хора чели - не дочели и гласували. Надявам се да съм бил полезен и успех с конкурса.

Поздрави,
Станислав Тонков

ПП: Ако някой колега, заинтересован от лого дизайна, не знае за конкурса ето линк.
 
  • Like
Реакции: Sky
От: Как да се организира конкурс?

Всичко се манипулира, накрая ще взема аз да оценявам, само че ще каже някой, че на познат давам наградата или пък другите ще се разсърдят.

Ами нали ти организираш конкурса и статиите са за теб. Естествено че ти ще си оценяваш. Както каза, всичко може да се манипулира... и журито може да се почерпи :).

Правиш си конкурса, ти си си журито, а ако на някой не му харесва, че на тебе не ти харесва... сорка и това е.
 
От: Как да се организира конкурс?

Лайковете и Шерванията ще откажат сериозни участници от конкурса ако ги сложиш като показател.
Всъщност може и да присъстват, но например с тежест 1/10 , в случай че много се колебаеш между два финалиста, това да е нещото което ще наклони везната.
 
От: Как да се организира конкурс?

Според мен, ти си този, който трябва да реши :) . Ако имаш екип може да вземете решението заедно . За да не се чувстват ощетени останалите, които са писали, може да има някакви дребни награди(услуги) и за тях, но за всички, които са участвали, без първи, втори, трети . Така печелят всички и си имаш победител :)
 
От: Как да се организира конкурс?

Засега решихме така:

Статията с най-много лайкове
Статията с най-много докаран трафик
и 3 статии избрани от нас

Пуска се гласуване в предприемач за дадената статия и хората гласуват, тъкмо статиите няма да са много а само 5 накрая.






Е, в корекции винаги можем да се вслушаме, така че вие сте.
 

Горе