Как мислят хората с различни IQ ?

dalasweb

Well-Known Member
На балканите мислим различно, но ето как е по света.

Как мислят хората с различни IQ (70-80, 100-120, 120-140, 140-160, 160-180, 180-200, 200+)?

За диапазона от 70 до 85 IQ мисленето в етикети и простото назоваване на предмети от ежедневието е типично. 70 - 75 е диапазонът от IQ резултати, при който хората едва ли имат достатъчно интелигентност, за да разберат и използват разписание на автобус или телефонен указател. Те обикновено са грамотни, но знанията им обикновено не надхвърлят началното училище, те са забележимо по-бавни в четенето, умствената математика е ограничена до едноцифрени събирания и изваждания и имат донякъде забележим дефицит в езиковите умения. Повечето от тези хора не се нуждаят от ежедневна помощ от болногледач и могат да живеят независим живот, за разлика от тези с коефициент на интелигентност от 50 до 70 или по-нисък. Често те имат някои, но не дълбоко изразени трудности при контролирането и тълкуването на емоциите си.

Тези в диапазона от 85 до 100 IQ обикновено мислят от гледна точка на основна логика и могат да се справят с някои от по-простите непознати и нови ситуации. Техният словесен израз като цяло е по-прост от обичайното при хора малко над 100, но те могат да се социализират и да се свързват с другите без никакви затруднения, пряко свързани с интелигентността. Дипломата за средно образование често е образователното ниво на тези хора и огромното мнозинство от тях са наети на много обичайни и „нормални“ работни места (като готвач, водопроводчик или, над 90, електротехник). Те могат да разберат прости концепции и да покажат някои много основни абстрактни разсъждения. Техният доминиращ когнитивен стил обикновено е аналитично мислене или способност за манипулиране на научена фактическа информация и прилагане на основни дедуктивни умения за извеждане на вероятни решения на възникнали нови ситуации. Някои от най-сърдечните хора, които лично познавам, имат IQ в този регион.

От 100 до 115, умствените способности започват да предизвикват усещане за „небрежно интелигентен“, докато разговаряте с тях, те доста често формулират лични и отличителни гледни точки относно ежедневните ситуации, новините, информацията, научена в училище и другаде. Някои от тях успяват да получат висше образование по „по-меките“ предмети. Повечето от тях нямат типично „интелектуални” хобита или интереси, но някои със сигурност имат. С достатъчно усилия и време, те могат да схванат доста сложна концептуална информация. Доминиращата когнитивна област обикновено е вербално-лингвистична и техните мисловни процеси обикновено са вербализирани по природа, но те могат доста лесно да използват абстрактни и обобщаващи способности, ако обстоятелствата го изискват, но това не е когнитивен стил, предпочитан от тях.

115 до 130. Тези хора са забележимо умни, имат много развит речник и показват бързи и точни модели на асоциативно мислене. Те са склонни да мислят от гледна точка на сложни логически последователности, намирайки прилики между просто слабо свързани части от информация и са доста способни да намерят оригинални и креативни решения на житейските препятствия. Долните две трети от този диапазон на стандартно отклонение са склонни да работят в управлението, докато горните 5, от 125 до 130, имат най-висок тип и ниво на интелигентност за ръководни позиции.

130 до 145. Помислете за „най-умното дете в класа“ във вашето основно училище, те са в диапазона 130 - 135, а най-умният ученик в класа на гимназията обикновено е в диапазона 135 - 140. На това ниво мисленето в логически последователности започва да се заменя с мислене в асоциативни модели и по-размита логика и дървовидни структури на информация. Те не само са много умели в манипулирането и прилагането на наученото знание, но от този диапазон нататък синтетичният стил на мислене и творческите способности за изводи стават видни. Те обикновено са първокласни в своята област и някои от тях работят като професионални учени. Като диплома за колеж те обикновено избират STEM области или информатика/кибернетика и програмиране. Много работят като разработчици на софтуер и някои от тях изкарват прехраната си като творчески писатели и художници (но артистичната надареност има само слаба връзка с интелигентността, измерена чрез IQ). Това са коефициентите на интелигентност на хората, които обикновено се смятат за „интелигентни“ в обществото. В класификацията на резултатите от теста те попадат в категорията „интелектуално надарени“.

145 до 160. Хората в този диапазон започват да се възприемат като изключително интелигентни. Наистина, над 145 е мястото, където високата интелигентност започва да се превръща в проблем, когато става въпрос за общуване и намиране на връстници. Те са склонни да мислят в шаблонни структури, абстракции на високо ниво и интеграция на синтетично и аналитично мислене, което прилагат наведнъж, проявявайки когнитивен стил, известен като „интегрирано мислене“. Те често възприемат връзки във възприетата информация, които другите не възприемат, и лесно възприемат модели, които са скрити за огромното мнозинство от хората. Качествено различен тип интелигентност започва да се появява на долната граница на този диапазон, тъй като хората с такъв интелект често изпитват и използват напълно живо ниво на възприятие, известно като синестезия и идеестезия. Лично за мен мога да опиша по-широко моя „главен свят“, тъй като попадам в долния ръб на този диапазон на IQ. От малък знаех, че съм различен от повечето други. Беше доста трудно да намеря връстници, за да водя интересен разговор. Интересите ми просто не отговаряха и не отговаряха на повечето хора. Имайки слухово-визуална, визуално-тактилна и слухово-вкусова синестезия, аз преживявах реалността доста по-различно от повечето хора, които познавах откакто съм се родил, и никога не съм си помислял дори за възможността другите просто да не възприемат музиката като цветове и сложни геометрични шарки, придружени от различен аромат без езика ми и нежно усещане за допир до кожата ми, понякога стават доста еротични по природа, когато свиря някои от по-трудните пиеси на пиано. В началното училище, а след това и в гимназията, повечето съученици ме възприемаха като изключително надарен и „интелектуалец“ или просто маниак. Беше в университета, когато имах приятелка и една вечер, когато бяхме заедно, правейки любов, тя ме докосна много еротично и, за нейна изненада, започнах да крещя „Зеленото синьо наруши червено жълто зелено adwwww ……“. Тя ме попита какво, по дяволите, се случва тук и аз трябваше да помисля известно време и да разработя разбираем отговор. В днешно време социално се вписвам доста добре, но само благодарение на социалните си кръгове в университета, тъй като съм студент по теоретична физика. Имам един много близък приятел, чийто IQ е тестван на 155, математик. По думите му това ниво на интелигентност е изолиращо дори в математико-физическите среди.

160+: Хората с толкова висок интелект са склонни напълно да заобикалят класическата логика, каквато я познаваме в своите мисли, и да мислят на изключително ниво на сложност, извеждайки обобщени концептуални структури в умовете си, като същевременно възприемат света в размити модели и свързват привидно несвързани парчета информация, за да излезете с някои от най-брилянтните идеи, произлезли от човечеството. Те често са социално изключени, тъй като много малко могат да ги разберат и обикновено са твърде ексцентрични, за да общуват с тях и да се наслаждават на времето заедно. Познавам двама души с коефициент на интелигентност 160 и двамата са нещо като „стелт екстремна интелигентност“, тъй като те, по не знам каква причина, понякога се държат по начин, който наистина изглежда глупав, а разговорът с тях е изключително просто, само за да измисля нещо необикновено изобретателно и брилянтно следващия път, когато ги видя. между другото И двамата от тези 160 са екстензивни и интензивни потребители на незаконни наркотици от всякакъв вид.
 
Така да ми олекна, че съм под 70 :rolleyes: Що проучвания, статистики и захабен умствен потенциал съм си спестил ;)
 
От изложеното в първия пост, става ясно, че IQ от 130 нагоре имат само аутистите. Изниква въпросът: кое е по-важно - да мислиш отвъд шаблона или да си способен на нормално човешко общуване???
 
От изложеното в първия пост, става ясно, че IQ от 130 нагоре имат само аутистите. Изниква въпросът: кое е по-важно - да мислиш отвъд шаблона или да си способен на нормално човешко общуване???
Аз съм си бил винаги доста скептичен към този тип измерване на интелигентността.
Въобще не съм се интересувал на каква база са изготвени тестовете на МЕНСА.
Но съм решавал три пъти техни оторизирани тестове.
И трите теста ми дадоха почти идентични резултати, мисля, че единия беше 129, другия 128 и 131.
Което само по себе си означава, че не са изсмукани от пръстите. Това са точно тестове за IQ, не са хитрост и не са за знания.
Защото ти не знаеш, но най-добрият ми приятел изръси Стани Богат с 10 бона, и отвори въпрос за 20 000. Той също е интелигентен, но както и да звучи, едва ли ще изкара повече от 115. Но сравноно със знания, ами си е направо малка енциклопедия. Дори може и по-малко, защото на него много би му попречело точно вземането на бързи решения.

А начинът по-който са направени е обвързан и с време.
Очевидно е, че са направени като някакво най-малко общо кратно въз основа на всички аспекти на т.нр. интелигентност.

И във връзка с това, което е пуснал @dalasweb аз ще добавя, че от личен опит ми се струва достоверно. Това за аутизма според мен е пресилено.
Има нещо, но то не е по никакъв начин доказано.
Искам да дам за сравение един Лионел Меси, които за много хора е аутист, но категорично няма такава диагноза. Въпреки, че някои външни белези, като леко по-затвореното му ляво око намекват за нещо такова.
 
Искам да дам за сравение един Лионел Меси, които за много хора е аутист, но категорично няма такава диагноза. Въпреки, че някои външни белези, като леко по-затвореното му ляво око намекват за нещо такова.
Аутизмът е поведенчески, а не физически проблем, тоест, не се забелязва върху тялото/лицето на човека. Като човек с IQ 131, би трябвало да го знаеш.

По правило аутистите са гении в поне една област от живота. При тях проблемът е невъзможността да общуват. Дори ми е странно, че някои от тях се женят, при положение, че аутистите не понасят физически контакт дори с най-близките си хора.
 
Аутизмът е поведенчески, а не физически проблем, тоест, не се забелязва върху тялото/лицето на човека. Като човек с IQ 131, би трябвало да го знаеш.

По правило аутистите са гении в поне една област от живота. При тях проблемът е невъзможността да общуват. Дори ми е странно, че някои от тях се женят, при положение, че аутистите не понасят физически контакт дори с най-близките си хора.
Диагностицираните аутисти, имат някакъв външно изразен недъг, и обикновено той е силно изразен. Там също има степенуване. Едва ли случайно дадох пример с Меси.
Има тестове и методики, от които човек може да добие и представа и дали има надмощие на едното мозъчно полукълбо спрямо другото.
Но има супер много детайли.
И такива тестове съм си правил и при мен двете полукълба са сравнително равностойни.
Ето ти малко информация, която е долу-горе добра.
Виж и визуалният тест.
Накъде се върти тази жена?

Има и един визуален тест, които е правен от българи. И според мен е много добър. Той също е ориентирир, различен е от тестовете на МЕНСА, дори бих казал, че е един от най-интересните тестове, ако не и наи-интересния, която съм решавал.

Но пак ти казвам, че съм скептичен към всякакви тестове. Но това, което е написал даласа е акуратно. Точно нещо такова е - 130 е някаква граница, аз не съм гений и знам че това 130, въобще над 120-125-130 е е границата между интелигентен човек и гений.
 
Дървовидните модели имат и друго име и то е фрактално мислене. Или мозаечно мислене. Фракталът повтаря определен модел, като всяка следваща степен, е изключително подобна на предишната. Но се различава от предишната. Различията са едва доловими. Представете си една спирала, при която всяка следваща полудъга се отдалечава от центъра.
 

Горе