Как може WEB да помогне в една фирма

nedko

New Member
Здравейте.
Може да ви се стори малко странен въпроса, но ми е нужно вашето мнение.
Въпроса ми е - ако имате познания по WEB dev (php/mysql) каква идея бихте прокарали за да можете да помогнете за работа във фирмата в която работите.
За сега имам само една идея и тя е за онлайн попълване на командировъчните листи. Сега това става на ръка и е АДСКИ гърбаво и мудно.
Та въпроса ми е - ако можехте да помогнете на фирмата в която работите със система, която ще й ускори/опрости/подсигури работата - какво бихте направили?
Може и само идейки, които да ми свършат работа в последствие.

Благодаря много на тези, които биха помогнали и хубав ден.
 
От: Как може WEB да помогне в една фирма

Командировъчни листи, заявления и одобрения на отпуски, динамично пресмятане на оставащите дни, форум за обсъждане на проблеми...
И вече зависи колко си нахъсан и каква база имаш - фактури, протоколи за предаване и приемане, сервизни поръчки и протоколи... зависи каква е фирмата безброй неща.
 
От: Как може WEB да помогне в една фирма

Като цяло е добре да започне изграждането на фирмен интранет, който да съдържа споменатите по-горе функционалности, но да може върху него да се надгражда според потребностите на фирмата. По-натаък ще е хубаво да се добави knowledge management система, система за управление на проекти (ако се работи по проекти), онлайн система за атестиране и т.н.
 
От: Как може WEB да помогне в една фирма

CHILIEV - благодаря ти за насоките.
webmaster - за атестирането. То няма да е нужно, защото скоро започва внедряване на SAP. Иначе това за фирмения интранет е нещо, което аз много силно желая, но шефовете им е безразлично ми се струва.
Система за управление на проекти съм направил вече и се работи по нея.

Някой друг с интересна идея?
 
От: Как може WEB да помогне в една фирма

за фирмения интранет е нещо, което аз много силно желая, но шефовете им е безразлично ми се струва.

Това е много често срещано. Опитай се да запалиш мениджърите на средно ниво. Те да видят ползата от интранет и да поискат от шефовете да се направи. Ако фирмата е чужда, моят опит показва, че повечето имат на корпоративно ниво купени лицензи за пълнофункционален CMS. Виж дали е така и ако да, с него можеш да направиш чудеса.

Успех!
 
От: Как може WEB да помогне в една фирма

Нямат такива лицензи, но се занимавам с Joomla и мога да направя това-онова с нея :)
Но идеята е част от документооборота да минава през тази/тези системи.
Някой с някоя интересна идея?
 
От: Как може WEB да помогне в една фирма

Джумлата е много добра, но специално за документооборот разгледай alfresco.com
Не съм я ползвал, но мисля, че може да ти свърши добра работа, а е и open source.
 
От: Как може WEB да помогне в една фирма

Аз смятам да ползвам готова CMS в съвсем краен случай. Искам всичко сам да си го напиша, че заданието (както се досещате) не е конкретно и крайно. Винаги ще има - ама това може ли да се направи то тоя начин а не по ония? И такива глупости. За това предпочитам сам.
А и ще се усъвършенствам (надявам се).
 
От: Как може WEB да помогне в една фирма

Някой да побутне с още 1-2 идеи, моля. Че трябва да издам списък, който да предложа на шефовете и трябва да има избор :)
Пак благодаря за горните отговори.
 
От: Как може WEB да помогне в една фирма

Бих ти препоръчал drupal като CMS молуда CCK ще ти свърши идеална работа с негова помощ можеш да си дефинираш различни типове данни за различните документи които ще се попълват, примерно имаш тип Командировки който има зададени от теб полета като може да са текстови, меню за избор, поле за снимки и каквото решиш. Ако ползваш и VIEW който ти позволява директна работа с базата данни ще си спестиш адски много време и доста ще опростиш нещата. А за конкретни идеи какво трябва да прави системата ще ми е трудно да ти помогна, все пак всичко зависи от това какви нужди има конкретната ви фирма, би било хубаво цялата ви документация да се обработва от системата ще си спестите доста време е ресурси.
 
От: Как може WEB да помогне в една фирма

Много зависи какъв ти е бюджета. Ако имаш над 10к се насочи директно към системи за управление на бизнес процесите BPMS
Там нещата са силно ориентирани към Task management-а и големите компании ги ползват задължително, за да управляват повечето ежедневни дейности на служителите си. Так в общия случай пазаруваш лицензи и след това кешираш за консултанти. Ако искате просто да опитате какво ще стане можете директно да програмирате от 0 ако си наясно с нещата
 

Горе