Как пазите снимките си от конкуренцията?

Force

Active Member
Здравейте Колеги. Напоследък не знам защо, конкуренцията ми е вдигнала мерника и копират 1:1 всичко, което публикувам и правя. Снимките ми са на бял фон с гравиран надпис на моя бранд и отделно отгоре върху продуктите моя воден знак - замъгляват фона и поставят техния воден знак върху моя - клиентите им дори не се усъмняват, че снимките са крадени. Описанията - 1:1 копирани. Предупрежденията не ги вълнуват. Лошото е, че продаваме главно в сайтове за обяви и заради това няма и наказания за тях, каквито би имало, ако продаваха чрез онлайн магазин. Знам че в бизнеса няма правила и нищо не е честно, но малко тежко му идва на човека когато: прави стотици снимки, отсява най-добрите, редактира ги, пише описания... и накрая се появи някой тарикат и изкопира всичко за половин час.

П.П. Понеже познавам конкурентите, освен да отидем с една ударна група да им чупим главите, за нищо друго не се сещам...
 
От: Как пазите снимките си от конкуренцията?

Ако и конкурентите те познават защо не пробваш да им пишеш?
 
От: Как пазите снимките си от конкуренцията?

Снимките твои ли са? Или и ти ги взимаш от някъде и поставяш воден знак? Това е много важно. Ако са твои, ти държиш правата върху тях. Ако ги взимаш от някъде, не може да претендираш за нищо свързано със снимките. / но може да отидеш на място при тях и да ги накараш да ги свалят, или ги връзваш и бой. Ако не става с бой, става с много бой. :) / Друг е въпрос вече, ако си екслузивен представител на бранда от който ги взимаш. Тогава не ти, а собственика на снимките ще претендира за авторско право.

А описанията щом ти ги съчинявяш, ти държиш правата върху текстовете и може да отидеш на място и да ги накажеш :)
 
От: Как пазите снимките си от конкуренцията?

Снимките и описанията са лично мои. Дори и бранда, под който продавам часовниците съм го измислил аз - реално такъв не съществува. Примерно да кажем бранда е: нови телефони и се продават различни марки под тоя бранд като айфон, нокиа и др. Като всички снимки на продуктите са направени от мен и също описанията са авторски, а не копирани от сайта на производител.
 
От: Как пазите снимките си от конкуренцията?

Брандът ти регистрирана търговска марка ли е или просто домейн на магазин?
 
От: Как пазите снимките си от конкуренцията?

Бранда е просто домейн на магазин, име на профили в онлайн магазини и т.н. Не е регистриран като търговска марка.
 
От: Как пазите снимките си от конкуренцията?

По никакъв начин не можеш да спреш някой да ти копира снимките, смени тактиката и ги затрудни максимално.
Вместо да ги спираш, ползвай някакъв скрипт за да попречи директно да ги копират в комбинация с воден знак, който да не е в ъглите, а да минава някъде през изображението, да е прозрачен, да не загрозява снимката и да не ангажира вниманието върху себе си, по този начин слагайки ги в сайтовете си те даже ще ти правят реклама или пък ще изразходват толкова нерви да го премахнат, че ще се откажат:)
 
От: Как пазите снимките си от конкуренцията?

Въпроса е, че в базар и оелекс не мога да ползвам никакви скриптове. Естеството на продуктите налага да се акцентира върху всички детайли на продукта, затова няма как да поставя водния знак точно върху него...
 
От: Как пазите снимките си от конкуренцията?

От базар и оелекса ли ги копират, нищо чудно то там е пълно с всякакви екземпляри, е там нали се генерират някакви водни знаци техни си и въпреки това, ако желаеш можеш да си сложиш воден знак, който като е прозрачен няма да пречи на детайлността.
 
От: Как пазите снимките си от конкуренцията?

Ако се постараеш достатъчно, ще направиш такъв воден знак, че нито ще им се играе да го махнат (ако могат) нито ще ти пречи на продуктите [emoji1]
 
Последно редактирано:
От: Как пазите снимките си от конкуренцията?

Ето ти пример, за прозрачен воден знак, който да не пречи на детайлите и да е сравнително труден за махане:

GA_100_1_A1.jpg




Другия вариант е самия фон да е нееднороден за да не може да се ползва Content Aware, примерно.
 

Горе