Как (почти) безплатно да ползваме ePay.bg за плащане на битови сметки

happyslacker

New Member
Преди да подадете заявка за регистрация на карта в ePay проверете дали за вашата карта таксата на ePay е нула:

NHl9dA8.png


Сега може би си мислите, че сте готови с „домашното“? Грешка! Трябва да отидете в сайта на банката издател на картата и да проверите в нейната тарифа дали има такса за плащане чрез ePay. Тоест освен ePay, може и самата банка да има такса за тези плащания!

Например Алианц Банк има такава такса (съгласно тарифата в сила от 25.08.2014 г.):

mlZBsP1.png



Проверете също така дали има такса за проверка на наличност по картата чрез ePay (не съм видял да има банка, която начислява такава, но все пак тази проверка няма да е излишна).

Сега си милите „готов съм - повече няма какво да проверявам“. Пак грешите - трябва редовно да проверявате за промяна в тарифата както на ePay, така и на банката издател на картата ви.

Ако вашата банка е клон на чужда банка - ще ви дерат с такса от 2 лева при регистрация на картата (вместо 1 лев). Освен това ще ви дерат и с такса от 2.90%:

I9BUz4v.png


В най-добрия случай ползването на ePay ще ви струва 1 лев за периода на валидност на картата (разбира се отделно дължите месечна такса на банката издател на картата, но дебитна карта така или иначе имате, така че маргиналната цена на удоволствието да си плащате сметките през ePay е 1 лев за периода на валидност на картата).
 
От: Как (почти) безплатно да ползваме ePay.bg за плащане на битови сметки

Не знам къде какви такси има, но аз чакам да излязат всички месечни сметки и смятам колко е общата сума. Зареждам парите в микросметката на Ипей и ги плащам през нея. Така винаги имам такса само за една транзакция на месец. Ако се плати директно с картата има толкова отделни такси, колкото сметки имаш да плащаш.
 
От: Как (почти) безплатно да ползваме ePay.bg за плащане на битови сметки

За зареждане на микросметката има такса когато се прави на каса, има и такса когато се прави с дебитна карта. Когато се прави с банков превод няма такса (освен таксата за изпращане на банковия превод).

Аз си плащам сметките с дебитна карта издадена от ПроКредит банк и нямам никакви такси (освен таксата от 1 лев при регистрация на картата, която се прави веднъж за всяка регистрирана карта).
 
От: Как (почти) безплатно да ползваме ePay.bg за плащане на битови сметки

Внимавайте да не цъкнете на проверка на наличност в ePay, ако ползвате карта от ЦКБ. От тарифата на ЦКБ:
т. 28 Справка за наличност през системата ePay.bg. Не се прилага за World Debit MasterCard 0.10 лв.

Имат и някаква такса от 0.40 лева:

за плащания /вносни бележки/ през ePay.bg

Това май значи, че за плащания на битови сметки тази такса не важи. Ще трябва да питам в банката дали е така.

След като Прокредит банк вдигната таксите и въведоха изискване за минимален брой транзакции месечно се оглеждам за банка, при която да си изкарам друга дебитна карта (за резервна и за плащания онлайн - иначе ползвам безплатно карта от Алфа Банк, без месечна такса).
 

Горе