Как се прави избор на подходящ бизнес софтуер?

В някакъв момент се налага дадена фирма да оптимизира ресурсите и времето си чрез система за управление на бизнеса. Без значение дали става дума за подмяна на стара система или по други причини, се стига до казуса как да се избере подходящия софтуер?!? Ето едно предложение в няколко стъпки, което може да помогне в избора:

1. Трябва да са ясни целите и евентуалните ползи, които искате да постигнете с новия софтуер.
2. От значение са фунционалностите на софтуера, който ще се внедрява. Затова е наложително внимателно обмисляне на приоритетите им. Трябва да се знае кои минимални функционалности са критични като изискване и без кои софтуерът все пак би свършил достатъчно работа.

3. Много важно е да се прецени в кой клас системи се вместват функционалностите, които се целят – дали ERP система, счетоводна, система за управление на производството, CRM, изграждане на онлайн магазин, някакъв специализиран софтуер и т.н.

4. Трябва да има яснота и по въпроса необходимо ли е въвеждането в употреба на бизнес системата и за колко време да се внедри. Не е маловажен и бюджетът за нейната интеграция. Трябва да се направи разчет колко пари максимално е рентабилно да се отдели за подобна система.

5. Прави се избор за конкретен бизнес софтуер. Преценя се доколко бизнесът ви се припокрива от готовите решения на пазара и оправдано ли е да се инвестира в разработка на приложение, написано специално за вас.

6. При повече от един доставчик на софтуер,се избира най- подходящия.

Прави се план за внедряването на софтуера съвместно с доставчика (разработчика).

7. Не на последно място се осигурява качествено обучение на персонала, който ще работи със софтуера. То трябва да е съобразено с постигане на конкретни цели от ползването на продукта.

Внедряването на софтуер никога не е бързо, евтино и лесно. Поради тези причини внимателно се набелязват какви са конкретните цели за постигане. Отделя се време и се прави пълен анализ на дейността, като се очертават конкретните проблеми за разрешаване.Подреждат се по приоритет за разрешаване и ползите от евентуално внедряване на софтуера. Определят се кои функционалности са необходими и кои са второстепенни.
На тази база се търси типа или типовете системи, които ги покриват като възможности. Ако такива липсват, винаги съществува вариант за “custom” изработка на специализирано приложение за конкретния бизнес.
Определя се срока за внедряване на системата и средствата, които е рентабилно да се вложат в нея. Обикновено се търси най-евтиното решение на пазара, но в повечето случаи то не е най-качественото. Това налага внимателно да се прецени колко пари да бъдат вложени в системата, за да се потърси най-качественото решение в рамките на бюджета, който е определен.
За избора си на конкретен софтуер се водите от до тук взетите решения – необходимите функционалности и бюджета, в който можете да се вместите. Има още няколко фактора, по които може да се групира бизнес софтуера и трябва да се вземат предвид:
Според начина на предаване на данни. Ако софтуерът работи в много на брой местоположения и ви трябва централизирана информация.Тук съществуват два типа системи, които могат да ви свършат работа:

- Онлайн (най-често web базирани) системи. Принципът им на работа е на централен сървър, на който работи приложението и работни станции, които се свързват със сървъра, на който е качен софтуерът. За да се ползват тези системи е необходимо да има добра интернет свързаност навсякъде, където се ползва софтуера. Тук недостатък на онлайн системите е, че при прекъсване на интернета на определено място, служителите не могат да ползват системата.

- Офлайн системи –.ползването на софтуера не изисква много стабилна интернет връзка Те работят като отделно инсталирани приложения на всяко работно място и данните се пренасят към централния сървър през определен интервал от време. Недостатъкът на този тип системи е, че няма сигурност дали се разполага с всички данни към текущия момент.

2. Според начина на създаване и разпространение. Дали ще се използва готов софтуер или ще се направи инвестиция за такъв, разработен специално за нуждите ви. И двете решения имат своите предимства и недостатъци:

- Съществуващият софтуер в повечето случаи е написан, за да покрива като цяло проблемите на дадена бизнес сфера. Той не се съобразява с конкретните бизнес специфики на конкретна фирма. В общия случай ще се наложи да се напаснат вашите нужди към него. Предимствата му са в по-малките разходи и по-бързото внедряване.
Ако се предпочете да се внедри готово софтуерно решение, трябва първо дасе провери кои са предлаганите на пазара приложения, които се вместват в определения бюджет. Да се проучи доколко покриват търсените от вас функционалности и начина ви на работа. Да се потърсят мнения на текущи или предишни потребители на съответните софтуери, за да се разбере колко са качественни.

- Специално разработен софтуер изцяло за вас и покрива вашия бизнес модел. Той е съобразен с начина, по-който работи фирмата ви. Недостатъкът му е, че излиза по-скъпо като решение и трябва да се изчака, за да приключи процеса на разработка на приложението, преди да бъде внедрено.

Ако се мине на вариант да се създаде софтуер за конкретни нужди, трябва първо да се направи избор на разработчик на приложението. Може да се постави задание на собствен софтуерен отдел, да се намери програмист/и (freelancer) на проектен принцип или фирма, която може да разработи продукта. Не трябва да се забравя, че ще е нужна поддръжка и обучение за работа със системата. В такъв случай назначаването на софтуерен отдел излиза доста скъпо решение във времето. Писането на софтуер на проектен принцип не е съобразено с поддръжка и доработка на системата, а намирането на хора, които да поддържат готова система е доста трудно. Най-доброто решение е да се заложи на външна фирма, която да разработи приложението за вас. Препоръчително е предварително дасе договорят цените и сроковете за поддръжка и доработка на системата, тъй като има фирми, които дават относително ниска цена на първоначалния продукт, но искат много пари за поддръжката на приложението и доработките.
След като изборът на фирма готова да разработи дадения продукт се направи, , следва да се планира изграждането на приложението. Процесът на разписване на проекта за реализация би трябвало да бъде направен от разработчика, съобразено с вашите изисквания и тези на служителите ви, които ще работят със софтуера.

След етапа на избор следва процесът на внедряване на софтуера. Трябва да се уверите, че персоналът ви ще бъде обучен добре за работа със системата. Целта изисква поне два етапа на обучение – един въвеждащ за общия начин на работа със софтуера и един с изцяло практическа насоченост.

Ако имате затруднения в избора на подходящия бизнес софтуер, ние от New Era Ideas можем да ви помогнем в целия процес на избор – като започнем с консултация и съвети за подходящото за вас решение до разработването и вграждането на софтуерен продукт във вашата фирма.

П.С. Надявам се статията да ви е полезна, колеги!
 

Горе