Как се продава патентовано изобретение в България?

1x1

New Member
Здравейте, колеги, имам следния въпрос и може би тема за малко коментари и размисъл.
По принцип съм икономист, но се занимавам с компютри, но от около 6 години имах една идея, най-накрая след като се реших на стъпка за патентоване на идеята преди около 4 месеца получих патент от Патентното Ведомство на РБ. Разбира се, процедурата беше леко тромава поради мои грешки и никаквия ми опит в подобни неща, доста писане и време отне, но това са подробности.

Сега по същество, нямам идея как да го продам? В сферата на строителството е и не е много по моята част, но мисля, че е мащабно приложим. Инженер е преглеждал документацията и според мнението му идеята става. Но въпросът е, че не знам как да процедирам. Набелязал съм няколко фирми, занимаващи се с производство на строителни елементи и смятам да разпитам дали имат интерес. Проблемът се състои в това, че патентът е териториален и за да бъде защитено нещо подобно в, да речем, европа ще отнеме много време и средства (до колкото съм се интересувал европейското патентно бюро има такси около 4 хиляди евро и изисква документите преведени на английски, като комуникацията се води чрез българското патентно ведомство (това е плюс, аз съм доволен от тяхната бързина и като институция са много коректни и компетентни, за всички въпроси относно нещата можех да се консултирам със техните специалисти, отговорни за дадена област, в моя случай строителството). след процедурата се ратифицира във всяка страна поотделно и отнема още много средства и време. Единственото, което ме спасява след консултация с адвокат разбрах, че мога да претендирам за приоритетна дата, защото след експертиза, която заплатих просто от любопитство още при самото подаване на документите, беше установено, че нищо подобно не е патентовано никъде в света, и при евентуален опит за патентоване (един вид открадване на идеята) ще имам правни основания за съдебни спорове (нещо, което не искам, разбира се...)

И така, правилна ли е моята стратегия?
Вие какво бихте направили в подобна ситуация, как ще продадете идеята си? Тук ли ще търсите инвеститор или ще пристъпите към европейски патент (плаща се около 1700 евро и се стартира процедурата, която дава около година гратисен срок без нищо да се случва за търсене на потенциален инвеститор) и ще потърсите някой на запад? Ако е второто, как ще го намерите? Има сайтове за продажба на патенти, но са предимно американски и даже има доста интересни неща от няколко хиляди долара до няколко милиона за продан.

Изобщо най-трудното, не е да защитите идея, а да я продадете май

Благодаря на всички предварително за помощта :)

Между другото бих могъл с удоволствие да дам съвети как да оформите документите си, описанията, претенциите и всики нужни неща ако някой има желание да патентова нещо, защото съм минал по този път и не беше леко. в интернет няма много информация или ако има от сайта на самото патентно ведомство е доста неразбираема. като съвет мога да ви дам, ако някой се интересува от подобни неща може съвсем спокойно да отиде до патентната библиотека (до БПО на драган цанков) и да разгледа всички архиви според областта, която го интересува. аз така направих и ми беше доста полезно да прочета реални изобретения как са описани, формулирани и тн. доста време прекарвах там :)
 
От: Как се продава патентовано изобретение в България?

Между другото бих могъл с удоволствие да дам съвети как да оформите документите си, описанията,..................... :)
Една идея -направи си сайт със твоите съвети,ще имаш определено трафик-щом няма информация за патент.Между другото -една игра пак там ли се патентова или трябва и авторско право?
 
От: Как се продава патентовано изобретение в България?

за игра нямам идея, мисля че е като при книгите - правото възниква в момента на създаването на обекта, носител на авторски права.

иначе в момента правя голям рисърч на законодателствата и процедурите в областта на интелектуалната собственост в щатите и европа. след като съм готов и измисля как да процедирам, наистина мога да напиша един блог с малко повече информация, която може да бъде полезна. истината е в това да се мисли, да се патентова каквото и да е. те за това щатите са толкова напред
 
От: Как се продава патентовано изобретение в България?

Имай предвид, че се забъркваш с тъмната страна на силата. Може да потърсиш информация за това какво е "патентен трол", вредата от патентите и т.н.
 
От: Как се продава патентовано изобретение в България?

да, чел съм за патентните тролове, но това е най-малката грижа при положение, че се занимават предимно с технологии, които са част от хай-тек материята и става дума за спорове с мултимилиардни компании като майкрософт, интел и тн. никой няма да се занимава с мен и моята "аборигенска" идея, свързана със строителството :) не мисля, че ще изкарам 500 милиона все пак, на 1 съм доволен :D
 
От: Как се продава патентовано изобретение в България?

Първо помисли дали строителите или търговците на строители материали (не казваш какъв е патента) ще имат изгода от използване на изобретението ти и колко пари може да им донесе. След това намираш съответните фирми и им обясняваш колко пари ще спечелят, ако платят за правото да ползват изобретението ти. Ако ги убедиш, че печалбата им ще се увеличи с 10 000 000 лв, ако ползват изобретението и разходите им за патент са 50% предполагам, че ще се съгласят. Ако поискаш повече има вероятност да ти откажат. В зависимост от парите, които трябва да инвестират за да ползват изобретението е възможно да откажат дори и да им го предлагаш безплатно (защото няма начин да получат кредит от банка тъй като размера на искания кредит е по-голям от капитала на банката).

Имай предвид, че в същност не знаеш на колко други носители на патенти трябва да се плати за да се ползва изобретението ти. Ти може да си правил някакво проучване, но дали е било достатъчно качествено? В днешно време патентите са огромен брой и всяко нещо, за което се сетиш е патентовано с няколко различни патента. Няма начин да произведеш продукт и да си сигурен, че няма да изскочи някой патентен трол или някой друг, който да си поиска своето.

Може би ако бях на твое място и имах достатъчно пари щях да създам своя компания, която да се възползва от изобретението. И щях да публикувам информация за изобретението по такъв начин, че да не може никой да го патентова и същевременно всеки да може да го ползва (нотариална заверка на декларация с посочена дата, в която се декларира че на еди коя си дата съм измислил нещо си би трябвало да върши работа). Това ако работи на практика е добър начин да се прецака патентната система.
 
Последно редактирано:
От: Как се продава патентовано изобретение в България?

малко ъпдейт исках да внеса.

работя много усилено по нещата, дори бяха проведени няколко разговора, срещи и размяна на документи от моя страна с няколко фирми (за сега само на българска почва, но ги подбрах с контакти със западни партньори или клонове на западни компании). имам и една оферта, която не ме устройва и тактично ще я откажа, защото цената е супер смешна за нещо такова. освен това вече документите са преведени на английски и френски и се преглеждат от консултантска агенция, занимаваща се с такова посредничество при представителство в различни патентни ведомства. имам си адвокат, с когото съгласувам действията си и желание за щатски патент. таксите са огромни, за това ипотекирах наследствената си гарсониера предварително (имам друго апартаментче за мое щастие)
ще играя докрай, знае ли се от къде ще изкочи заека. междувременно съм замразил всички онлайн проекти, които имах, и се занимавам само с това - изучаване, проучване и т.н. много съм удовлетворен, между другото :)
 
Кажи с две думи за какво става въпрос в тоя патент, каква ще е ползата от твоята идея? Стана ми интересно, явно сериозно си се заел, че дори ипотекираш, трябва да е нещо сериозно. Сподели повече информация относно самото изобретение, ако е възможно.

Пожелавам ти успех! :)
 
От: Re: Как се продава патентовано изобретение в България?

Според мене не се занимавай с БГ фирми(колкото и непатриотично да звучи). Дори и да ти открадне някой патента, БГ законодателството е много....как да го кажа....корумпирано(не че на запад ако е някой голям няма да отсъдят в негова полза), но там по ги спазват тези неща. Имаше един филм за един човек измислил автоматичните чистачки....целият му живот премина в съдебни спорове...прецака си семейството, но накрая успя да осъди автомобилните компании(ако не се лъжа). Имаше един пост в който съвета беше да си направиш сам компания за твоята идея...май е най-добре. След като го защитиш в Европейското патентно мисля че няма да има проблеми. Просто трябва да следиш някой да не прави същото. Ако е някаква супер идея първи китайците ще се възползват(там не знам как седят нещата). Успех с идеята и дано да стане известно в цял свят,че да се прочуе страната ни....както автоматичната скоростна кутия:)))
 
От: Как се продава патентовано изобретение в България?

''''Изобщо най-трудното, не е да защитите идея, а да я продадете май ''''

Доколкото разбрах става на въпрос за някаква иновация сред строителните елементи.Дай някаква насока какво предтавлява идеята-крепежни елементи,строителни смеси,услуга или нещо подобно.Защо непременно трябва да продаваш идеята си на някой?Изчислявал ли си приблизително каква инвестиция ще ти трябва,ако сам си произвеждаш и продаваш на крайните потребители?Не е казано да почнеш масово производство,в началото са достатъчни и само единични бройки.Примерно аз всяка година посещавам строителното изложение СТРОЙКО в НДК и ми е направило впечатление,че много от предлаганите стоки не изискват голяма инвестиция,както и голямо серийно производство.Наемът на щанд,особено,ако е извън сградата,не много голям(в сайта на СТРОЙКО имаше подробни цени за наем,с ток без ток и тн.).Като начало можеш да се споразумееш с някой цех да ти произведе няколко мостри срещу заплащане,които да представиш на стройкото(примерно),напечатваш си няколко хиляди визитки и няколко стотин рекламни брошури,които да раздаваш на изложението.Отделно си правиш сайт,чиято цел ще бъде представянето на продукта ти-как се изполва,какви са предимствата му пред другите подобни продукти,как може да се поръча и тн.Нещо като Ws Teleshop(ти ще си Хорст Фукс:)).
 
От: Как се продава патентовано изобретение в България?

Какво бих направил аз:
Тъй като приоритетната дата ти осигурява 1 година (от подаване на първта заявка) време, в което да можеш да подадеш заявки в другите държави, които си набелязъл, а щом ти е издаден патента предполагам, тази една година отдавна е минала... Т.е. 1 година от заявката ти в България, ако е изтекла, каквото и да правиш имаш териториален обхват само на територията на България, освен ако не си пуснал заявки и в други страни. Това положение е доста не приятно, но пак имаш възможността да издаваш лицензии, съвета ми е да издадеш, колкото можеш повече неизключителни лицензии, така ще спечелиш добре сума пари и същевременно все още ще си патентопритежател и ще можеш да издадеш неограничен брой неизключителни лицензии, за да не обяснявам разликата м/у различните видове патенти ще те посъветвам да си купиш следната книга/учебник/ "Борислав Борисов - Интелектуална собственост на индустриалната фирма - здателсвтво стопанство". Там всичко е описано достатъчно добре.

Надявам се да съм помогнал.
 
От: Как се продава патентовано изобретение в България?

благодаря chefo89 за съвета, между другото имам май книгата на ректора, която ми препоръча ,защото в унсс ми преподаваще дъщеря му самата дисциплина "интелектуална собственост" :)

иначе за момента не искам да споделям, точно поради причината, че годината приоритет е изтекла, каква е същността на продукта. най-общо казано крепежен елемент от нов вид.
единствената причина поради която искам да го продам възможно най-бързо и да получавам само сума от рода на 0,05 евроцента на бройка е точно тази, че ако навлезе в употреба който и да е нов продукт се сблъсква с огромни компании, призводители без права за производство, китайци, които произвеждат всичко и още много проблеми. както е казано, ако не можеш да победиш врага - съюзи се с него, именно и това търся - голяма компания, която да отстоява своя интерес и да води спорове, битки и всичко останало покрай евентуалното производство и защита на своя продукт, а аз да си получавам моя дял, който е скромен според мен. всичко зависи от това дали някой ще обърне внимание и дали ще хареса продукта.

иначе аз все още чакам експертите и инженерите от една фирма да кажат имат ли интерес или не. а дотогава проучваме щатското законодателство в тази област
 
Ако идеята е толкова лесна за копиране, че се притесняваш да дадеш най-обща информация, мислиш ли, че си заслужава усилията, които полагаш за патентоването й? Имай предвид, че ако е нещо елементарно и не е някаква сериозна иновация, каквито и пари за патенти да даеш, големите веднага ще измислят някакво малко подобрение над твоята идея и ще си патентоват собствен продукт. Много трудно ще докажеш, че са използвали твоята идея. Най-ярък пример за това е в автомобилостроенето - едни и същи системи за контрол и сигурност при различните производители се наричат по съвсем различен начин. Всичките работят на един и същи принцип, всички са патентовани и никой не може да каже и дума на конкурента си по простата причина, че има някакво малко изменение в устройството на системата и патента не важи. Ако не можеш да кажеш нещо от сорта на "крепежен елемент за гипсокартон, който позволява лесен монтаж без пробиване, изработен от еко материал и най-важното - себестойността му е 5 стотинки за разлика от масовите използвани в момента за по 20 стотинки", един вид да си представиш идеята с няколко думи без да издаваш техническите детайли, защото смяташ, че по този начин някой може да ти я открадне - явно не е чак толкова иновативна, единствена и гениална, колкото ти се иска.
 
От: Как се продава патентовано изобретение в България?

Здравей, някакво развитие с твоя въпрос :)
 
От: Как се продава патентовано изобретение в България?

Някой би ли ми казал, колко лева излиза долу-горе един БГ патент като крайна сума? И другото ми питане е: За колко време излиза патента при стандартна заявка за проучване?

Благодаря, предварително!
 
От: Как се продава патентовано изобретение в България?

Здравейте,

Попаднах на вашия форум, когато търсех патентен адвокат в нета. Макар и първи постинг тук, струва ми се най-добре е да дойда направо на въпроса. Имам метод и устройство за получаване на допълнителна енергия (енергия "от нищото"), т.е. енергия, която се получава без да се черпи от някакъв предварително съществуващ резервоар и съм изправен пред въпроса как да процедирам. Естественото ми чувство е да го публикувам в научно списание (нарушаването на закона за запазване на енергията непременно трябва да заеме своето място в учебниците), но, не трябва да се създават условия на недобросъвестни да се възползват, затова трябва някак да се защити.

В щвтската патентна литература съм виждал издадени патенти с претенции за получаване на енергия "от нищото", но опитите ми да видя такова в действие и да го изследвам, за да се убедя в реалността на ефекта, винаги са удряли на камък. В случая, устройството, за което говоря е лесно възпроизводимо и ефектът може веднага да се демонстрира, защото се оказа, че възможности за нарушаване на закона за запазване на енергията са налице в самата класическа теория и експеримент, но не са били забелязани до днес (за съжаление, даже и тези, които се интересуват от въпроса се отклоняват към безплодни проекти, свързани с предложения на Тесла, енергия от вакуума, енергия на нулевата точка и т.н., а не виждат възможностите пред самите им очи). Разбира се, въпреки очевидността, преди да се разкрие методът лесно може да се защити като търговска тайна (ако човек търси единствено материалната изгода, търговската тайна изглежда най-надеждният начин на защита). Та, любопитно ми е да чуя какво мислите по един такъв необичаен въпрос и дали може да ми препоръчате някой добър патентен адвокат, който разбира и от инженерната страна на въпроса (теория на електричеството). Благодаря за вниманието.
 
От: От: Как се продава патентовано изобретение в България?

Здравейте,

Попаднах на вашия форум и незвисимо, че е малко стар, бих искала да продължим с дискусията за патентите в БГ и чужбина? Ние сме малка компания и се занимаваме с медицина .От 2012 г. имаме БГ и ЕУ патенти. Не питайте колко време ( 7 години) и колко пари отидоха, но слава на Бога, вече сме патентопритежатели. Сега обаче идва въпроса какво да правим с патента?У нас работим с него, добре, но имаме интерес и от пациенти в чужбина и независимо, че сме си платили патентните такси за някои страни, това не дава права за употреба на лекарството в тези страни.Така че остава открит въпроса как се продава патент в чужбина?Моля, за мнения и препоръки?
 

Горе