Как се смята лихва - 7.5 vs. 7.95 - 10%

От: Как се смята лихва - 7.5 vs. 7.95 - 10%

Идеята на закона е едно, буквата на закона - друго. В закона има [не]ясна дефиниция какво е това депозитна сметка.

Идеята на конституцията е, че осигуровките са право, буквата на закона е, че са задължение.

Избягването на данък "лихва" стана маркетингов похват
Облагат с новия данък само срочни депозити
 
От: Как се смята лихва - 7.5 vs. 7.95 - 10%

мерси за инфото :)
 
От: Как се смята лихва - 7.5 vs. 7.95 - 10%

Благодаря за всички мнения и коментари.

Както винаги закона не е ясен и може да се тълкува по различни начини и това е причината служителката в банката да не се ангажира с мнение (и много правилно прави!) - тя си свърши работата перфектно - даде ми общите условия да си чета колко искам, дори ми даде и закона.

Сега банките ще си променят имената на депозитите от срочни на безсрочни (ще вкарат нещо в общите условия да заработи) и пак няма да се плащат данъци, после ще има поправка в закона и така... ;)
 
От: Как се смята лихва - 7.5 vs. 7.95 - 10%

Днес ми се обадиха от една банка, където имам депозит, предлагат ми да довнеса (в същия депозит), защото лихвата била много изгодна и не важи за нови депозити. Обаче самия депозит е срочен и дохода от него се облага с данък. Затова си мисля следващия път като правя депозит да е безсрочен за да няма данък. Обаче ще има такса за теглене (вероятно), защото таксата за теглене обикновено не важи само на падеж. В бъдеще може да си променят таксите, може и да отпадне таксата за теглене за да привлекат клиенти.

Или обратното - може да въведат нова такса за теглене (достатъчно висока), която ще важи само до една година след отваряне на депозита. Таксата ще бъде съразмерна с лихвата и така хората ще са мотивирани да чакат 1 година преди да си теглят парите. Един вид се получава същото като срочен депозит, но формално не е (за да се избегне законно данъчното облагане).
 

Горе