Кога ще се усети някой да пусне опън сорс скрипт за групово пазаруване?

ReminD

Well-Known Member
Айде малко да ви дам напътствия - кога някоя фирма за изработка на сайтове, ще се усети, че трябва да започне да прави опен сорс решения и, че дивидентите от тези опен сорс са 10 пъти по-големи от един клиент за изработка на сайт.

В темата визирам сайтовете за групово пазаруване> кога някоя фирма/ човек ще се усети, че ще извлече 10 пъти повече дивиденти от това да си седне на гъза и да направи 1 опен сорс, отколкото да бъхти за някой клиент.
И защо като цяло не виждам в България опен сорс проекти? Единствено имаме 1 безплатен скрипт cms за обяви - това ли е всичко, което можете - програмисти, дизайнери, кодери и всякакви маймунки - стегнете се и разберете най-после накъде бие вятъра, защото ако правите 1 и също нещо, накрая ще се окажа, че постепенно умирате ( или бизнеса ви ).

тук малко агресивно, типично в мой стил се изказах > http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=24892&p=226057#post226057 но, в общи линии подкрепям мнението си с две ръце. Може би сайтовете за групово пазаруване ги опуснахте момчета... ако имаше някой кадърен скрипт ( опен сорс ) с хубава страница, дето има платени теми и добавки > да сте дръпнали като цяло в бранша :p , но пък давай, нали сме българи, все гледаме бързите пари и услуги, не гледаме надалече... Толкова ли няма кадърни програмисти, които да направят един такъв скрипт, пък той би бил успешен и в EN, доста се търсят наистина, виждате ония индийски програмист с неговия скрипт, как изкара Page Rank 6 на страницата си и с неговия скрипт има хиляди сайтове, които го линкват доволно, пък и продава services, plugins, themes> българите програмисти толкова ли са загубени, че 1 опен сорс решение нямат?

Дискутирайте да ви видим, нали уж сме се събрали предприемачи, а не правим едно и също нещо цял живот.
 
Последно редактирано:
От: Кога ще се усети някой?

RexCart е превoд с евентуална модификация на Opencart
 
От: Кога ще се усети някой?

Алъне много си прав, но бг пазарът е малък. Трябва да е или нещо супер универсално или да е и за ен пазара.
 
От: Кога ще се усети някой?

Малък, малък - колко да е малък? Има си достатъчно пазар тук, а и все пак става въпрос не само за БГ пазара. Нищо не пречи да се направи и на английски. Наистина сме много зле в това отношение. Тук повечето търсят моментната печалба - правят проекта и прибират парите, а не се усещат, че в дългосрочен план могат да спечелят много повече.
 
От: Кога ще се усети някой?

Сития на гладния не вярва.
Алъне а пък уеб мастерите си викат тия СЕО специалисти само едно си зная - яко муфтят хората за пари и само си драпат макарите - нема ли най накрая да почнат да работят за доброто на хората като направят едно универсално опън сорс сео-тулче дето като си вкараш името на сайта според кънтента да ти прави 5 тематични сателита на фри платформи с по 20 уникални статии всеки и всяка от тия статии да я пуска в 50 социалки и после малко скраперче и още какво се сетят - е това да го направи някой - ама опън сорс да види каква слава го чака.
 
От: Кога ще се усети някой?

О, я стига, та това е нелепо сравнение :twisted: , виш в En колко опен сорс решения има, пък ние българите нищо опен сорс не правим. mvmrik много точно се изказа.
 
От: Кога ще се усети някой?

Този опън соурс е мноого работа, дори и да не изглежда така. Тук в БГ съм забелязал, че просто не искат да инвестират дългосрочно
 
От: Кога ще се усети някой?

Първо хората не заслужават опенсорс - или каквото и да е безплатно защото са мързеливи търтеи - Като Линукса е опен колко го ползват
Второ за да се направи такъв проект трябва зад него да застане стабилен спонсор
Трето в БГ не си заслужава защото сигурно хората които ще се включат в разработката ще са повече от тия които ще го ползват
 
От: От: Кога ще се усети някой?

mantaman@ - не става въпрос само за хората, става въпрос, че въпросната фирма например може да извлече големи дивиденти, не виждам закакво е тоя спонсор? Че чак и стабилен... Знаеш как повечето фирми си имат собствен CMS - ако бяха малко предприемачи - ще се хванат и за 1-2 месеца ще направят документация, ще оправят темплейти, плъгини, етц и ще го пуснат свободно - пък да видим закакво ще им е СТАБИЛЕН спонсор.

В бг има пазар, не е толкова умряла работа, айде сега.


Аз ако имах фирма за изработка на сайтове, РОБотниците ми дали пък няма да ги слагам да кодят опен сорс неща като имат свободно време, пък да видим дали няма да се получи нещо след време :twisted: :twisted:
 
От: Кога ще се усети някой?

Ми аз отдавна си мисля за нещо такова, ама все няма време дагоевем...

Ама и Гошо май много ги devaluate-на тия футър линковете от безплатни теми и тн.
 
От: Кога ще се усети някой?

На 100% съм съгласен с Alanfort, Проучете пазара , пък после направете един добър продукт, и допълненията ги направете по-добри да видим дали няма се избиват да го купуват. Ако толкова вие проблем, направете си лиценизия фрее и платена, има начични. Вие поемете само инциативата :)
 
От: Кога ще се усети някой?

Алъне, като ти казвам че хората не заслужават нищо фри не ми верваш - преди почти година пуснах проект за безплатен хостинг (приличен хостинг план срещу линк)- класирах го на първа страница за безплатен хостинг нарегистрираха се направих им акаунти и така ги заебаха акаунтите. До момента в който ми писна да си губя времето да им създавам акаунти които не ги ползват минаха няколко месеца през които създадах над стотина акаунта в момента на тях има не повече от 2-3 работещи сайтове.
На времето познавах един блестящ учен който беше изперкал и се лекуваше по лудниците - като го питаш нещо викаше дай 20ст и ще ти кажа - що са ти 20ст - Щото ако не си платиш за това което ще научиш няма да го оцениш.
Та и с опен сорса е същата работа когато си платят гледат фирмата в очите и си цакат като баровци - като получат нещо безплатно вместо да са ти благодарни ти рипат по главата що това е така па не е така.
 
От: Кога ще се усети някой?

Може и така да е, но тогава как да се развиват? Да предлагат цял живот едно и също нещо и едни и същи рекламни позиции да заемат ли? Дори да не е CMS, казвам че на българските фирми им липсва иновативност и творческо мислене, не знам какво ще правят, това го давам като идея само, все пак нямам фирма за изработка на сайтове, не би трябвало аз да мисля как да се развиват.
 
От: Кога ще се усети някой?

На запад ценят и уважават нещата , а че ти всичко което си приемал за даденост не го цениш си е твой проблем. Идеята на Алън. не е да даде 100% всичко фрее, а така да се направи продукт, които плъгини да се продават като топъл хляб. Защо има фрее и платени версии, по тази логика всички антивирусни, софтуенрни и тн компании, да са фалирали, щом дават фрее лицензия за определно време. Пича сваля фрее-то тества го харесва му и преценва, че платеното ще задоволи или надмине очаквания и си го купува. Аналогично сваля опен соурса, вижда къв потенциал има и си купува плъгините. Това, че кофти си маркетирал някъв хост си е твой проблем. Прави се първо поручване, после действаш.
 
От: Кога ще се усети някой?

Вярно е повече се цени работата на хората навън. mantaman пак казвам до търсенето е и възможностите на монетаризиране е всичко.
 
От: Кога ще се усети някой?

Блекаут не знам на мен така ли ми се струва, но в няколко теми ми говориш на въпреки - Ако имаш нещо лично да ми кажеш може да ме потърсиш на лично.
Още повече че си изключително некомпетентен, а вадиш заключения като последна инстанция.
От 20 години се занимавам с бизнес и не си ти човека дето ще ми каже дали правилно съм си позиционирал дедовия в левия или десния крачол.
 
От: Кога ще се усети някой?

Не бе шефе няма кво ти кажа. Апострофирам те защо е добре да се развиват опен соурс/фрее лиценизията, понеже това са доказани бизнес модели, ама ти трябва ги знаеш, щом си 20 години в бизнеса. А до моята комптенция, събра ли си 500 лв си купиш касов апарат?

Казвам ти първо се прави маркетингово проучване, после се разботва проект на базата на потребностите и вкусовите предпочитания на клиените и после пускаш проекта в действие. Това и казвам тука ама кой да чете, не е проблем че е Open source или с безплатна лицензия, а че трябва да се проучи пазара, а видимо има търсене на такива СЕО продукти. Иначе ако правим неща ей така за спорта, пиши го бегало.

P.S. Похвално е че пускаш фрее продукт, и продукт като цяло. Но, че не си реалзирал този фрее продукт, не означава, че трябва всички проекти свързани Open source или свободни лиценнзи да са глупости, после кой има заключения от последна истанция :D?
 
Последно редактирано:
От: Кога ще се усети някой?

Когато искаш да ме апострофираш и да кажеш нещо и да си полезен по темата го направи по следният начин:
-Не си прав аз например направих еди какво си опен сорс или пуснах еди какво си безплатно и имаше голям успех защото първо му направих една година проучване.
Също така аз не отричам опън сорс проектите просто твърдя че няма добра почва за тях в България - и факта че ги няма е показателен.
За тези 20 години съм се занимавал с много проекти и никога не съм им правил подробни проекти, защото винаги всичко ми е било в главата и съм се доверявал на инстинктите си - доста от проектите са се проваляли на определен етап, но винаги съм научавал нещо ново и полезно което ми е било от полза в последствие. Още по малко бих си загубил времето да правя проучване на пазара, когато цялата инвестиция по проекта е около 1000лв.
Относно касовите апарати за мен това е принципен въпрос и съм решил да се боря до като не се отмени тази щуротия и ако това не се случи до края на година ще продам и затворя всичките си бизнеси и ще си бия камшика в една по нормална държава. Когато го отменят вече един господ занае дали въобще ще ми се връща.
 

Горе