Кога ще се усети някой да пусне опън сорс скрипт за групово пазаруване?

От: Кога ще се усети някой?

Чудесно, значи да се перфразирам.

- Не знам дали си чувал та има фрее версии и платени версии на редица софтуерни продукти. От гейминг-а през антивирисуните, до професионалните продутки (Адобе, Аутодеск и т.н). Та те предоставят лиценизия безплатна има нещо наречено трайл версии и различни пакети. Та тези софтуерни компании прилгат все един и същ бизнес модел, дават фрее определна част под определние условия. В следствие на тази промо стратегия, потенциалните клиенти виждат, че е добър продукт, задовлява им потребността и накрая го купува. Надявам се да си ме разбрал, а ако искаш още един пример ще ти дам за най-голмия бизнес. Лошото е че е в черната икономика, но е показателен - дават ти фрее дрога и после си готов да продадеш майка и си баща си. Та стига по тази част. Алан-а ви обясни за определна част опен соурс или аз предлагам с няква фрее лицензия, ако прогмистите ги притеснява опън соурса, колкото да се зариби.

Кой е казал, че трябва да е за БГ пазара, като се спомена за ен? Колко му е сложно да се преведе, на енг, швабски, френски и т.н.

Малко ОФФ - Нещо не разбрах, та да обобщя - 20 години опит в бизнеса, имаш голям брой проекти, на които се доворяваш на инстинкта, които проекти на по-късен етап се провалят, но си взел поука? Не си отделил никаква, част от времето да проучваш пазара, бориш са за един касов апарат и ако не спечелиш битка, ще разпардиш бизнеса си и заминаваш на вън. Май това ще е най-разумното ти решение, на запад много ценят такива хора, който не си ценят времето и обичат да ги експлоатират.

Вярно, можеш да не ми взимаш мнението за миродавано или както искаш, но ти давам съвет. Купи си един учебник основи на маркетинга и мениджмънта, прочети го и виж знаеш ли следващия път, може с отделеното време за проучване на пазара ( че ако даваш пари за маркетинг агенция, ще ти искат пари) и сериозен анализ на от грешките, от които си се поучил, но пак на някой етап се пре*бават проеките ти, та можеш и да реазлизираш добър проект накрая. Силно стискам палци да се реалзираш тука в БГ и да не напускаш. Много мразя тези дето напускат защото не могат се сборят с действителността тука и мисля на запад парите по дървета растат и тях чакат, а действителността е малко по различна. Успех ти желая колега :)
 
Последно редактирано:
От: Кога ще се усети някой?

Темата е за опън сорс а примерите които си дал нямат ама нищо общо със опен сорса.
Освен това в темата се говори за Българските уеб мастери ако не си забелязал.
Относно проектите които се провалят не съм казал че са на загуба - имам много малко проекти които като ударя чертата съм на загуба. 90% от проектите които на даден етап са се провалили е защото хората които оставям да ги ръководят нямат достатъчно потенциал да ги развиват. Моят модел на работа е следният започвам бизнес с някой познат за около година обикновено го разработвам и изкарвам на печалба след което го оставям на партньора да го ръководи и се захващам с нещо друго.
Обикновено ако изкарам в някой бизнес повече от 2 години ми става много скучно, което от своя страна си има и положителни черти защото по този начин съм диверсифицирал достатъчно добре бизнесите си за да не съм зависим от срива на пазара в дадена ниша.
Относно четенето на книжки съм ги чел когато е трябвало защото цял живот съм учил икономика. И бъди сигурен че рецептата за успеха не я пише в нито един учебник - Виждам че си фен на Бъфет бъди сигурен че успехът му в първите му години със сигурност се е дължал на вътрешните му инстинкти защото учебниците са ги чели всички но малцина са станали дори милионери.
Ето ти си типичен пример четеш много имаш желание но нямаш практика и ако всеки път когато надушиш добра ниша за инвестиция загубваш време да правиш изчисления нишата вече е заета от тези с инстинктите. Това ти вероятно няма да го разбереш защото човек или го има или го няма. Ще ти дам още един пример с твой кумир Бате Бойко в момента е на вторият пост в държавата по престиж и първият по сила - как мислиш дали е стигнал до там с четене ?
 
От: Кога ще се усети някой?

Хайде тръгнал икономист/бизнесмен да ми тропа, по действащо правителство, което му спира шашмите правени от миналото. Мен той не ми е никъв кумир, ако спре да действа и прави мизерии и той отива под ножа. Само Бъфет ми е идол. Видимо не поемаш кво ти се говори.

1во на няколко места се спомена да е за запада, 2рото аз лично писах, ако толкова вие проблем винаги има фрее лицензия и нещата се оправят, ама то трябва се чете.

Виж сега за Бъфет малко неподготвен се изказваш - Бива впечетлен от книгите на Бенджами Греам, десетки пъти ги препрочита. След това се записва в унивеситета, където той е преподавател, звършва го блестящо. Иска да работи във фирма на Греам, но той отказва няма достъчно опит. През 50-те години Бъфет е знаел на изуст счетоводните отчети на всяка компания на NYSE. След дългонатрупания опит го приемат да работи за тях. В последстивие си прави нова фирма, като събира инвестиционен капитал, той препродава инвестицонната си философията повлиян от Греам.
Ако искаш да знаеш Бъфет като взима инвестицонно решение да за закупуване на фирми. Бъфет най-важното, което прави е да проучва висшия мениджмънт.След като прави обстойно финансово проучване на фирмата, прави проучване на висшия мениджмънт, всевъзмжно ирелевантни въпроси задава, ако е удолетворен купува, ако ли не забрави. Има две правила в неговата философия 1во "Не губи" 2ро "Незабравяй първото". Винаги е казвал, трябва да си емоционлано устойчив (още това трябва да се ошлайфа в мен), след като си стигнал до някакво заключение, не трябва ти пука кво казват, Следавай фактите и своите доводи. Но тези модели и инвест. методи не се прилага както ти си мислиш, само да се доворяш на инстинктите ти. Ако го караше така както ти си мислиш без никво проучване на един гол инстинкт, по-добре да играе рулетка на червно или черно, по голяма ще е успеваемостта. Както виждаш без знанието, нищо не става. Искаш да участваш в маратонско бягане, а още не си се научил да вървиш. Първо стъпка по стъпка, падаш ставаш, след придобитото знание така като направиш иначе ще последва, става по-бързо ходене, после бягане после учиш различни техники и чак тогава се яваваш, на маратонското. Чак накрая след дългия опит придобиваш и инстинките, но инстинкта без опит-а не става.

А виждаме какъв диверсифициран бизнес имаш, който ще бъде съборен от един касов апарат и затова ще имигрираш, хайде моляте стига.

Сменихме темата на Алан-а, който решава да се поучи от съвета му, може доволно да е на +, другите, ще духат тапети и гръцка мозайка.
 
Последно редактирано:
От: Кога ще се усети някой?

Да се изкажа и аз по темчката ...

кой реши че оупън сорса е по - добър бизнес от това да правиш платени разработки ?!?!?!??

Давам едно едничко примерче със собственика на Майкрософт ...

Големите фирми и проекти , които правят големите пари не дават нищо безплатно защото си оцняват труда ...

А за БГ пазара , извинявам се ама никой няма да седне да си губи времето в свободни съчинения с наеждата че ще помогне на някой, при положение че тут не можеш да изкараш достатъчно - та да си позволиш да работиш без пари с надеждата да стане нещо ползваемо а ти известен ....

Ще направиш нещо което да предлагаш и да е успешно извън България .. ами да ако имах познанията какво ще е успешно, дали точно безплатна разработка щеше да бъде ... а?

Или трябва да си безработен който не може да си намери работа никъде ... или трябва да си финансово обезпечен... или ще правим нещо извънкласно в свободното си време около 5 години (за нещо сериозно), което по средата на това което правиш вече няма да е актуално ..
 
От: Кога ще се усети някой?

Не знам защо ли и се занимавам да споря за бизнес с човек който в живота си не е имал собствена фирма и не е давал заплата на работници.
Продължавай упорито да четеш и някога може и да разбереш какво съм искал да ти кажа.
 
От: Кога ще се усети някой?

В - Мапс, никой не казва, че е по-добър, разбира се че нищо не дават безплатно на 100%. Това което дават е да се зариби масата, а за ресурсите има толкова ИТ фирми, които в момента не работят на пълни оборти, спокойно шефовете могат да им оплътнят времето.

Мантаман, прекрасно измъкване -, а до фирмата и заплатите, вече съм го разбрал. Хайде със здраве и успех с битката за касовия апарат.
 

Горе