Кои програмни езици и препоръки

Факт е, че това което предлагат 90% от хората тип "изработка на сайт" , "поддръжка на wordpress", "изработка на сайт са фирма", това след година две ще се правят от счетоводители и готвачи без опит.
И е така и не е така. За всяко нещо, независимо какво се иска опит, демек практика, демек учене, демек задълбаване. Да, ако фирмата е съгласна да изглежда евтино и смотано, такъв и сайт ще им направи и секретарката покрай поддържането на фейсбук страницата им, както се наблюдава често. Но ако искат да изглеждат добре и да си личи, че е инвестирано в това, ще вземат човек, занимаващ се с това. И не говоря само за WP, а за всяка система. Сори, ама някой трудно ще ме обеди, че сайт правен дори и на WP от счетоводителка, готвач, ибрихчия и т.н., ще е на нивото на този правен от човек с поне 2-3 години опит в това. ;)

Иначе и аз имам един приятел, който сам си оправя колата и често му се налага да ползва чужди и градския. :)
 
Здравейте, на 22 години съм и завършвам мениджмънт, но много искам да се занимавам с програмиране. Искам да се занимавам с изработка на сайтове. С кои програмни езици ще ми препоръчате да започна ? HTML(знам, че не е програмен език), CSS,PHP ?.
Тъй като трябва да се издържам мисля да си платя на някой да ми направо онлайн магазин (имам идея какво да продавам, как и тн). Имам основни познания по мениджмънт, в момента също продавам (в малки количества, защото нямам фирма), а също от 1г чета форума и се интересувам (какво е SEO, html направих 5-10 обикновени станици), инсталирал съм си opencart и съм разглеждал какво представлява). Ще се занимавам с онлайн магазина и паралелно с това ще запонча да чета и уча препоръчаните от вас програмни езици. Мисълта ми е, че ако сайта върви ще си остана с него да се занимавам като основен бизнес, но и ще продължа да уча програмни езици, ако пък сайта след време фалира или не върви достатъчно да имам познания, за да започна да работя като програмист (дори и за 500-600лв в началото).
Целта ми е онлайн магазин да ме издържа през това време и плавно да премина към друга професия (програмиране), освен ако сайта не печели добре, тогава ще го оставя.
На мен ми звучи изключително тежко, но ...
Приемам критики, съвети и всякакви мнения.
Благодаря предварително !

Здрасти,

имам около 11 години опит като програмист.
Ако мога да ти помогна с нещо, пусни ми въпрос в темата.

Аз съм на мнение, че мостове се прекосяват като се стигне до тях.
Ако имаш някакво приложение замислено, или сайт (каза за он-лайн магазин) или някакъв софтуер, тогава се фокусирай върху инструментите които ще са ти нужни.
Искаш да си програмист или искаш да си търговец? (Може и двете, но и за двете трябва време)
Ако имаш продукт за продаване, не си губи времето в учене да програмираш.
Ако искаш да работиш като програмист и в бедеще да пишеш за себе си код, тогава не си губи времето в търговия.
Мисълта ми е, фокусирай се върху едно нещо за да прогресираш по-бързо.

Иначе, в програмирането има основни концепции, които са валидни за всички езици.
Фокусирай се върху тях, ако решиш да учиш програмиране.

1. Логически структури (if then, else, switch ...)
2. Оператори за цикъл (for, for..in, while, foreach ...)
3. Типове променливи (string, bool, int ...) и видимост на променливите (МНОГО ВАЖНО!)
4. Структури от данни (Array, Matrix, Stack, Heap ...)
5. Обектно ориентирано програмиране (abstraction, inheritance, interface, implementation ...)
6. Програмни модели, Design patterns (Repository, Factory, Singleton ...)

Ако ги разбереш тези, може да научиш всеки език.
Разликата в синтаксиса на езиците се научава лесно.

Моята препоръка за език е Javascript или NodeJS + React стак
 
...
Моята препоръка за език е Javascript или NodeJS + React стак
Точно тия са най-малко подходящи за нови програмисти.

Джаваскрипт е с няколко едновременно използвани стандарта и спецификации - официално приети/неприети, с различен браузърен съпорт. Това отгоре на факта, че важни части от езика са адски неинтуитивни. Почти пълен хаос.

NodeJS е незряла платформа, която няма никакво намерение да узрее. Екосистема от милиони пакети, писани от знайни и незнайни мазачи, много от които всекидневно отпадат (спират да се съпортват), а нови се появяват. Липсват стабилни фреймуърци за цялостни уеб приложения.

Реакт е няколко пъти по-неинтуитивен и от базовия Джаваскрипт и не прилича на нищо друго в дев сферата = наученото трудно ще се трансферира в друга среда.

Като цяло Джаваскрипт специализацията е за мазохистични ентусиасти, които обичат да пренаписват всичко от нулата на всеки няколко месеца. Което всъщност не е лошо, ако заплатката си върви...

Единствен плюс: парите са добри.
 

Горе