Кои роли са най-ценни при изграждането на website?

harkon

New Member
Кои роли според Вас, от посочените, са най-ценни при изграждането на сайт? Днес цял ден мисля по въпроса. Дори съм захванал да чета една книга на ОReilly за Web Design. Ролите са следните:

- user experience design
- information architecture
- interaction design
- front-end development
- back-end development
- content strategy
- usability engineering
- visual designer

Back end development-а го свързват с PHP и MySQL. Може би това е частта за мен, поради по-задълбочените ми познания, свързани с SQL и интереса към скриптовете.
Въпросите май станаха два:
1. Кои роли са най-ценни при изграждането на website?
2. С какво е най-добре да се захвана аз? Изключваме тук "content strategy", като опция. Тази дисциплина съм я усвоил, доколкото съм могъл.
 
От: Кои роли са най-ценни при изграждането на website?

Това е за големи сайтове.

На практика се припокриват.
Примерно user experience, visual designer, interaction design, front-end development, usability engineering са различните ... ъъъъъ.. аспекти на едно и също нещо. Като дисциплини за учене са различни (отделни книги примерно), ама на практика просто са нещата дето един уебдизайнер/фронтендър трябва носи в раницата си. На първо четене звучи като ебаси сложната и дебела материя, ама както казах повечето се припокриват брутално. Само visual designer е мааааалко по-особено нещо. Останалите на практика са в един кюп.

information architecture - тва се учи у ВУЗ-а (едни велики глупости) и може да се замени с един common sense (или просто опит) в повечето случаи.

backend development - техничарски дълбока вода. Който му е интересно да прави кариера в голяма фирма с една камара други NERDS, да копа PHP/MySQL. Тия дето не обичат да имат шеф и имат one-man-army mentality, по-скоро бих препоръчал да се специализират в някой ЦМС - няма да се налага да плуват из дълбините на ПХП или МайСКЛ, само леко-отгоре ще се носят... Комбинират с ХТМЛ/ЦСС и малко jQuery, и ей го на - завършен веб девелъпър/universal soldier/jedi knight/черна нинджа/...

Нямам идея дали звучи смислено ама наближава 4 и ми дреме на възглавницата...
 
От: Кои роли са най-ценни при изграждането на website?

Благодаря Noke. Много полезно и занимателно обяснение. :)
Наистина взех да развивам one-man-army mentality. За специализирането в CMS все още се колебая, но има време да реша - рано ми е още.
 
От: Кои роли са най-ценни при изграждането на website?

Да, и аз подкрепям Noke - One man show + някой който отбира php/mysql
 
От: Кои роли са най-ценни при изграждането на website?

Да, и аз подкрепям Noke - One man show + някой който отбира php/mysql
"Колкото повече, толкова повече! Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед."
Мечо Пух
 
От: Кои роли са най-ценни при изграждането на website?

Да ти кажа честно , всичко без бак енд-а ... Винаги имаш удобния PHP My admin , HeidiSQL и подобни които вършат функциите повече от добре :p .Но с прости думи, най-важно е:
Защита
Функционалност
Дизайн
другото... не му пука на потребителя - не е негова работа... наша е .
 

Горе